Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

5G-masto vastatuulessa – asukkaiden mielestä liian lähellä asutusta

DNA haluaa sijoittaa 5g-verkkoa tukevan matkaviestintukiaseman Klaukkalan Harjulaan. Tukiasema tulisi Jarintien ja Puolukkarinteen risteyksen tuntumassa olevalle puistoalueelle.

Koska suunniteltu sijoituspaikka on puistoaluetta, hanke tarvitsee poikkeamisluvan. Mikäli lupa myönnetään, DNA voi solmia maa-alueesta vuokrasopimuksen maanomistajan kanssa. Maa-alueen omistaa Nurmijärven kunta.

Poikkeamislupahakemus on parhaillaan nähtävillä. Nähtävillä olo jatkuu 13. lokakuuta asti.

Suunnitellun maston naapureita on jo aiemmin syksyllä kuultu hankkeesta. Kuulemisen yhteydessä lähistön asukkaat ovat asemakaavapäällikkö Hannes Häkkisen mukaan olleet aktiivisia sekä hankkeen puolesta että sitä vastaan.

– Meille on tullut ihan asiallisia maankäyttöön perustuvia kannanottoja, mutta myös kannanottoja, jotka eivät liity maankäyttöön, Häkkinen kertoo.

Nurmijärven Uutisiin yhteyttä ottanut suunnitellun maston lähinaapurusto suhtautuu hankkeeseen varsin kielteisesti. Suurin syy vastarinnalle on maston sijainti asutuksen välittömässä läheisyydessä ja puistoalueella.

Puolukkarinne 1 taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marko Nurmi kertoo kiertäneensä heti hankkeesta tiedon saatuaan paitsi oman taloyhtiönsä myös naapuritaloyhtiöt.

– Hanke herätti asukkaiden keskuudessa suurta ihmetystä. Kaikki ovat hämmentyneitä siitä, että tällainen masto voidaan sijoittaa näin lähelle asutusta, Nurmi kertoo.

– Miksi kunta lähtee hyväksymään tällaista poikkeamislupaa puistokaavaan, kun lähistöllä olisi muitakin vaihtoehtoja, jotka eivät ole yhtä lähellä asutusta, hän jatkaa.

Nurmen mielestä 5G-verkon pitää kehittyä, mutta kuntalaisten mielipiteet täytyy silti huomioida.

– Tukiasemien terveysvaikutuksista ei ole pitkän aikavälin tietoa. Lisäksi mastolla voi olla vaikutusta lähikiinteistöjen arvoon, hän sanoo.

– On aivan selvää, että hanke alentaisi kiinteistöjen arvoa. Kuka nyt haluaisi yli 40 metriä korkean maston alle asumaan, komppaa Harri Karjalahti. Hän on Puolukkarinne kakkosen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Karjalahti on huolissaan myös lähipuiston kohtalosta, koska puustoa joudutaan kaatamaan mastolle johtavan huoltotien tieltä. Lisäksi hän uskoo maston aiheuttavan äänihaittaa lähiseudun asukkaille.

– Toivomme, ettei asukkaiden yli kävellä tässä asiassa, Harri Karjalahti vetoaa.

Ainakin kolme Puolukkarinteen asunto-osakeyhtiötä on jättänyt naapurikuulemisen yhteydessä hankkeesta muistutuksen.

Harjulan alueen haasteet ovat DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laarin mukaan olleet vuosien ajan tapetilla. Uuden tukiaseman avulla alueen kuuluvuus- ja mobiiliverkkokapasiteetti saataisiin kuntoon.

– Tänä päivänä monet kotitaloudet käyttävät mobiiliverkkoa ainoana internetyhteytenä. Siksi hyvälaatuinen yhteys on tärkeä. Syrjälän suunnalta on ollut myös kuuluvuusongelmaa, Laari kertoo.

– Tukiasemat ovat todella kalliita, joten niitä ei lähdetä rakentamaan helpoin perustein, hän jatkaa.

Tukiaseman keskeinen sijainti ongelma-alueella on Laarin mukaan palvelun laadun kannalta tärkeää.

– Yleensä kaikki operaattorit pyritään sijoittamaan samaan mastoon. Näin minimoidaan mastojen kokonaismäärä ja kustannukset. Jos lähistöllä olisi soveltuva masto, tukiasema rakennettaisiin siihen, koska se on paljon kustannustehokkaampaa, Laari sanoo.

– Taustalla on varmasti tekninen syy, jonka vuoksi Harjulaan suunniteltu masto halutaan sijoittaa kokonaan uuteen paikkaan, hän jatkaa.

Poikkeamislupahakemus on nähtävillä Nurmijärven kunnanviraston asiakaspalvelussa (Keskustie 2B, Nurmijärvi). Sitä koskevat mielipiteet on toimitettava 13.10. mennessä Nurmijärven kuntaan.

Päätöksen poikkeusluvasta tekee asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta.