Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän hallituksella on tiistaina 6.10. kokouksessa käsiteltävänään esitys uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuuden kilpailuttamisen käynnistämisestä pikaisella aikataululla.
Keusoten nykyinen erityisen hajanainen asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuus koostuu 16 erillisestä tietojärjestelmästä.
Esimerkiksi Hyvinkäällä on erikoinen tilanne, kun erikoissairaanhoito on eri potilas- ja asiakastietojärjestelmässä kuin perusterveydenhoito.
Keusoten päätöksenteon taustalla on tarve saada mahdollisimman nopeasti nykyistä yhteneväisempi asiakas- ja potilastietojärjestelmä ennen mahdollista siirtymistä sote-maakunnaksi.
Sote-maakuntien toivotaan aikanaan mahdollistavan laajan tiedon integraation, Keusotesta kerrotaan.
Tarkoituksena on, että kuntayhtymän nykyiset järjestelmät korvaava asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuus otetaan käyttöön mahdollisimman pian, eli jo vuoden 2022 aikana.
Lopullisen päätöksen siirtämisestä ja kilpailutuksen käynnistämisestä tekee kuntayhtymän valtuusto seuraavassa kokouksessaan.
Keusote päätti huhtikuussa, ettei se vielä siirry Apottiin. Sen sijaan Tuusula päätti liittyä Apottiin.
Hyvinkään sairaanhoitoalueella HUSissa Apotti otettiin käyttöön helmikuussa.
HUSissa Apotin käyttöönotto sujui alkuun hieman kankeasti. Esimerkiksi Hyvinkään sairaalassa tarvittiin opastavia tukihenkilöitä.
Lisäksi samaan ajankohtaan ajoittui pandemian puhkeaminen.
Vaikka potilastietojärjestelmät ovatkin erilaisia kunnissa, eivät ne näy potilaalle.
Hyvinkään sairaanhoitoalueen johtaja Raija Kontio totesi toukokuussa, ettei potilaalle tietojärjestelmien moninaisuuden pitäisi näkyä.
Moninaisuus näkyy kuitenkin henkilöstölle.
Keusoten asiakkaat ja potilaat ovat kuntakohtaisissa asiakas- ja potilastietojärjestelmissä, joista tietoa palvelujen toteuttamiseksi etsitään.
Henkilöstön on siis hallittava useita tietojärjestelmiä.
Nykyinen kuntapohjainen järjestelmäkokonaisuus ei tue kuntayhtymämuotoista toimintaa.
Näin yhtenäistävän ratkaisun tarve on välitön ja tähän pyritään määräaikaisella vuoteen 2026 saakka voimassa olevalla asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisulla.
Keusoten mukaan ratkaisu jättää sijaa mahdolliselle maakunnalliselle tietojärjestelmäratkaisulle asiakas- ja potilastietojärjestelmien osalta.
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä ovat mukana Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.