Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten Uudellamaalla pitäisi nyt olla ja elää? Lue tästä alueelliset koronarajoitukset rautalangasta väännettynä

Koronaepidemia on Husin mukaan Uudellamaalla ja erityisesti pääkaupunkiseudulla kiihtymisvaiheessa.

Tällä hetkellä koronan ilmaantuvuusluku on 46 tapausta 100 000:ta asukasta kohti eli jos Uusimaa olisi oma maansa, sitä koskisivat hallituksen asettamat maahantulorajoitukset.

Nykyisen koronastrategian mukaan eri alueilla voi olla eri rajoitukset epidemiatilanteen mukaan.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa tavallisen pääkaupunkiseudun tai Uudenmaan asukkaalle? Pyysimme Husin ohtajaylilääkäri Markku Mäkijärveä vääntämään rautalangasta. Hus koordinoi ryhmää, joka päättää alueellisista koronarajoituksista.

Työssäkäynti

Uudellamaalla suositellaan etätyöskentelyä niille, joiden työ sen mahdollistaa.

Maskin käyttö

Pääkaupunkiseudulla on voimassa laaja maskisuositus.

– Kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa ei pysty turvaväliä noudattamaan, linjaa Markku Mäkijärvi.

Hänen mukaansa maskisuositus koskee kaikkia yli 15-vuotiaitaita kaikissa julkisissa sisätiloissa eli myös esimerkiksi kirjastossa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.

Ulkotiloja Mäkijärvi ei pidä yhtä pahoina kuin sisätiloja. Esimerkiksi Helsingissä järjestetään viikonloppuna iso juoksutapahtuma. Tällaisen riskiä on Mäkijärven mukaan vaikea arvioida.

Tuhannet juoksijat kiertävät lauantaina Helsingin katuja – "Suosittelemme että he pitävät maskin kasvoillaan"

– Juoksijat varmaankin pitävät etäisyyttä, mutta yleisön ei kannattaisi pakkautua ihan kylki kylkeen kiinni. Jos itse menisin katsomaan tuollaista joukkotapahtumaa, laittaisin maskin. Siinä ei häviä mitään.

Keski-Uudellamaalla on voimassa maskivelvoite jääkiekkoseurojen toiminnassa. Muotoiluna on velvoite, vaikka Mäkijärvi myöntää, että Suomen laki ei oikeusoppineiden mukaan mahdollista maskipakkoa.

Kirkkonummi kehottaa käyttämään kasvomaskia kaikissa kunnan tiloissa – koskee myös lukioita ja muita toisen asteen oppilaitoksia

Muualla Uudellamaalla on Mäkijärven mukaan voimassa THL:n yleinen maskisuositus.

Sen mukaan epidemian perusvaiheessa kaikkien suositellaan käyttävän maskia joukkoliikenteessä. Koronavirustestin tulosta odottavien ja riskialueilta Suomeen saapuvien matkustajien pitäisi käyttää maskia aina, kun heidän on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella.

Kiihtymisvaiheessa THL suosittelee edellä mainittujen lisäksi maskin käyttöä kaikille lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja korkeakouluissa sekä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Husin mukaan epidemia on Uudellamaalla kiihtymisvaiheessa, mutta THL ei ole sitä vielä vahvistanut.

Mäkijärvi lisää, että Uudenmaan sote-huollon organisaatioissa potilas- ja asiakastyössä käytetään maskeja maanantaista alkaen hyvin laajasti. Ohjeistus on, että myös potilaat ja heidän saattajansa tai omaisensa pukisivat maskin.

Ravintolassa käyminen

Baarissa riekkuminen aamuyöhön ei enää ensi viikon lopulla onnistu, vaan ravintoloiden ovet sulkeutuvat viimeistään kello 01. Valomerkki välähtää kello 24. Hallituksen keskiviikkona antama asetus tulee voimaan torstaina 8. lokakuuta ja se on voimassa lokakuun loppuun.

Kaikilla asiakkailla pitää ravintolassa olla oma istumapaikka, ja heille on annettava tietoa ja toimintaohjeet koronavirustartuntojen ehkäisemisestä. Asiakkailla on oltava mahdollisuus pestä kädet, ja tilat ja pinnat on pidettävä puhtaina. Ravintola myös vastaa riittävistä etäisyyksistä asiakkaiden välillä.

