Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finavia tiukensi ohjeitaan: Lentoasemilla on nyt kaikkien käytettävä maskia koko ajan

Lentoasemayhtiö Finavia tiukentaa koronaohjettaan ja edellyttää, että tästä tiistaista lähtien kaikki matkustajat ja muut lentoasemilla asioivat käyttävät kasvomaskia koko ajan kentällä liikkuessaan.

Yhtiö jakaa ilmaiseksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla tänään kasvomaskin niille matkustajille, joilla suojainta ei ole.

Viisi kuukautta sitten Finavia julkaisi maskin käyttöä koskevan suosituksen. Nyt aiempaa tiukemmalla koronaohjeella yhtiö pyrkii suojaamaan matkustajia ja lentoaseman henkilökuntaa ja samalla kiinnittämänä huomiota siihen, että turvallinen matkustaminen on mahdollista.

Tiukat matkustusrajoitukset huolettavat Finavian toimitusjohtajaa Kimmo Mäkeä.

Rajoitukset ovat käytännössä tyrehdyttäneet lentoliikenteen ja samalla elinkeinoelämälle tärkeät ulkomaan yhteydet.

– Suomi on saari. Maamme tarvitsee hyviä lentoyhteyksiä voidakseen edistää kauppasuhteita ja vientiä. Hyvinvointimme ja kilpailukykymme on täysin riippuvainen ulkomaankaupasta, eikä kotimainen matkailukysyntä paikkaa kansainvälisen turismin tuomaa elinkeinotuloa. Ilman lentoyhteyksiä olemme pulassa, Mäki sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa maskien hankinta ja niiden pakkaaminen lennolle mukaan on tänä päivänä tärkeä osa matkalle valmistautumisen rutiineja. Maskeja on myynnissä lentoasemalla useissa myymälöissä ja kioskeissa.

– Tarjolla on hyvä valikoima suu-nenä-suojaimia kertakäyttömaskeista pestäviin Muumi-kangasmaskeihin asti. Helsinki-Vantaalle asennettiin syyskuun alussa Suomen ensimmäinen maskiautomaatti, Mäki toteaa.

Tehostetut siivoukset, desinfioinnin ja koronaviestinnän Finavia käynnisti jo tammikuussa.

Uusia toimenpiteitä on otettu käyttöön pitkin vuotta. Esimerkiksi elokuussa Helsinki-Vantaalla alkoi pilottihanke, jossa turvatarkastuslaatikoiden puhdistusta tehostettiin uvc-teknologialla.

– Tulokset ovat olleet rohkaisevia, ja laitteita on nyt hankittu myös Rovaniemen ja Oulun lentoasemien turvatarkastukseen, kertoo Mäki.

Matkustajia Finavia muistuttaa maskien lisäksi muun muassa käsihygieniasta, lähtöselvityksen tekemisestä etukäteen ja karanteeniohjeista.