Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitoon pääsyä odottavia on ennätysmäärä – monella odotusaika venynyt jo yli puolen vuoden

Pitkään hoitoa odottavia on nyt ennätyksellisen paljon sairaanhoitopiireissä.

Yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden määrä kasvoi kesällä, kun koronavirusepidemian takia sairaanhoitopiirit joutuivat siirtämään keväällä ja alkukesällä kiireettömiä hoitoja sairaaloissa.

Myös potilaat peruivat sovittuja hoitoaikoja, koska ovat pelkäsivät mahdollista koronavirustartuntaa.

– Kesän lomakausi pahensi edelleen kevään ja alkukesän aikana syntynyttä hoitovajetta, kertoo kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tiedotteessa.

Elokuun lopussa lähes 137 000 potilasta odotti hoitoonpääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin. Heistä 13 prosenttia oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon.

Pitkään hoitoa odottaneiden osuus on huonontunut huhtikuun lopusta, jolloin heitä oli kuusi prosenttia kaikista odottajista, kertoo THL.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana yli puoli vuotta kiireetöntä hoitoa odottaneita on ollut elokuun lopussa keskimäärin noin 2 000. Tämän vuoden elokuussa heitä oli lähes 18 000, mikä on poikkeuksellista.

Pitkään hoitoa odottaneita eniten Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ja vähiten Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä.

THL:n mukaan pitkään hoitoa odottaneiden potilaiden osuus on kasvanut lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä sekä huhtikuun lopun tilanteesta että viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Kiireettömään erikoissairaanhoitoon potilaita on lähetetty tänä vuonna vähemmän kuin kahtena edellisenä vuonna.

Sairaanhoitopiireihin saapui tammi-elokuussa lähetteitä kiireettömään hoitoon kymmenen prosenttia eli noin 85 000 kappaletta vähemmän kuin viime vuonna.

– Perusterveydenhuollon käynnit ovat vähentyneet koronavirusepidemian aikana, joten potilaita ei todennäköisesti ole lähetetty entiseen malliin myöskään erikoissairaanhoitoon, Häkkinen toteaa.

Odotusaika sairaaloihin keskimäärin on noin kaksi kuukautta. Kahdessatoista sairaanhoitopiirissä odotusaika laski ja kahdeksassa nousi keväästä elokuun loppuun.

Valmiuslaki antoi huhti-kesäkuussa mahdollisuuden joustaa kiireettömän hoidon määräajoista.