Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kissan rokotuspäivä: "Paras tapa huolehtia kissan terveydestä, on käyttää se pienestä pitäen määräaikaisrokotuksissa"

Kissan rokotuspäivä päättää kansainvälisen eläinten viikon, jota vietetään joka vuosi 4.–10. lokakuuta. Kissoja rokotetaan kissaruttoa, -flunssaa, herpes- ja calicivirusta, klamydiaa ja rabiesta vastaan.

Kissojen rokotustarve vaihtelee suuresti kissan käytön, ympäristön ja kissapopulaation mukaan. Esimerkiksi sisäkissa, joka ei käy koskaan ulkona ei tarvitse yhtä laajaa rokotesuojaa kuin jalostuskissalan kolli, neuvoo Ruokavirasto.

Vaikka läheskään kaikkiin sairauksiin ei ole rokotetta, useat kissojen sairaudet pystytään hoitamaan, jos ne huomataan ajoissa, tietää kaksikymmentä vuotta eri eläinlääkäriasemilla työskennellyt Evidensian klinikkaeläinhoitaja Kristiina Rautio.

– Kun perheeseen hankitaan uusi kissa, oletetaan, että kissa on perusterve. Paras tapa huolehtia kissan terveydestä, on käyttää se pienestä pitäen määräaikaisrokotuksissa, neuvoo Rautio.

– Rokotuksen yhteydessä tarkistetaan silmämääräisesti silmät, korvat, hampaat sekä ihon ja turkin kunto. Kuunnellaan sydän- ja hengitysäänet, sekä tunnustellaan kissan vatsan alue läpi poikkeamien varalta. Tällöin arvioidaan myös, onko kissa oikean painoinen.

Jo ennen ensimmäistä rokotuskertaa kissalle tehdään loishäätö, joka pennulle on helpointa antaa tahnana.

– Loishäätöjä ei enää suositella tehtävän aikuiselle eläimelle rutiinisti ilman oireita. Vaan rokotuksille tultaessa tuodaan ulostenäyte, jonka perusteella, jos tarvetta tehdään madotus siihen sopivalla matolääkkeellä.

Vaikka kissalla ei vanhemmiten ilmenisi mitään selviä sairauden oireita, on terveydentila hyvä siitä huolimatta tarkistuttaa vuosittain eläinlääkärin vastaanotolla. Useimmat sairaudet pystytään hoitamaan, jos ne huomataan ajoissa.

– Verikokeesta selviää muun muassa mahdollinen sokeritauti, munuaisten vajaatoiminta, kilpirauhasen liikatoiminta, maksaongelmat ja jotkut perinnölliset sairaudet.

– Jos kissa juo paljon, syynä voi olla esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta tai sokeritauti. Kumpaakaan ei voi parantaa, mutta kun sairaus selviää aikaisessa vaiheessa, potilaan elinikää voidaan pidentää lääkityksellä ja ruokavaliolla.

Myös kilpirauhasen liikatoiminta on kissoilla yleistä.

– Yksi kilpirauhasen liikatoiminnan oire on laihtuminen, vaikka kissa syö paljon. Kilpirauhasen liikatoimintaan on olemassa lääkitys. Ellei lääkitys sovi, tauti saadaan isotooppihoidolla kuriin.

Pissaongelmat ovat kissoilla yleisiä. Virtsatietulehduksen merkki voi olla, että kissa käy jatkuvasti pissalla. Yleisin pissaongelma kissalla on stressiperäinen idiopaattinen kystiitti.

–  Nuoren kissan virtsatulehdus ei ole yleensä bakteeriperäinen, mutta virtsaoireisiin pitää reagoida aika nopeasti, koska tulehdus menee äkkiä munuaisiin, Kristiina varottaa.

Myös muut virtsaongelmat kannattaa selvittä asiantuntijalla: Kissa voi pissata väärään paikkaan tai virtsan happamuusavo voi nousta ja aiheuttaa kiteitä ja tukoksia.

Kissalla voi olla myös ruoka-aineallergia, ummetusta tai löysä vatsa.

Jollakin on iho-oireita ja kissa saattaa raapia ihonsa rikki.

– Kissalle tehdään allergiatesti tai voidaan kokeilla allergiaruokaa tai eliminaatiodieettiä, jossa kissa syö vain yhtä ruokaa esimerkiksi pari kuukautta ja sen jälkeen lisätään aina yksi uusi ruoka kerrallaan.

Myös hammasongelmat ja nisäkasvaimet vaivaavat kissoja. Kissoilla esiintyy paljon hampaiden syöpymäsairautta, joka on hoitamattomana hyvin kivulias tila. Siitä syystä vuosittainen terveystarkastus, jossa hampaat tarkistetaan, on suositeltava. Vanhenevan kissan olisi hyvä käydä vuosittain myös hammaseläinlääkärillä.

– Nisäkasvaimet ovat yleensä pahanlaatuisia. Mitä nuorempana kissan leikkaa, sitä suurempi todennäköisyys on, ettei nisäkasvaimia tule.

Yksi kasvainmuoto on injektiopaikan sarkooma. Joillakin tietyillä roduilla esiintyy lymfoomaa.

Korvaongelmia kissoilla on vähemmän kuin koirilla, mutta kissallakin voi tulla esimerkiksi hiivaa korviin.

– Yleisin korvaongelmien aiheuttaja on korvapunkki, joka voi hoitamattomana aiheuttaa vakavia, pysyviä ongelmia. Korvapunkit ovat yleensä vapaana ulkoilevien kissojen ongelma varsinkin maaseudulla.