Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seitsemanveljesta.net-sivusto uudistuu – veljekset tutuiksi pelien ja tehtävien avulla

Kulttuuri: Nurmijärven museo julkaisee uudistuneen seitsemanveljesta.net-sivuston.

Nurmijärven museo juhlii Seitsemän veljestä 150-juhlavuotta julkaisemalla uudistetun seitsemanveljesta.net-sivuston tänään lauantaina 10.10.

Sivustolla kirjan teemoihin sukelletaan esimerkiksi erilaisten interaktiivisten tehtävien ja pikkupelien avulla.

Hankkeella halutaan kannustaa kaikenikäisiä, erityisesti koululaisia, tutustumaan kirjallisuutemme merkkiteokseen ja pohtimaan lukutaidon merkitystä digiajan keskeisenä kansalaistaitona.

– Lukutaidon salat on nykyään helppo selvittää, mutta mistä syntyy lukuinto? Siihen tarvitaan teksti, joka vähintäänkin kaappaa mukaansa, eksyttää metsään, haastaa tappeluun, rakastuttaa päihdyttävästi ja lopuksi sytyttää liekkeihin. Veljesten tarina elää vahvasti ajassa vuosituhannesta toiseen. Ja on tämän sivuston kautta yhä helpommin saavutettavana, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä sanoo kunnan tiedotteessa.

Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden keskeisiä teemoja ovat lukutaito, lukuinto ja lukemisen merkitys. Kunnassa uskotaan, että seitsemanveljesta.net-hanke innostaa lukemisen ja kirjallisen kulttuurin pariin sekä rakentaa Nurmijärven museon digitaalista yleisösuhdetta, ja vahvistaa myös Nurmijärven kunnan identiteettiä kirjallisuus- ja kulttuuriorganisaationa.

– Nurmiärven museo haluaa tarjota kiinnostavan ja helposti lähestyttävän tavan tutustua suomalaiseen kulttuuriin myös koulumaailmassa, Nurmijärven museonjohtaja Leena Koskela kuvaa tiedotteessa.

Seitsemanveljesta.net-sivusto on suunniteltu peruskoulun äidinkielen ja historian verkko-oppimateriaaliksi. Ohjelma on jaettu kahdeksaan oppimistuokioon, joiden avulla Seitsemän veljestä -romaanin sisältöön ja Kiven kieleen voi tutustua myös itsenäisesti tai pienryhmissä. Opettajan oppaaseen on koottu käyttövinkkejä verkkoaineiston hyödyntämiseen oppitunneilla.

– Sivuston historiatietopaketti 1800-luvun lopun elämäntavasta avaa etelähämäläistä kulttuurihistoriaa valokuvien ja artikkelien avulla. Sen tarkoitus on auttaa ymmärtämään Aleksis Kiven luomaa tarinaa ja sen aikaista maailmaa, Koskela selvittää.

Sivustolla romaania lähestytään myös Aleksis Kiven aikalaisen, kielitieteilijä August Ahlqvistin romaania kohtaan esittämän kritiikin kautta.

Sivusto toimii älypuhelimilla ja tablet-tietokoneilla sekä läppäreillä ja pöytäkoneilla. Sitä katsotaan internet-selaimessa eikä sen käyttäminen vaadi applikaation lataamista. Ääni- ja videosisällöt löytyvät tekstitettyinä ja tekstit erottuvat taustastaan. Sivuston PDF-aineistot pystyy lukemaan ruudunlukuohjelmilla.

Sivuston ovat tuottaneet Nurmijärven museo ja Melon Arbus Productions Oy. Sisällön on suunnitellut multimediakäsikirjoittaja ja tuottaja Sanna-Kaisa Hakkarainen. Seitsemanveljesta.net-sivuston tekemistä on tukenut Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Uusi sivusto julkistetaan Aleksis Kiven päivänä 10.10.2020 osoitteessa www.seitsemanveljesta.net