Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona hiljensi Suomen lentokentät – Helsinki-Vantaan matkustajamäärät pudonneet jopa 95 prosenttia

Finavia tiedottaa lentoasemiensa matkustajamäärien vähentyneen syyskuussa 90 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Helsinki-Vantaalla pudotus oli sitäkin suurempi, peräti 92 prosenttia, ja kansainvälisten vaihtomatkustajien kohdalla vielä enemmän: peräti 95 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden syyskuussa.

Vaihtomatkustuksella on Finavian mukaan korvamaton merkitys, koska se tuo Suomeen tuloja ja työpaikkoja, sekä tuottaa lisää yhteyksiä kotimaassa ja ulkomaille.

‒ Lentoalan ahdingolle ei näy loppua. Helsinki-Vantaan asema Aasian ja Euroopan välisen lentoliikenteen solmukohtana ja merkittävänä eurooppalaisena lentokenttänä on koronapandemian vuoksi vaarassa, Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki suree yhtiön tiedotteessa.

Helsinki-Vantaalla työskentelee 20 000 ihmistä 1 500 eri yrityksen palveluksessa. Toimitusjohtajan mukaan heidän työpaikkansa ovat nyt uhattuina.

– Kyse on myös muista matkailualan palveluksessa työskentelevistä ihmisistä, joita on ympäri Suomea 140 000, Mäki lisää.

Vielä vuosi sitten Finavian lentoasemilta oli 200 suoraa lentokohdetta eri puolille maailmaa. Nyt tilanne on täysin toinen. Finavian mukaan tällä hetkellä Suomen ja Euroopan välillä on käytännössä vain yksi vapaan matkustuksen maa.

‒ Valitettavasti lentoliikenteen elpyminen laahaa meillä muuta Eurooppaa huomattavasti jäljessä, Mäki sanoo tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että lentoliikenteen ja matkailun osuus Suomen bruttokansantuotteesta on liki kolme prosenttia. Lisäksi toimitusjohtaja katsoo, että lentoalan kerrannaisvaikutukset esimerkiksi palvelu-, kuljetus- ja rakennusalaan ovat merkittävät. Finavian lentoasemien kautta kulkeneen lentorahdin määrä väheni syyskuussa 55 prosenttia.