Hallitus linjasi keskiviikkona myös, että jos epidemia etenee joillakin alueilla kiihtymisvaiheeseen, annetaan uusi asetus, jonka mukaan ravintolat on suljettava viimeistään kello 23 ja anniskelu lopetettava kello 22. Silloin asiakkaitakin voi ottaa sisään enintään puolet maksimimäärästä.

Husin mukaan Uudellamaalla ollaan kiihtymisvaiheessa, ministeriön mukaan ei – Alkavatko ravintolat mennä kiinni kello 23?

Hallituksen tiedote aiheutti hämmennystä, sillä Hus on jo ilmoittanut, että epidemia on Uudellamaalla kiihtymisvaiheessa. Vaikka epidemiavaiheen määrittely on sairaanhoitopiirin tehtävä, asetuksiin tilanne vaikuttaa vasta kun THL lähettää sosiaali- ja terveysministeriöön (STM) asiasta virallisen kirjeen.

Yleisin tartuntapaikka on nyt koti – Koronatilanne on pahentunut etenkin Husin alueella nopeasti

Muu kokoontuminen

Lokakuussa saa järjestää yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia vain, jos koronan varalle on suunnitelma, linjaa aluehallintovirasto (avi). Tämä edellyttää kuitenkin, että tapahtumassa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) syyskuussa päivitettyä ohjeistusta.

Ohjeistuksen mukaan järjestäjän on muun muassa järjestettävä eri seurueiden väliin vähintään 1–2 metrin turvavälit ja yleisöä pitää ohjata niin, että ruuhkat vältetään. Pintoja pitää puhdistaa tehostetusti.

Yksityistilaisuuksiin avin määräykset eivät päde.

– Hus on viime perjantaina suositellut, että ei järjestettäisi yksityistilaisuuksia, joissa on yli 20 henkeä, sanoo Markku Mäkijärvi kuitenkin.

Lisäksi Kirkkonummi ja Lohja suosittelevat, että yli 20 hengen yleisötilaisuuksia ei järjestettäisi. Muut Uudenmaan kunnat eivät ole ottaneet kantaa yleisötilaisuuksiin.

Jos on yhtään koronaan viittaavia oireita, muiden ihmisten pariin ei sovi ilmestyä ennen kuin on saanut negatiivisen tuloksen koronavirustestistä.

"Häitä ja rippijuhlia, joissa puolet vieraista on saanut tartunnan" – Hus: Uusimaa on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa

Vieraileminen sairaalassa tai hoivakodissa

Vierailuita sairaaloissa ja hoivakodeissa on Uudellamaalla tällä hetkellä rajoitettu.

– Yksi tai kaksi henkeä kerrallaan, maskien kanssa ja mahdollisimman lyhyen aikaa, kertoo Markku Mäkijärvi.

Ulkomaille matkustaminen

Matkustamiseen pätevät joka puolella Suomea samat ohjeet.

Tällä hetkellä maahantulorajoituksia ei ole Suomen ja seuraavien maiden välisessä liikenteessä: Latvia, Liechtenstein, Liettua, Puola, Australia, Etelä-Korea, Japani, Kypros, Ruanda, Thaimaa, Uruguay, Uusi-Seelanti. Lisäksi vapaata on Schengen-maiden välinen huvialusliikenne.

Matkustusrajoitukset ovat ajaneet matkustajalauttaliikenteen pahaan kriisiin – Suomen ja Viron välisen lauttaliikenteen tilanne on loppuvuoden osalta epävarma

Maanantaina rajoitukset kuitenkin taas kiristyvät ja vapaasti vierailtavien maiden listalta putoavat Schengen-maat Liettua ja Puola.

Tallink keskeyttää Helsingin ja Riikan välisen reitin ensi kevääseen asti – Latvia määräsi Suomesta saapuvat matkustajat 10 päivän karanteeniin

Maahantulorajoitus tarkoittaa, että muiden kuin Suomen kansalaisten vapaa-ajan matkailua Suomeen ei sallita. Näistä maista sallitusti saapuvilta odotetaan kahden viikon omaehtoista karanteenia.

Lue lisää valtakunnallisista rajoituksista valtioneuvoston sivuilta.

Helsinki, Espoo ja Vantaa suosittavat maskin käyttöä lukioissa ja ammattikouluissa – puolet tänään raportoiduista 149 tartunnasta on pääkaupunkiseudulla

Kasvomaskit käyttöön Helsingin lukioissa – opiskelijat vastaavat itse hankinnasta