Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajuja korotuksia taloyhtiöiden tonttivuokriin Helsingissä – miten asunnon ostaja voi välttää ikävät yllätykset?

Satojen vanhojen taloyhtiöiden tonttivuokrat nousevat rajusti lähivuosina Helsingissä.

Korotukset koskevat myös monia uusia asunto-osakeyhtiöitä, joissa asuntojen ostohinnat ovat usein alhaisempia kuin omistustonteilla sijaitsevien uusien asuntojen.

Tonttikin on sijoitus, jonka kustannusten ja arvon kehitystä kannattaa pohtia ennen asunnon ostopäätöstä, muistuttaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen tiedotteessa.

Monille asunnonostajille Helsingin kaupungin omistamien vuokratonttien hinnankorotukset ja niiden myötä kuukausittaisten asumiskustannusten merkittävä nousu tulevat yllätyksenä, johon he eivät osaa varautua riittävästi ennen kaupantekoa.

– Kaupunkien ja kuntien omistamien tonttien vuokrasopimukset tehdään yleensä 50 vuodeksi. Pian päättyvien vanhojen sopimusten nykyiset naurettavan alhaiset vuokrat hämäävät monia, Rantanen toteaa.

Asumisen kustannukset voivat nousta kohtuuttomiksi varsinkin niissä yhtiöissä, joissa on hiljan tehty myös saneerauksia.

Tonttivuokrien kovat korotukset eivät koske vain vanhoja taloyhtiöitä, huomauttaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

Rahastojen ja yhtiöiden omistamille vuokratonteille rakennetuissa uusissa asunto-osakeyhtiöissä ostohinnat ovat usein omistustonteilla sijaitsevia asuntoja edullisempia.

– Asunnonostaja ei välttämättä osaa huomioida kaikkia vuokratonttiin liittyviä asioita ja riskejä riittävän hyvin ennen kaupantekoa, Jäntti sanoo tiedotteessa.

Uudiskohteissa ostajat voivat yleensä lunastaa tonttiosuuden tai maksaa siitä vuokraa vastikkeen yhteydessä.

– Ostohuumassa moni laskee asumiskustannukset ja oman maksukykynsä lyhytnäköisesti, eikä varaudu tonttivuokran korotuksiin tai ylimääräisiin maksuvelvoitteisiin, jos joku toinen osakas ei pysty lunastamaan tonttia tai maksamaan omaa vuokravastikettaan, Jäntti toteaa.

Hänen neuvoo ostajaa tutustumaan huolella etukäteen tonttivuokran ehtoihin, vuokrasopimuksen tarkistuspäiviin sekä milloin osakkailla on oikeus lunastaa oma osuutensa tontista.

Lisäksi kannattaa laskea kuukausittaisten maksujen erot, jos lunastaa oman tonttiosuutensa lainalla tai maksaa tonttivuokraa vastikkeessa.