Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintolakonserni kanteli koronarajoituksista oikeusasiamiehelle – kyseenalaistaa hallituksen toimien laillisuuden: "Merkittävä perusoikeuksien rajoitus"

Ravintola-alan koronarajoitukset poikivat tiistaina kantelun oikeusasiamiehelle. Ravintolakonserni NoHo Partners tiedottaa pyytäneensä oikeusasiamiestä tutkimaan tartuntatautilain ravintola-alaa koskevan muutosesityksen ja valtioneuvoston asetuksen valmistelut.

Konserni haluaa, että oikeusasiamies tutkii sosiaali- ja terveysministeriön toiminnan lainmukaisuuden.

Hallitus on esittänyt ravintola-alalle säädettyjen rajoitustoimenpiteiden jatkamista ensi vuoden helmikuun loppuun saakka. Lisäksi hallitus antoi muutosesityksen ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi 9. lokakuuta. Muutos astui voimaan viime sunnuntaina 11 lokakuuta.

NoHo Partnersin mukaan hallituksen esityksestä puuttuvat yksityiskohtaiset perustelut ehdotettujen toimenpiteiden välttämättömyydestä covid-19-pandemian hillitsemiseksi.

– Esityksen valmistelussa ei ole riittävällä tavalla huomioitu eikä arvioitu esitetyille rajoitustoimenpiteille vaihtoehtoisten toimenpiteiden, kuten ravintola-alan omavalvonnan, vaikuttavuutta pandemian hillitsemiseksi, konserni kritisoi tiedotteessaan.

– Tapa, jolla rajoitustoimenpiteitä voidaan valtioneuvoston asetuksella alueellisesti lieventää ja jälleen kiristää, on myös perustuslain näkökulmasta ongelmallinen.

Konsernin tekemän kantelun mukaan ravintola-alan rajoitustoimenpiteitä koskevien säännösten valmistelussa ei ole riittävällä tavalla otettu huomioon elinkeinonvapauden ja omaisuuden suojaa koskevien perustuslaissa säädettyjen perusoikeuksien toteutumista.

– Koska kyseessä on merkittävä perusoikeuksien rajoitus, hallituksen esitykseen ja asetuksen perustelumuistioon olisi tullut sisällyttää tarkastelu elinkeinovapauden ja omaisuudensuojan kannalta vähemmän rajoittavista muista sääntelyvaihtoehdoista, toimialan omien toimenpiteiden merkityksestä sekä perustelut sääntelyn välttämättömyydestä, konserni esittää tiedotteessaan.

Erityisen ongelmallisena konserni näkee hallituksen esityksen rajoitustoimenpiteiden valtakunnallisuudesta.

– Laajojen, koko toimialaa koskevien rajoitustoimenpiteiden jatkamisen edellytyksenä pitää esittää ajantasaista tilastotietoa siitä, että altistumisia tai tartuntoja esiintyisi merkittävissä määrin kaiken tyyppisissä ravintoloissa, toimitusjohtaja Aku Vikström vaatii tiedotteessa.

NoHo Partners Oyj esittäytyy suomalaisena ravintolakonsernina, joka toimii yhteensä noin 250 ruoka- ja seurusteluravintolan, yökerhon ja viihdekeskuksen taustavoimana.

Lue myös: Uudet rajoitukset iskevät rajusti ravintoloihin – "20 000 voi jäädä työttömäksi konkurssien ja irtisanomisten vuoksi"