Uusien koronavirustartuntojen määrä on Suomessa noussut merkittävästi viimeisen kuukauden aikana. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on kasvanut yli kaksinkertaiseksi syyskuun lopun tilanteeseen verrattuna, tiedottavat sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Viikolla 41 (5.10.–11.10.) kaikista tapauksista yli 80 prosenttia on todettu alle 50-vuotiailla ja miltei 60 prosenttia alle 30-vuotiailla. Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,30–1,55 (90 prosentin todennäköisyysväli). Valtakunnallinen tapausilmaantuvuus oli viikon 41 aikana 27,7 tapausta 100 000 asukasta kohden.
Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta ovat raportoineet olevansa kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on raportoinut olevansa leviämisvaiheessa. Epidemiologinen tilannekuva on jaettu kolmeen vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.
Valtaosa uusista tartunnoista on tälläkin viikolla todettu Helsingin ja Uudenmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiirien alueilla.
Viikolla 41 valtaosa uusista tartunnoista oli edelleen peräisin kotimaasta ja vain pieni osa (alle 5 prosenttia) ulkomailta. Ulkomailla tapahtuneet tartunnat aiheuttivat vain yksittäisiä jatkotartuntoja Suomessa. Noin neljännes koko maan uusista tartunnoista todettiin jo karanteenissa olevilta henkilöiltä.
Tartunnanlähde jäi valtakunnallisesti epäselväksi noin puolessa tartunnoista. Suurin osa epäselvistä tartunnoista raportoitiin Helsingin ja Uudenmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiirien alueilta. Muualla maassa epäselvien tartunnanlähteiden osuus kaikista tartunnoista oli noin 20–25 prosenttia, sanotaan tiedotteessa.
Tartunnoista, joista tartunnanlähde saatiin selvitettyä, noin neljännes tapahtui perhepiirissä ja noin viidennes työpaikoilla ja harrastuksissa. Joukkoaltistumisia sosiaali- ja terveydenhuollon yksikössä, kuten hoitokodeissa tai terveydenhuollon yksiköissä, raportoitiin seitsemässä sairaanhoitopiirissä.
Kaikista raportoiduista joukkoaltistumisista noin puolet tapahtui päiväkodeissa tai oppilaitoksissa, mutta nämä ovat edelleen aiheuttaneet vain yksittäisiä jatkotartuntoja. Joistain ravintoloissa, baareissa tai yökerhoissa sekä yksityistiloissa pidetyissä kokoontumisissa tapahtuneista joukkoaltistustilanteista on raportoitu runsaasti jatkotartuntoja.
Kaikki uusien tapausten tartuntaketjut pyritään jäljittämään huolellisesti ja ehkäisemään uusia tartuntoja siten mahdollisimman tehokkaasti. Useat paikalliset tartuntaryppäät on saatu hallintaan nopean jäljittämisen ja tehokkaasti kohdennettujen torjuntatoimien ansiosta.