"Maaniitun lukio huonoin vaihtoehto" – alakouluista halutaan pitää kiinni Kirkonkylässä

Koulut: Maaniitun suunnitelmat eivät miellytä alakoululaisten vanhempia.

Nurmijärven kunnan suunnitelmat lukion mahdollisesta sijoittamisesta Maaniitun alakouluun jakaa mielipiteitä varsin voimakkaasti Kirkonkylässä.

Syyskuussa julkaistussa palveluverkkosuunnitelman luonnoksessa yhtenä täysin uutena vaihtoehtona esitettiin, että Kirkonkylän 0.–4.luokat keskitettäisiin Lukkarin ja Karhunkorven alakouluihin ja 5–6.luokkalaiset keskitettäisiin Nurmijärven Yhteiskouluun yläkoululaisten yhteyteen. Näin lukiolle saataisiin tilat Maaniitun koulusta.

Toinen vaihtoehto Kirkonkylään keskitettävälle lukiolle on rakentaa uusi keskuslukio ja säilyttää yläkoulu ja alakoulut muutoin ennallaan, mutta Maaniitun, Lukkarin ja Karhunkorven kutoset siirrettäisiin NYK:in tiloihin. Kolmas vaihtoehto on jatkaa kahden lukiotoimipisteen mallilla. Viranhaltijoiden mukaan Kirkonkylän lukiotoimipisteen nykyisten tilojen haaste on kuitenkin niiden kunto ja palvelevuus, ja siksi jotain muutoksia lukion osalta tarvittaisiin.

Useammat viranhaltijat puolsivat Maaniittuun keskitettävän lukion vaihtoehtoa lautakunnille tehdyissä esityksissä syyskuussa ja tämän vaihtoehdon toteuttamista esitetään myös tulevana torstaina sivistyslautakunnalle.

30.9. palveluverkkosuunnitelman luonnosta käsitelleet päättäjät eivät kuitenkaan hyväksyneet esitystä sellaisenaan, vaan palauttivat palveluverkkosuunnitelman valmisteluun ja päätöksenteko siirtyi joulukuun valtuustoon.

Kirkonkylän alakoululaisten vanhempien keskuudessa lukiokysymyksestä on nyt tullut kuuma puheenaihe. Moni pitää lukion sijoittamista Maaniittuun huonona ideana.

Olisi myös järjetöntä olla hyödyntämättä Maaniitun remonttia.

Perheet eivät olleet osanneet odottaa, että taajaman alakouluihin tehtäisiin mahdollisesti näin mittavia muutoksia. Vanhempia mietityttävät mm. kasvavat koulumatkat ja -yksiköt, alakoulujen läheisyydessä lisääntyvä liikenne, 5.–6.luokkalaisten opetusjärjestelyiden toteuttaminen yläkoulun yhteydessä ja 10–11-vuotiaiden siirtyminen keskustaan yläkouluikäisten vaikutuspiiriin.

Vanhempien mukaan olisi myös järjetöntä olla hyödyntämättä Maaniitun koulussa toteutettua remonttia, sillä tilat on juuri peruskorjattu alakoululaisten käyttöön, mutta eivät soveltuisi suoraa lukiolle.

Myös koko keskistä aluetta edustava Kirkonkylän vanhempainfoorumi toteaa tuoreessa kannanotossaan, että lukioratkaisuista Maaniittu kuulostaa kaikkien Kirkonkylän alueen alakoulujen kannalta huonoimmalta vaihtoehdolta. Vanhempainfoorumin mukaan vaihtoehto tarkoittaisi useiden ryhmien siirtymistä eri alakouluista heille sopimattomiin tiloihin.

Kirkonkylän alueen vanhempainfoorumi on nimenomaan pienten lähikoulujen säilyttämisen kannalla.

Foorumi näkee, että alakoululaisille on tärkeää saada käydä alakoulunsa heille suunnitellussa, turvallisessa ympäristössä, joka aktivoi luontaisesti leikkiviä ja liikkuvia lapsia. Tärkeä osa ovat myös turvalliset koulumatkat. Sen vuoksi foorumi kokeekin, että alakoululaisia ei tulisi siirtää Maaniitusta tai Karhunkorvesta Helsingintien toiselle puolelle Kirkonkylän keskustaan.

– Onnettomuuksia on jo tapahtunut, kun Maaniittu on ollut väistötiloissa. Kuljetusoppilaiden kaverisuhteet ja sosiaaliset kontaktitkin vaikeutuvat entisestään. Lisäksi esitetyt muutokset kasvattavat myös koulukuljetuskustannuksia, foorumi huomauttaa.

Foorumi haluaisi pitää alakoulun 1.-6.luokat saman katon alla. Jos ylimpiä luokkia siirrettäisiin yläkoulun yhteyteen, on vanhempien mielestä yksi ongelma siinä, että NYKin piha-alueita ei ole suunniteltu alakoululaisten käyttöön.

