Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Panemaanhan tänne on tultu", pamautti amatöörinäyttelijä kuvauksissa – seksikohtausten kuvaamista varten tehtiin uusi suomalaisohjeistus

Näyttelijä Saara Kotkaniemi on laatinut uuden Ohjeistus intiimikohtausten tekemiseen kameratyöskentelyssä -julkaisun, joka perustuu 40 näyttelijän ja 20 ohjaajan haastattelujen pohjalta tehtyyn selvitykseen. Ohjeistuksen ja selvityksen julkaisee Suomen elokuvasäätiö (Ses).

Intiimikohtauksilla tarkoitetaan kohtauksia, jotka sisältävät seksuaalista toimintaa, alastomuutta tai osittaista alastomuutta. Suurin osa audiovisuaalisen alan ammattilaisista kohtaa niitä urallaan, mutta kohtausten tekemiseen liittyviä toimintamalleja on tähän asti opittu lähinnä käytännön työssä, kerrotaan tiedotteessa.

Samanaikaisesti ohjeistuksen kanssa on julkistettu niin ikään Kotkaniemen tekemä ja Ses:n julkaisema Selvitystyö intiimikohtausten tekemisestä kameratyöskentelyssä -julkaisu, jonka saatesanoissa Kotkaniemi kertoo muun muassa seuraavaa:

– Kun Me Too -keskustelu rantautui syksyllä 2017 Suomeen, monet naisnäyttelijät nostivat kätensä pystyyn ja sanoivat: “Kyllä, minuakin on ahdisteltu”. Alastamme paljastui epämiellyttävä piirre, joka toki oli jo monien tekijöiden tiedossa: näyttelijät ovat työpaikallaan alttiita häirinnälle ja seksuaaliselle ahdistelulle, Kotkaniemi kirjoittaa.

Hän kertoo käyneensä #Metoo:n aikana läpi omaa uraansa ja tulleensa siihen tulokseen, ettei ollut kameratöissä kohdannut selkeää ahdistelua tai seksuaalista häirintää.

– Olin kuitenkin useammin kuin kerran joutunut epämiellyttäviin tilanteisiin intiimikohtauksia tehdessäni. Oli esimerkiksi äänimies, joka kehui alusvaatteisiin puettua vartaloani mikrofonia laittaessaan ja amatöörinäyttelijä, joka ilmoitti kuvauksiin tullessaan, että “panemaanhan tänne on tultu” ja kieltäytyi suojaamasta alastonta vartaloaan kuvien välillä, Kotkaniemi jatkaa selvitystyönsä saatesanoissaan.

Kotkaniemen mielestä molempien käytös oli tökeröä, mutta tietoisesta häirinnästä ei ollut kysymys:

– Äänimies kuvitteli todennäköisesti olevansa kohtelias ja amatöörinäyttelijä purki hermostustaan omituisella tavalla. Tekojen tahattomuus ei kuitenkaan poistanut tilanteiden ahdistavuutta: kuvauspäivien jälkeen oloni oli likainen ja loukattu.

Ohjeistus intiimikohtausten tekemiseen kameratyöskentelyssä -julkaisu sisältää käytännönläheisiä suosituksia ja ohjeita näyttelijöille, ohjaajille, tuottajille ja muille työryhmän jäsenille.

– Suurin osa tekijöistä oppii tekemään intiimikohtauksia niin sanotusti kantapään kautta ja se voi olla erityisesti näyttelijöille turvatonta ja hämmentävää. Toivon, että ohjeistuksen avulla työolosuhteista saadaan kaikille tekijöille turvallisempia, Kotkaniemi sanoo tiedotteessa.

Selvitystyössä käydään läpi haastateltujen kokemuksia intiimikohtausten tekemisestä ja niihin valmistautumisesta. Kotkaniemi selvitti myös, millaisia hyviä käytäntöjä ja toisaalta ongelmakohtia intiimikohtauksiin suomalaisissa av-alan tuotannoissa liittyy.

– Suurin osa haastateltujen ikävistä kokemuksista liittyi huonoon kommunikointiin tekijöiden välillä. Intiimikohtauksia on aivan liian usein lähdetty tekemään ilman kunnollista keskustelua ja oletettu, että asiat ratkeavat itsestään, jatkaa Kotkaniemi.