Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikea lopettaa alkaliparistojen myynnin –  alkoiko hamstraus ja mitä tekevät muut isot tavarataloketjut?

Tavarataloketju Ikean viime viikolla ilmoittama päätös poistaa valikoimistaan alkaliparistot ei ole ainakaan vielä aiheuttanut paristojen hamstrausilmiötä.

– Toistaiseksi emme ole nähneet suurta muutosta alkaliparistojen kysynnässä, kerrotaan Ikean tiedotuksesta.

Paristoille ei ole siten myöskään ilmennyt tarvetta asettaa ostorajoituksia.

Ketjun tarkoituksena on poistaa alkaliparistot myynnistä maailmanlaajuisesti vuoden sisällä. Voivatko ne loppua jo sitä ennen eri tavarataloista?

– Suunnitelmissamme on saattaa alkaliparistojen myynti päätökseen lokakuuhun 2021 mennessä. Paristojen poistaminen valikoimasta on vaiheittainen prosessi, joka toteutetaan eri aikaan eri maissa, Ikeasta vastataan.

Viime vuonna Ikea myi ei-ladattavia alkaliparistoja maailmanlaajuisesti noin 300 miljoonaa kappaletta. Ketju aikoo korvata alkaliparistot ladattavilla paristoilla. Muutosta perustellaan muun muassa ympäristösyillä.

Alkaliparistoja myydään muissakin isoissa tavarataloketjuissa suuria määriä. Miten ne reagoivat Ikean päätökseen lopettaa niiden myynti?

– Emme ole toistaiseksi tehneet linjausta alkaliparistoista. Meidän valikoimaammehan kuuluu myös ladattavia paristoja, sanoo Tokmannin vastuullisuuspäällikkö Emilia Koski.

Hän lisää, että Tokmanni-ketju kuuluu paristojen kierrätystä hoitavaan tuottajayhteisö Recseriin.

– Maksamme kierrätysmaksun jokaisesta paristosta. Kaikkiin myymälöihimme voi myös palauttaa paristoja ja niitä palautetaankin hyvin.

Kosken mukaan Tokmannissa seurataan asiaa koskevaa lainsäädäntöä ja toimitaan sen mukaan.

HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki vastaa niukasti.

– Me odotamme ei-ladattavien paristojen myynnin osalta EU-komission tulevaa linjausta akkusääntelystä, Kattilamäki toteaa sähköpostitse.

K-Citymarketin valikoimapäällikkö Mikko Saajakari vastaa niin ikään sähköpostin kautta ja kertoo, että K-ryhmässä seurataan mielenkiinnolla alkaliparistojen kysynnän kehittymistä.

– Esimerkiksi K-Citymarketien valikoimassa on ollut jatkuvasti tarjolla sekä ladattavia uudelleenkäytettäviä paristoja että kertakäyttöisiä alkali- ja litiumparistoja. Toistaiseksi jatkamme kaikkien vaihtoehtojen tarjoamista, ja asiakas voi valita omiin tarpeisiinsa parhaan vaihtoehdon. Kaikissa kaupoissamme on järjestetty käytettyjen paristojen kierrätysmahdollisuus, Saajakari toteaa.

Lue lisää: Ikea poistaa valikoimistaan tuotteen, jota myi viime vuonna 300 miljoonaa kappaletta – "Huomattavia etuja sekä ympäristölle että taloudellisesti"