Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monikon mediataideteos on yksi Suomen suurimmista – nähtävillä sunnuntaihin saakka

Mediataiteilija Niko Tiaisen mäpätty videotaideteos A_K_7_V on nähtävillä sunnuntaihin 18. lokakuuta saakka Monikko-talon ulkoseinillä Klaukkalassa.

Teokseen liittyy myös ääniraita, jonka saa paikan päällä kuuluviin radiosta FM-taajuudelta 87,6.

Tiaisen Seitsemän veljestä 150 -juhlavuodelle toimeksiannettu mediataideteos käsittelee symbolisella tasolla Seitsemän veljestä -romaanin teemoja: vastakkainasettelua, erilaisuutta ja sopeutumattomuutta. Myös kirjan teksti ja kieli kulkee mukana:

– Käytin teoksessa mahdollisimman paljon kirjan tekstiä tekstuurina sekä rakentamaan elementtejä, jotka jollain tavalla rakentuvat tekstistä ja kirjasimista, Tiainen kertoo tiedotteessa.

Kyseessä on yksi Suomen suurimmista videomäpätyistä mediataideteoksista.

– Videomäppäyksessä teos muotoillaan suoraan kohderakennusta varten. Monikko-talosta otettiin 3D-mallinnos, ja tämän mallin päälle itse teos rakennetaan. Näin lopullinen teos istuu juuri kyseessä olevan rakennuksen arkkitehtuuriin.

Valo- ja mediataidetta tekevä Niko Tiainen on taiteilijana hyvin laaja-alainen. Alun perin klassisena pianistina ja soitonopettajana uransa aloittanut mediataiteilija on myös säveltäjä ja graafinen suunnittelija. Lisäksi hän on toiminut kuvaajana ja äänisuunnittelijana.

– Mediataiteessa, ja varsinkin mäppäyksessä, yhdistyvät kivasti kaikki nämä elementit, Tiainen sanoo.

Tiaisen töitä on nähty aiemmin muun muassa Kiovan kansainvälisillä valo- ja mediataiteen festivaaleilla Kyiv Lightsissa, Lux Helsingissä sekä Tampereen Valoviikoilla. Yksi teos oli juuri esillä Indonesiassa Sumonar-festivaaleilla sekä nyt toinen on Nurmijärvellä.

A_K_7_V avattiin Aleksis Kiven päivänä lauantaina 10. lokakuuta, ja se on nähtävillä sunnuntaihin 18. lokakuuta asti aina kello 18–23 ja kello 6–9. Monikko sijaitsee osoitteessa Kuntotie 7.

Teoksen ääniraidan saa mukaan paikan päällä esimerkiksi autoradiosta FM-taajuudelta 87,6, kun teos on käynnissä. Videoteosta voi katsella Monikkosalin parkkipaikalta tai sen ohi kulkevalta kävelytieltä.

Teoksen esittämisen mahdollistavat Panasonicin ammattielektroniikkaa maahan tuova Kauko Oy sekä Suomen Vuokrakontti Oy.

Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden koordinaattori Janne Raudaskoski kertoi aiemmin Nurmijärven Uutisille, että normaalisti kymmeniä tuhansia maksava teos on pystytty toteuttamaan muutamalla tuhannella eurolla. Juhlavuotta on tukenut myös Opetus- ja kulttuuriministeriö 60 000 euron avustuksella.