Nurmijärven eroa Keusotesta vaativa aloite allekirjoitettavissa – tavoitteena kerätä tuhansia nimiä

Aloitteessa halutaan Nurmijärvi pois osasta isoa sote-kuntayhtymää. Kuvituskuva. Katja Juurikko

Riikka Laine

Nurmijärven eroa Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymästä vaativa kuntalaisaloite on nyt allekirjoittettavissa verkossa sekä Rajamäen, Klaukkalan ja Kirkonkylän kirjastoissa. Aloite tähtää siihen, että Nurmijärven kunta irtisanoisi sopimuksen Keski-Uudenmaan kuntayhtymän kanssa ja ottaisi kunnan alueella toteutettavat sosiaali- ja terveyspalvelut kunnan itsensä järjestämis- ja toteutusvastuulle.

Aloitteen taustalla olevaan Irti Keusote -työryhmään kuuluva Matti Luokola kertoo, että tavoitteena on kerätä tuhansiä nimiä aloitteeseen.

– Tarkoitus on, että kunta kehittää palveluita kuntarakennettaan ja asukkaiden tarpeita vastaaviksi realistisella aikataululla ja menettelytavoilla käyttäen kunnalle palautuvia resursseja ja tarvittaessa ostopalveluita sekä päättää itse rahoituksestaan kunnan oman talousarvion puitteissa.

– Näin meneteltäisiin siihen saakka, kunnes valtakunnallinen ”aito” sote-palveluratkaisu vuosien kuluttua on mahdollista toteuttaa. Olisi tärkeää, että siinä vaiheessa, kun sote-alueita määritellään, Nurmijärven kunnalla itsellään on valta tehdä omat valintansa näitten palvelujen järjestämiseksi, Luokola sanoo.

Luokola taustoitti aloitetta Nurmijärven Uutisissa 16.9.

Hän toivoo saavansa aloitteen allekirjoittajiksi varsinkin sellaisia kuntalaisia, jotka kokevat, että sote-palvelut ovat jatkuvasti huonontuneet saatavuudeltaan ja laadultaan vuosina 2019–2020.

– Runsas osallistuminen aloitteeseen ilmaisee sen, mitä me kuntalaiset haluamme ja kuinka tärkeänä me pidämme sujuvia sosiaali- ja terveyspalveluita arjessamme.

– Nimiä tarvitaan runsaasti, sillä asiat eivät näytä kunnassa etenevän ja sujuvan, jos nimien määrä jää pieneksi. Se luo mielikuvan päättäjille ja kuntajohdolle, että asia ei kiinnosta kuntalaisia, Luokola sanoo ja toivoo, että kuntalaiset auttavat myös digiosaamisen ulkopuolella olevia kuntalaisia osallistumaan aloitteeseen verkossa tai kirjastoissa.

Kuntalaisaloitteen voi allekirjoittaa 10.10. lähtien verkossa osoitteessa www.kuntalaisaloite.fi. Aloite löytyy nimellä ”Irti Keusotesta”. Nimensä aloitteeseen voi jättää vaihtoehtoisesti kirjastoissa Klaukkalassa, Kirkonkylässä tai Rajamäellä. Pääkirjasto ja Klaukkalan kirjasto ovat viikoilla 42 ja 43 avoinna ma-to klo 9-20, pe 9-18 ja la 10-16, viikolla 44 rajoitetusti ma, ke, pe 9-16 ja ti, to 9-18. Rajamäen kirjasto on avoinna viikoilla 42-43 ma, ti, to klo 10-19, ke, pe 10­­-17, la 10­­-14 ja viikolla 44 ma, ke, pe 10­­-16, ti ja klo 10-18. Aloitteen viimeinen allekirjoituspäivä on 31.10., minkä jälkeen aloite luovutetaan kunnanjohtajalle.

Kuntalaisaloite

Kuntalaki takaa kuntalaisille oikeuden tehdä kunnalle aloite sen toimintaa koskevissa asioissa.

Jos aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista, asia on otettava käsiteltäväksi kuuden kuukauden kuluessa asian vireille tulosta.

Kunnan on ilmoitettava aloitteen tekijälle aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut