Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikämiehen autossa viuhuivat kuivalla kelillä pyyhkijät ja keulakin osoitti väärään ilmansuuntaan – Poliisi on huolissaan autoilevista ikääntyneistä, joilla ei olisi enää asiaa rattiin

Poliisi on tavannut liikenteestä vanhuksia, joiden ajokyky on heikentynyt eikä muistikaan toimi entiseen malliin. Länsi-Uudenmaan poliisin komisario Ilkka Kantola on huolissaan siitä, että osa vanhuksista jatkaa auton ratissa vielä pitkään senkin jälkeen, kun ajokyky on jo heikentynyt.

− Kerran partiomme pysäytti epäilyttävällä tavalla liikkuneen auton, jossa tuulilasin pyyhkijät olivat päällä kuivasta säästä huolimatta. Pitivät vielä melko narskuvaa ääntä. Kuljettaja oli vanhempi herra, joka kertoi olevansa matkalla Helsingistä Kotkaan. Pysäytys kuitenkin tapahtui Kirkkonummella keula länteen päin eli silmin nähden heikentyneen ajokyvyn lisäksi myös suunta oli aivan hukassa, Kantola muistelee.

Poliisi tapaa liikenteestä jopa yli 90-vuotiaita kuljettajia. Vaikka moni ikääntynyt kuljettaja on edelleen terävä, ikääntyminen vaikuttaa ajamiseen väistämättä. Esimerkiksi reaktiokyky hidastuu sekä näkökyky ja kuulo voivat heikentyä. Myös pään kääntäminen havainnointia varten voi olla vaikeampaa kuin nuorena.

Kantolan mukaan ajokortista luopuminen on usein kova paikka varsinkin miehille. Naiset puolestaan luopuvat kortista helpommin vapaaehtoisesti.

Poliisi valvoo liikenteessä myös ajoterveyttä ja voi ottaa kortin pois niiltä, joiden kunto ei enää täytä edellytyksiä. Selkeissä tapauksissa poliisi määrää kuljettajan tien päällä ajokieltoon ja toimittamaan esimerkiksi geriatrin todistuksen ja/tai todistuksen suoritetusta kuljettajantutkinnosta ennen ajokortin palauttamista. Vähemmän selkeissä tapauksissa voidaan velvoittaa määräajassa toimittamaan lääkärintodistus.

− Yhdelle ”papalle” oli helpotus, kun poliisi pysäytti hänet liikenteessä ja otti kortin pois. Pappa kertoi puolisonsa vaatineen häntä edelleen ajamaan, vaikka omasta mielestään hän ei enää kokenut pystyvänsä ajamaan turvallisesti, Kantola kertoo poliisin tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että heikentynyt ajokyky voi johtaa onnettomuuteen toisten autoilijoiden kanssa tai jopa yliajoon kevyen liikenteen väylällä. Oman ajokyvyn heikkenemistä ei ole yhtä helppo huomata kuin vieressä istuvan.

− Kannustan omaisia seuraamaan ikääntyvien läheistensä ajokuntoa ja puuttumaan tilanteeseen. On kamala paikka, jos läheiselle sattuu jotakin liikenteessä, ja ikävintä on, jos joku loukkaantuu tai jopa menehtyy, Kantola toteaa tiedotteessa.

Omaisten tulee seurata läheisen ajokuntoa ja puuttua tilanteeseen tarvittaessa, poliisi muistuttaa.