Uusi poliisipäällikkö: Tavoitteena lisätä näkyvyyttä ja olla läsnä enemmän – suuri huoli nuorten päihteiden käytöstä

Poliisi: Uusi poliisipäällikkö kehottaa olemaan yhteydessä virkavaltaan.

Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki aloitti Itä-Uudenmaan poliisin päällikkönä syyskuun alussa. Aiemmin hän toimi Hämeen poliisilaitoksen poliisipäällikkönä. Toni Degerlund

Riikka Laine, Pia Herme

Itä-Uudenmaan poliisin uusi poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoo seuranneensa nurmijärveläisten keskustelua ja uutisointia siitä, ettei poliisi näy riittävästi kunnassa.

Hänen mukaansa Itä-Uudenmaan poliisilla on erityisenä tavoitteena lisätä näkyvyyttä ja olla läsnä enemmän. Syyskuussa aloittanut poliisipäällikkö kannustaa myös kuntalaisia olemaan rohkeasti yhteydessä poliisiin.

– Hyödynnämme suunnittelussa asukkaiden meille antamaa tietoa mm. häiriökohteista. Kannustankin edelleen, että kertokaa meille mitä kunnassa tapahtuu. Emme me aina tiedä ellei meille kerrota. Teemme parhaamme, jotta kuntalaiset näkisivät poliisin yhä useammin, Koskimäki vastaa.

Koskimäen mukaan kenttäjohtajan ja vuorossa olevan yleisjohtajan tehtävä on huolehtia partionäkyvyydestä.

– Kunnan alueella tehdään myös suunniteltuja valvontaoperaatiota niin liikenteen valvonnassa kuin yleisen järjestyksen valvonnassa.

– Mutta kiireellisessä tilanteessa ei pidä ujostella soittamista 112:een sillä ajatuksella, ettei poliisi kuitenkaan tule paikalle. Antaa poliisipartion päättää siitä.

Mikä sitten on poliisiasemaverkoston tilanne, onko siihen tulossa muutoksia? Koskimäki muistuttaa, että poliisiasemaverkostosta päättää sisäministeriö.

– Tämän hetkinen asemaverkosto säilyy, eikä poliisilaitoksen tavoitteena ole esittää uusia seiniä. Tärkeintä on, että johdamme joukkoja ja liikumme kaikkialla poliisilaitoksen alueella. Poliisilaitoksen seinät eivät sitä turvallisuutta lisää, vaan tarvitaan poliiseja kentälle. Meillä on tarkastelun paikka myös siinä, että todella nousemme autosta ulos enemmän ja teemme kadulla enemmän valvontaa, Koskimäki sanoo.

Suurinta huolta Koskimäki kantaa poliisilaitoksen alueen nuorista ja heidän päihteiden käytöstään.

– Työmme terävin kärki olisi estää mahdollisimman montaa nuorta joutumasta päihteiden käyttäjäksi vaikeuttamalla rikollista toimintaa ja päihteiden saatavuutta kaduilla, hän näkee.

Siinä on hänen mukaansa kyse poliisin perustyöstä:

– Meidän pitää panostaa näkymiseen kaduilla, kääntää epäilyttävien henkilöiden taskuja, tehdä kotietsintöjä, keskustella asukkaiden kanssa.

Hämeestä tullut poliisipäällikkö tietää, että Itä-Uudenmaalla poliisin työssä vaikuttavat pääkaupunkiseudun läheisyys ja radanvarsi. Oma juttunsa on myös lentokentän turvallisuus ja siellä viranomaisyhteistyö.

Radanvarsi erottautuu muusta alueesta negatiivisesti, sillä se kerää Koskimäen mukaan ”sellaista asukasrakennetta, joka aiheuttaa häiriötä ja tekee rikoksia”.

Tämä näkyy eritoten Vantaalla, jossa asemanseudut keräävät isoja nuorisojoukkoja.

Radanvarsi sallii nopean liikkumisen.

– Syksyn aikana on huomattu, että kun valvotaan nuoria, jottei tapahtuisi väkivallantekoja ja ryöstöjä, nuoret hyppäävät äkkiä junaan ja menevät Helsinkiin.

Esimerkiksi Hyvinkäällä poliisi on kuvannut nuorten mopomeetingejä dronella. Sen viestinä on, että jos jotain rikollista tapahtuu, asiaan voidaan puuttua jälkikäteen.

– Yritämme vaikuttaa nuoriin myös viestinnässä olemalla mukana sosiaalisessa mediassa. Mutta emme tietenkään ehdi kattavasti seurata nuorten toimintaa.

Poliisilaitoksen suurin haaste ovat ruuhkautuneet rikosilmoitukset: jonossa on 24 000 avointa asiaa.

Jalkoihin on jäänyt paljon muun muassa kunnianloukkauksia ja omaisuusrikoksia.

Vakavien rikosten tutkinnassa väki on kokeneempaa, ja siellä selvitystyö on edennyt hyvin.

Sumaa puretaan työntekijöiden joustavammalla käytöllä esimerkiksi siirtämällä tutkintaan tekijöitä muualta hiljaisina aikoina sekä toimintatapojen muutoksella.

Koskimäki myöntää, että muutos on iso.

Se lähtee jo rikospaikalta, jonne ensimmäisenä paikalle saapuneen partion olisi pyrittävä tekemään rikosilmoitus mahdollisimman laadukkaasti – jos vain tilanne sen sallii.

Johtaja vaihtui

Itä-Uudenmaan poliisilaitos toimii 15 kunnan alueella Uudenmaan maakunnan itä- ja keskiosissa.

Poliisilaitoksen edellinen poliisipäällikkö Kari Rantala jäi eläkkeelle alkusyksyksystä.

Hän ehti toimia Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkönä vuoden 2014 alusta lähtien.

Itä-Uudenmaan poliisipäällikön virkaan haki 10 ihmistä.

Virkaan valittiin Hämeen poliisilaitoksen poliisipäällikkönä työskennellyt oikeustieteen lisensiaatti ja maisteri Ilkka Koskimäki. Virka täytettiin viideksi vuodeksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut