Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Särkelän aikakausi Klaukkalan Tornikeskuksessa päättyi – uskoo uuden omistajan löytymiseen

Viimeiset kolme vuotta pelkästään alamäkipyöräilyyn keskittynyt Klaukkalan Tornikeskus on nyt suljettu ja myynnissä. Kun Matti Särkelä vuonna 2006 kahden yhtiökumppaninsa tukemana käynnisti Tornikeskuksen toiminnan ja kehittämisen, oli ensisijaisena tarkoituksena tarjota asiakkaille riemukkaita talvisia kokemuksia, esimerkiksi snowtubingia.

– Heti ensimmäinen talvi jäi lumen vähyyden vuoksi lyhyeksi, Särkelä kertoo.

– Eräs tuttavani ehdotti, että tekisin tästä alamäkipyöräilypaikan. Hän lupasi järjestää talkooväkeä. Keväällä 2007 avattiin viisiratainen Bike Park.

Mutta vaikeaa oli.

– Pienehköt ajajamäärät eivät vielä silloin tehneet kesistä kannattavia, ja talvet olivat liian leutoja lumiharrasteille. Lumitykeillä lumettamiseen upposi kymmeniä tuhansia, ja vesikuurot veivät tykkilumet mennessään.

Kymmenen talven ajan yritys oli kova, mutta tulos vähemmän hyvä, vaikka pari lumitalveakin oli.

– Vuonna 2013 lunta tuli vasta helmikuussa, mutta sitten niin paljon, että rinteet olivat keväällä tukossa, kun olisi pitänyt saada pyöräilykausi käyntiin, Särkelä muistaa.

Tornikeskuksen viimeinen tykkilumitalvi oli 2016–17. Sen jälkeen on menty alamäkipyöräilyn ehdoilla ympäri vuoden yhtä lyhyttä, jälleen kannattamattomaksi koettua snowtube-kokeilua lukuun ottamatta. Kahdeksan vuotta sitten rinteeseen asennettu sompahissi on onneksi ollut omiaan palvelemaan alamäkipyöräilijöitä.

Tornikeskus on kunnan vuokramaalla, ja keskuksen kyljessä sijaitsevat, puolitoista sitten käyttöön otetut kuntoportaat on kunnan oma projekti.

– Sovimme, että jos annan kunnalle portaita varten yhden rinteen, saamme tehdä pyöräreittejä metsään, Särkelä kertoo.

Jos Särkelä ei saa Tornikeskusta myytyä, vuokra-alueella olevat keskuksen rakennelmat on purettava. Särkelä on kuitenkin luottavainen.

– Kyllä ostaja löytyy. Kysyntää on ollut, ja vuokrausvaihtoehdostakin on ollut puhetta. Joka tapauksessa olen melko varma, että maaliskuussa Tornikeskus taas aukeaa.

Toki Tornikeskuksessa saa käydä koko ajan pyöräilemässä. Siihen Särkelä suorastaan kehottaakin.

– Jotta maapohja pysyisi sopivan tiukkana. Jotkut alamäkipyöräilyn harrastajat ovat kysyneet jopa lupaa tulla tarvittaessa lapiohommiin, jos radat menevät pahasti urille. Täällä käy muutenkin tosi fiksua porukkaa.

Tornikeskus ei ole ollut yrittäjälle kultakaivos, mutta suurin syy Särkelän vetäytymiseen on hänen korkea ikänsä.

– Olen 67 eli ollut jo ”yliaikaisena” tässä. Voimia ei enää ole entiseen malliin, sanoo sairaanhoitajana ja sairaanhoidon opettajana aiemmin työskennellyt, Vihdin Nummelassa asuva Särkelä. Hän on lähtöisin Etelä-Pohjanmaalta, Alavudelta.

– Sieltä, missä mäistä ei ole juurikaan tietoa.

Eläkepäiville Särkelällä on jo suunnitelmia valmiina.

– Koti on jäänyt rempalleen. Se kaipaa kunnostamista, mökki samaten. Lisäksi aion jammailla muusikkokaverini, toisen eläkeläisen kanssa.