Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seitsemän veljeksen juhlavuosi huipentuu viikonloppuna – Monikon pihaan aukeaa myös mediataideteos

Kulttuuri: Aleksis Kiveä ja Seitsemää veljestä juhlitaan lauantaina.

Tulevana lauantaina 10. lokakuuta juhlitaan kansalliskirjailija Aleksis Kiven päivää. Kiven koti Palojoella on auki kello 11–16 ja sinne on vapaa pääsy. Kodin pihalla on kello 13 maksuton konsertti, jossa esiintyy oopperalaulaja Matti Pasanen. Hän esittää Aleksis Kiven runoihin säveltämiään lauluja.

Aleksis Kiven patsaalle lasketaan puolestaan klo 12 seppele ja kuullaan Juha Poikelan esittämiä lauluja sekä pieni ohjelmanumero Kivi-juhlien Seitsemän veljeksen näyttelijöiden esittämänä.

Kello 18 alkaa striimaus Seitsemän veljeksen juhlavuoden valtakunnallisesta päätapahtumasta Monikkosalista. Lähetystä kuntalaiset voivat katsoa verkon kautta reaaliaikaisesti osoitteessa www.hs.fi/live.

Monikossa ohjelmassa on Juha Hurmeen vetämä keskustelu, Kiven teksteihin sävellettyä musiikkia sekä noin 10 minuuttia kestävä näytelmä. Hurmeen kanssa keskustelemassa on Baba Lybeck, Anna Tulusto sekä julkisuudesta tuttu, mutta vielä toistaiseksi salassa pidetty henkilö, joka on menneiden viikkojen aikana antanut Aleksis Kivelle äänen Twitterissä.

– Juhlassa paljastamme, kuka Aleksis Kiven roolihahmon takaa on ottanut kantaa päivänpolttaviin aiheisiin Suomi-Twitterissä, kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltanen kertoo.

– Päätimme päästää Aleksis Kiven ääneen veljesten juhlavuonna, koska hänellä tuntuu olevan paljon sanottavaa ja kommentoitavaa nykymaailman menoon, Nurmijärven kunnan kulttuuripäällikkö Mia Fagerström jatkaa.

Noin kello 19.30 Monikon pihalla avataan mediataiteilija Niko Tiaisen Seitsemän veljestä 150 -juhlavuodelle toimeksiannettu videomäpätty mediataideteos A_K_7_V.

Teos julkaistaan illalla, sillä se näkyy parhaiten pimeällä. Fagerströmin mukaan videoteoksen äänimaailma kuuluu äänentoistolaitteista Monikon edustalla avauspäivänä kello 19.30–22. Muina päivinä teosta voi katsella ilman ääntä.

– Teos toteutetaan yritysyhteistyönä juhlavuoden kumppaneiden kanssa. Sen toteuttamisen mahdollistaa Panasonicin ammattielektroniikkaa maahantuova Kauko Oy. Teoksessa käytetään maailman tehokkainta normaalikokoista videotykkiä, joka on ensimmäistä kertaa käytössä Suomessa, juhlavuoden koordinaattori Janne Raudaskoski kertoo.

Raudaskosken mukaan Kauko Oy käyttää juhlavuoden teosta myös esittelyareenanaan alan ihmisille. Kontit, joista kuva heijastetaan, toimittaa Rajamäeltä käsin toimiva Suomen Vuokrakontti Oy.

Normaalisti kymmeniä tuhansia maksava teos on pystytty toteuttamaan Raudaskosken mukaan muutamalla tuhannella eurolla. Juhlavuotta on tukenut myös Opetus- ja kulttuuriministeriö 60 000 euron avustuksella.

– Ilman kumppaneita teosta ei voitaisi toteuttaa. Olen Nurmijärven kunnan puolesta kiitollinen kumppaneille, joiden avulla tämä onnistuu hienosti korona-aikaan soveltuen, Raudaskoski sanoo.

Teos videomäpätään Monikon julkisivuun ja sitä voi katsella rakennuksen pihamaalta 18.10. saakka klo 18–23 ja 06–09.

Fagerströmin mukaan Monikkosalin pääjuhlaan oli alkuperäisen suunnitelman mukaan tarkoitus myydä pääsylippuja ja ottaa sisään niin paljon yleisöä, kuin tilaan mahtuu, mutta koronatilanne pakotti tekemään tapahtuman liveosuuden erittäin pienimuotoisesti.

– Paikalla salissa on vain kourallinen yleisöä ja he ovat kutsuvieraita.