Koronaepidemia on Husin mukaan Uudellamaalla ja erityisesti pääkaupunkiseudulla kiihtymisvaiheessa.
Tällä hetkellä koronan ilmaantuvuusluku on 46 tapausta 100 000:ta asukasta kohti eli jos Uusimaa olisi oma maansa, sitä koskisivat hallituksen asettamat maahantulorajoitukset.
Nykyisen koronastrategian mukaan eri alueilla voi olla eri rajoitukset epidemiatilanteen mukaan.
Mitä tämä kaikki tarkoittaa tavallisen pääkaupunkiseudun tai Uudenmaan asukkaalle? Pyysimme Husin ohtajaylilääkäri Markku Mäkijärveä vääntämään rautalangasta. Hus koordinoi ryhmää, joka päättää alueellisista koronarajoituksista.
Työssäkäynti
Uudellamaalla suositellaan etätyöskentelyä niille, joiden työ sen mahdollistaa.
Maskin käyttö
Pääkaupunkiseudulla on voimassa laaja maskisuositus.
– Kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa ei pysty turvaväliä noudattamaan, linjaa Markku Mäkijärvi.
Hänen mukaansa maskisuositus koskee kaikkia yli 15-vuotiaitaita kaikissa julkisissa sisätiloissa eli myös esimerkiksi kirjastossa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.
Ulkotiloja Mäkijärvi ei pidä yhtä pahoina kuin sisätiloja. Esimerkiksi Helsingissä järjestetään viikonloppuna iso juoksutapahtuma. Tällaisen riskiä on Mäkijärven mukaan vaikea arvioida.
– Juoksijat varmaankin pitävät etäisyyttä, mutta yleisön ei kannattaisi pakkautua ihan kylki kylkeen kiinni. Jos itse menisin katsomaan tuollaista joukkotapahtumaa, laittaisin maskin. Siinä ei häviä mitään.
Keski-Uudellamaalla on voimassa maskivelvoite jääkiekkoseurojen toiminnassa. Muotoiluna on velvoite, vaikka Mäkijärvi myöntää, että Suomen laki ei oikeusoppineiden mukaan mahdollista maskipakkoa.
Muualla Uudellamaalla on Mäkijärven mukaan voimassa THL:n yleinen maskisuositus.
Sen mukaan epidemian perusvaiheessa kaikkien suositellaan käyttävän maskia joukkoliikenteessä. Koronavirustestin tulosta odottavien ja riskialueilta Suomeen saapuvien matkustajien pitäisi käyttää maskia aina, kun heidän on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella.
Kiihtymisvaiheessa THL suosittelee edellä mainittujen lisäksi maskin käyttöä kaikille lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja korkeakouluissa sekä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.
Husin mukaan epidemia on Uudellamaalla kiihtymisvaiheessa, mutta THL ei ole sitä vielä vahvistanut.
Mäkijärvi lisää, että Uudenmaan sote-huollon organisaatioissa potilas- ja asiakastyössä käytetään maskeja maanantaista alkaen hyvin laajasti. Ohjeistus on, että myös potilaat ja heidän saattajansa tai omaisensa pukisivat maskin.
Ravintolassa käyminen
Baarissa riekkuminen aamuyöhön ei enää ensi viikon lopulla onnistu, vaan ravintoloiden ovet sulkeutuvat viimeistään kello 01. Valomerkki välähtää kello 24. Hallituksen keskiviikkona antama asetus tulee voimaan torstaina 8. lokakuuta ja se on voimassa lokakuun loppuun.
Kaikilla asiakkailla pitää ravintolassa olla oma istumapaikka, ja heille on annettava tietoa ja toimintaohjeet koronavirustartuntojen ehkäisemisestä. Asiakkailla on oltava mahdollisuus pestä kädet, ja tilat ja pinnat on pidettävä puhtaina. Ravintola myös vastaa riittävistä etäisyyksistä asiakkaiden välillä.
Hallitus linjasi keskiviikkona myös, että jos epidemia etenee joillakin alueilla kiihtymisvaiheeseen, annetaan uusi asetus, jonka mukaan ravintolat on suljettava viimeistään kello 23 ja anniskelu lopetettava kello 22. Silloin asiakkaitakin voi ottaa sisään enintään puolet maksimimäärästä.
Hallituksen tiedote aiheutti hämmennystä, sillä Hus on jo ilmoittanut, että epidemia on Uudellamaalla kiihtymisvaiheessa. Vaikka epidemiavaiheen määrittely on sairaanhoitopiirin tehtävä, asetuksiin tilanne vaikuttaa vasta kun THL lähettää sosiaali- ja terveysministeriöön (STM) asiasta virallisen kirjeen.
Yleisin tartuntapaikka on nyt koti – Koronatilanne on pahentunut etenkin Husin alueella nopeasti
Muu kokoontuminen
Lokakuussa saa järjestää yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia vain, jos koronan varalle on suunnitelma, linjaa aluehallintovirasto (avi). Tämä edellyttää kuitenkin, että tapahtumassa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) syyskuussa päivitettyä ohjeistusta.
Ohjeistuksen mukaan järjestäjän on muun muassa järjestettävä eri seurueiden väliin vähintään 1–2 metrin turvavälit ja yleisöä pitää ohjata niin, että ruuhkat vältetään. Pintoja pitää puhdistaa tehostetusti.
Yksityistilaisuuksiin avin määräykset eivät päde.
– Hus on viime perjantaina suositellut, että ei järjestettäisi yksityistilaisuuksia, joissa on yli 20 henkeä, sanoo Markku Mäkijärvi kuitenkin.
Lisäksi Kirkkonummi ja Lohja suosittelevat, että yli 20 hengen yleisötilaisuuksia ei järjestettäisi. Muut Uudenmaan kunnat eivät ole ottaneet kantaa yleisötilaisuuksiin.
Jos on yhtään koronaan viittaavia oireita, muiden ihmisten pariin ei sovi ilmestyä ennen kuin on saanut negatiivisen tuloksen koronavirustestistä.
Vieraileminen sairaalassa tai hoivakodissa
Vierailuita sairaaloissa ja hoivakodeissa on Uudellamaalla tällä hetkellä rajoitettu.
– Yksi tai kaksi henkeä kerrallaan, maskien kanssa ja mahdollisimman lyhyen aikaa, kertoo Markku Mäkijärvi.
Ulkomaille matkustaminen
Matkustamiseen pätevät joka puolella Suomea samat ohjeet.
Tällä hetkellä maahantulorajoituksia ei ole Suomen ja seuraavien maiden välisessä liikenteessä: Latvia, Liechtenstein, Liettua, Puola, Australia, Etelä-Korea, Japani, Kypros, Ruanda, Thaimaa, Uruguay, Uusi-Seelanti. Lisäksi vapaata on Schengen-maiden välinen huvialusliikenne.
Maanantaina rajoitukset kuitenkin taas kiristyvät ja vapaasti vierailtavien maiden listalta putoavat Schengen-maat Liettua ja Puola.
Maahantulorajoitus tarkoittaa, että muiden kuin Suomen kansalaisten vapaa-ajan matkailua Suomeen ei sallita. Näistä maista sallitusti saapuvilta odotetaan kahden viikon omaehtoista karanteenia.
Lue lisää valtakunnallisista rajoituksista valtioneuvoston sivuilta.
Kasvomaskit käyttöön Helsingin lukioissa – opiskelijat vastaavat itse hankinnasta