Näin ravintoloiden rajoitukset vaikuttavat Nurmijärvellä – osa yrittäjistä pitää niitä oikeina, osa toivoo muutoksia

Meno yökerhoissa on taas hidastunut, kun uudet aukiolo- ja asiakasmäärärajoitukset astuivat voimaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kuvituskuva. Raimo Eerola
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Ravintoloiden aukioloa ja asiakasmääriä on jälleen rajoitettu.

Nurmijärven Uutiset kyseli alan paikallisilta yrittäjiltä, millaisia vaikutuksia uusilla rajoituksilla on ja mitä yrittäjät rajoituksista ajattelevat.

– Avaamme nyt yökerhon perjantaisin ja lauantaisin kello 16, että jäisi edes jotakin tuloja, sanoo Klaukkalassa toimivan Night Club Lotan ja Oluthuone Charlesin omistaja Jita Gill.

Hänen mukaansa tilanne näyttää heikolta, mutta on pakko yrittää.

– Asiakasmäärä on pienentynyt, ihmiset eivät uskalla tulla ravintoloihin, ja myös henkilökunta pelkää sairastuvansa, Gill sanoo.

Hän ei ole toistaiseksi joutunut lomauttamaan työntekijöitään uusien rajoitusten vuoksi.

Gill pitää silti tehtyjä rajoituksia tarpeellisina.

– Ongelma on se, että kaikki eivät usko koko taudin olemassaoloon.

– Kyllähän nämä rajoitukset vaikuttavat ihan hirveästi. Meillä päämyynti tehdään viikonloppuisin, ja nyt kun aukioloa on lyhennetty, yökerhoasiakkaat eivät tulee, sanoo K-Kino Bar & Night Clubin yrittäjä Happy.

Hänen mielestään ravintoloille asetetut rajoitukset eivät ole oikeudenmukaisia, ja hän pitää viranomaisten tekemää päätöstä vääränä.

– Kyllä koronavirus leviää muualta kuin ravintoloista, Klaukkalassa ei ole tietääkseni ainuttakaan ravintolatartuntaa, Happy toteaa.

Osa K-Kino Bar & Night Clubin työntekijöistä on lomautettu, osa työskentelee osa-aikaisesti.

– Rajoitukset ovat osuneet meihinkin pahasti ja ikävästi, samassa liemessä ollaan kuin muutkin ravintolat, sanoo klaukkalalaisen Pihvimyllärin yrittäjä Pola.

– Viime vuoden liikevaihto oli noin miljoona, hyvä jos nyt päästään puoleen siitä. Joulukuuhun mennessä on povattu huimaa koronapiikkiä, miten tässä sitten pärjätään? Pola ihmettelee.

Polan mielestä Suomen hallitus on kuitenkin oikealla tiellä.

– Tässä on kysymys meidän hengestä ja globaalista pandemiasta. Kovia ratkaisuja tehdään, jotta emme joutuisi kärsimään yhä enemmän ja enemmän. Meidän pitää kestää rajoituksia, sillä ne on tehty meidän hyväksi. Vaihtoehdot ovat vähissä ja koko maailma kärsii, Pola muistuttaa.

Pihvimylläri on joutunut lomauttamaan kaksi työntekijää uusien rajoitusten vuoksi.

Röykässä toimiva Pizzeria Kulma-Corner Pub selvisi kevään rajoituksista kotiinkuljetuksen ja valtiolta saadun tuen turvin. Kesällä terassilla kävi paljon mökkiläisiä.

– Tästä taitaa tulla pahempi kuin ensimmäinen aalto, ja koska on talvi, meillä tulee menemään huonommin, sanoo ravintoloitsija Sipan Uilmaz.

Asiakasmäärän rajoittaminen ei tunnu hänen yrityksessään kovin paljon, koska ihmiset eivät koronan pelosta juurikaan syö ravintolassa.

Uilmazin mukaan koronan leviämisen kannalta baareja ja ravintoloita pahempia paikkoja ovat esimerkiksi kauppakeskukset.

– Joka paikkaan missä se on mahdollista pitäisi laittaa suusuojapakko, niin ei tarvittaisi niin paljon rajoituksia. Se helpottaisi ihmisten ja valtioiden elämää, Uilmaz sanoo.

– Aika raakoja nämä rajoitukset ovat, sanoo Kirkonkylällä toimivan Club Venlan osaomistaja Laura Myllymäki.

– Rajoitusten ei tarvitsisi olla noin tiukkoja, vaan voimassa nyt oleva valtakunnallinen rajoitus olisi kohtuullisempi, Myllymäki jatkaa.

Hänen mielestään rajoituksia voitaisiin kohdistaa muuallekin kuin ravintola-alaan. Hän vetoaa tutkimukseen, jonka mukaan 10 prosenttia koronatartunnoista leviää ravintoloista.

– Inhottavinta koko tilanteessa on epävarmuus. Päätökset tulevat viime tingassa, vaikka työlainsäädännön mukaan työvuorolistat pitää tehdä ajoissa.

Club Venlan koko henkilökunta on ollut syyskuusta lähtien töissä, mutta uudet lomautukset käynnistyvät jälleen.

Ravintoloiden uudet rajoitukset

Anniskelu seis kello 22

Uudellamaalla toimivat ravintolat joutuvat nyt lopettamaan alkoholin anniskelun kello 22, ja niiden ovet sulkeutuvat kello 23.

Uudet rajoitukset astuivat voimaan 10.–11.10 välisenä yönä. Uudenmaan rajoitusten kiristämisen syynä on koronabandemian siirtyminen kiihtymisvaiheeseen.

Ravintoloiden asiakasmääriä rajoitetaan niin, että sisälle saa ottaa enintään puolet normaalista asiakasmäärästä.

Asetus on voimassa lokakuun loppuun. Alueiden tilanteita tarkastellaan viikoittain. Hallitus tekee päätöksiä kahden viikon välein.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut