Nyt voit opetella elvytystä ja sydäniskurin käyttöä – Uskalla auttaa -tapahtuma Kirkonkylällä

Uskalla auttaa -sydäniskurikiertue pysähtyy Nurmijärvellä keskiviikkona. Anton Soinne

Maailman elvytyspäivää vietettiin 16. lokakuuta. Paineluelvytys ja sydäniskurin käyttö ovat jokaisen kansalaisen helposti opittavissa olevia taitoja. Etelä-Suomen Sydänpiiri, Vingmed Oy ja paikalliset sydänyhdistykset järjestävät lokakuun aikana Uskalla auttaa -tapahtumia Etelä-Suomen alueella.

Nurmijärvellä tällainen tapahtuma on keskiviikkona 21. lokakuuta kello 13–16 osoitteessa Mahlamäentie 2, Nurmijärvi (K-Supermarketin tiloissa). Tapahtumissa voi harjoitella paineluelvytystä ja sydäniskurin käyttöä.

Sydäniskuria tarvitaan, kun sydän on äkillisesti pysähtynyt. Laite antaa tarvittaessa sähköiskun, jolla sydämen normaalirytmi pyritään palauttamaan. Yleisin sydämen pysäyttävä rytmihäiriö on kammiovärinä. Jos paineluelvytys ja sydäniskurin käyttö aloitetaan 3–5 minuutissa, jopa kolme neljästä sydänpysähdyksen saaneesta selviää.

Sydänpysähdystilanteessa soita aina 112, aloita paineluelvytys ja ohjeista joku hakemaan sydäniskuri paikalle. Sydäniskurin käyttö on helppoa. Kuka tahansa voi käyttää sitä. Laite neuvoo ääniohjein koko elvytystapahtuman ajan, eikä sillä voi vahingoittaa ketään.

Sydäniskureita löytyy työpaikoilta, kauppakeskuksista, liikuntapaikoista ja erilaisista julkisista tiloista. Laitetta suositellaan hankittavaksi paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä ja toisaalta sinne, minne ensihoidon saapuminen kestää kauan.

Luotettavuuden ja huollon varmistamiseksi sydäniskuri kannattaa hankkia Suomessa toimivalta maahantuojalta. Laite on hyvä rekisteröidä defi.fi rekisteriin, jotta se löytyy tosipaikan tullen.

Tarkista asuinalueesi sydäniskuri-laitteet: defi.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.