Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Grillatessa syntyy haitallisia yhdisteitä – mutta yllättäen niitä saadaankin eniten tästä tuiki tavallisesta elintarvikkeesta

Lasten altistuminen PAH-yhdisteille ruoan kautta ei aiheuta terveysriskiä, tiedottaa Ruokavirasto. Yhdisteiden suurimmaksi lähteeksi osoittautui leipä.

PAH-yhdisteet ovat palamisessa syntyviä syöpävaarallisia yhdisteitä. Lasten altistuminen on riskinarvioinnin mukaan turvallisella tasolla.

Riskinarvioinnissa olivat mukana PAH-yhdisteiden lähteistä leivät, murot ja myslit, rasvat ja öljyt sekä savustetut liha- ja kalatuotteet.

Suurimmat pitoisuudet olivat grillatussa lihassa, savukinkussa ja lämminsavukalassa.

– Suurin lähde oli kuitenkin yllättäen leipä, sillä sitä syödään huomattavasti enemmän kuin savustettuja ja grillattuja elintarvikkeita. Muita merkittäviä lähteitä olivat savukinkku, makkara sekä rasvat ja öljyt, sanoo Ruokaviraston tiedotteessa erikoistutkija Tero Hirvonen.

Altistus kaikista lähteistä yhteensä oli pientä, joten PAH-yhdisteet eivät aiheuta terveysriskiä 3-6 -vuotiaille lapsille.

Riskinarviointia varten Ruokavirasto sai ruoankäytöstä aineiston Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin Dagis-projektista, johon osallistui 3–6-vuotiaita lapsia vanhempineen eteläisestä Suomesta ja Keski-Pohjanmaalta.

– Elintarvikkeiden pitoisuustiedot tulivat Ruokaviraston omista analyyseistä sekä tieteellisestä kirjallisuudesta. Altistuksen mallinnuksessa käytettiin Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikössä kehitettyä Bike-mallinnusohjelmistoa, kertoo Hirvonen.

PAH-yhdisteitä eli polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä muodostuu elintarvikkeisiin esimerkiksi savustamisessa ja grillaamisessa. Niitä päätyy elintarvikkeisiin myös ympäristön kautta.

Elintarvikkeissa suurimpia PAH-pitoisuuksia on savustetuissa ja grillatuissa liha- ja kalatuotteissa. PAH-yhdisteiden on todettu aiheuttavan syöpää koe-eläimissä.

Useille elintarvikkeille, muun muassa savustetuille liha- ja kalatuotteille, on asetettu EU-lainsäädännössä enimmäispitoisuuksia.