Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Epäily: Romaniasta tuotiin kymmenittäin naisia seksityöläisiksi Suomeen

Poliisi on saanut valmiiksi epäiltyä ihmiskauppaa ja epäiltyä törkeää paritusta koskevan esitutkinnan. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuoden 2013 ja kuluvan vuoden toukokuun 13. päivän välisenä aikana. Juttuun liittyen on rikoksesta epäiltyinä vangittuna Suomessa viisi miestä ja yksi nainen. Lisäksi yksi mies on vangittuna Romaniassa, kerrotaan poliisin tiedotteessa.

Poliisi epäilee, että Romaniasta Craiovan kaupungista johdettu ryhmittymä on värvännyt ja tuotattanut useita kymmeniä romanialaisia naisia Suomeen tekemään töitä prostituoituina. Naiset ovat pääosin Craiovasta, mutta myös muualta Romaniasta. Ryhmittymässä on ollut 6–8 niin sanottua johtohenkilöä, joista osa on sukua toisilleen.

Osalle naisista on kerrottu erehdyttävästi siitä, mikä heidän toimenkuvansa olisi Suomessa. Osa taas on tiennyt, mitä töitä he ovat olleet tulossa tekemään. Toimintaa on harjoitettu Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella, Hämeenlinnassa, Lohjalla, Forssassa, Kemissä, Oulussa, Seinäjoella ja Hyvinkäällä.

Naisten värväämisen lisäksi ryhmittymä järjesti työasunnot ja kuljetukset sekä päätti, kuka teki töitä ja missä. Se myös valvoi toimintaa ja keräsi rahat. Osalta naisista vietiin kaikki heidän Suomessa ansaitsemansa rahat, osalta puolet. Esitutkinnassa selvitetty rikoshyöty on useita satoja tuhansia euroja. Etsinnöissä takavarikoitiin kymmeniä tuhansia euroja käteistä rahaa.

Esitutkinnan aikana on tutkittu myös sellaisten henkilöiden ja yhtiöiden toimintaa, jotka ovat tietoisesti järjestäneet tai vuokranneet asuntoja ryhmittymälle kyseistä toimintaa varten.

Suomen poliisi on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä Romanian poliisin kanssa. Romanian poliisi on selvittänyt muun muassa kokonaisuuteen liittyvää rahanpesua. Syytteen nostamisen määräaika on 12. marraskuuta 2020.