– NYKin piha-alue on muutenkin ala-arvoisessa kunnossa ja keskeisen sijaintinsa puolesta ei toimi positiivisena käyntikorttina Kirkonkylälle. NYKin pihaa voitaisiin kehittää kaikenikäisiä palvelevaksi. Sitä voisivat hyödyntää useat käyttäjäryhmät kouluaikojen ulkopuolella, foorumi ehdottaa ja huomauttaa, että myös teini-ikäiset ansaitsevat viihtyisän koulupihan ja -ympäristön.

Vanhemmat pyytävät kuntaa muutenkin vielä harkitsemaan mahdollisesti koko NYK:n rakennuskompleksin hävittämistä ja koulualueen kaavoittamista uuteen tarkoitukseen, ennen kuin sinne tehdään merkittäviä investointeja. Heidän nähdäkseen uusi lukio, yläkoulu ja liikuntatilat olisi parempi rakentaa muualle.

Kirkonkylän alueen vanhempainfoorumi edustaa niin Kirkonkylän, Karhunkorven, Palojoen kuin Nukarin kouluissa opiskelevien lasten ja nuorten perheitä.

Koska foorumiin kuuluu myös taajama-alueen ulkopuolella olevia kouluja, nostaa foorumi esiin myös kyläkoulujen säilyttämisen.

Vanhempainfoorumi katsoo, että kyläkoulujen säilyttämisen avulla voitaisiin markkinoida tontteja Heinojasta ja Palojoelta ja saada lisää lapsiperheitä pääkaupunkiseudulta Nurmijärvelle. Foorumin mukaan kyläkouluihin voidaan kuljettaa lapsia myös keskustan suunnasta ja tulevaisuudessa kyläkoulujen yhteydessä voitaisiin nähdä myös muita palveluita.

Kunnan näkemyksiä Kirkonkylän palveluverkkomuutoksiin NU:ssa lähiaikoina.

Vanhempainyhdistysten kannanottoja

Keskisen alueen vanhempainyhdistyksistä Karhunkorven vanhempainyhdistys vastustaa 5. – 6. luokkalaisten siirtämistä Kirkonkylän keskustaan yläkoulun tiloihin. Asiassa huolettavat mm. kasvavat matkat, NYK:n pihan toimimattomuus, keskustaympäristö ja 10-vuotiaiden siirtäminen yläkouluikäisten vaikutuspiiriin.

– Karhunkorven kyläkoulua tulisi hyödyntää Heinojan alueen markkinoinnissa sen sijaan, että alueen houkuttelevuutta heikennetään rikkomalla kaikin puolin toimiva alakouluyhteisö, yhdistys katsoo.

Yhdistys tuo esiin myös huolensa Nukarin ja Karhunkorven koulujen hallinnollisesta yhdistämisestä. Yhdistys kokee, että jos rehtori on paikalla vain puolet viikosta, voi sillä olla ikäviä vaikutuksia myös oppilaiden arkeen ja koulun yhteistyöhön vanhempien kanssa.

Palojoen koulun vanhempainyhdistys haluaa puolestaan kyseenalaistaa palveluverkkoesityksen asetelman, jossa lukioratkaisu ohjaisi koko palveluverkkosuunnitelmaa, vaikka kunnan tehtävä on varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen turvaaminen.

Yhdistys kritisoi kannanotossaan mm. kunnan nuivaa suhtautumista haja-asutusalueiden rakentamiseen ja sitä, että nyt jo koululaisia ohjataan taajamiin alueilta, joilta on perinteisesti kuljettu kyläkouluihin.

Yhdistys ihmettelee myös sitä, että suunnitelmassa Karhunkorven kouluun ohjataan oppilaita Kirkonkylästä, mutta miksei tämä kuljetussuunta voisi toimia myös muilla alueilla.

– Kouluihin ohjaaminen voidaan tehdä myös siitä näkökulmasta, että olemassa olevat tilat hyödynnetään, esim. Palojoen koulussa, hyvin. Nyt yritetään sijoittaa Maaniitun kouluun suurelta alueelta oppilaita, vaikka tilat eivät riitä nykyisillekään.

– Ylipäätään kyläkoulujen säilyttämisellä turvattaisiin kunnan kylien vetovoima, elinvoimaisuus, uudet asukkaat ja lähipalvelut (mm. koulut). Tällä toteutetaan suurempaa kokonaisuutta kuin ainoastaan kyläkoulujen turvaamista. Lukio ei sen sijaan ole merkittävä vetovoimatekijä, yhdistys lausuu.

Maaniitun koulun vanhempainyhdistys on ilmoittanut NU:lle, ettei yhdistys halua kommentoida palveluverkkosuunnitelman luonnosta.

Lukkarin koulun vanhempainyhdistys on puolestaan esityksiin ihan tyytyväinen, koska alakoulu olisi suunnitelmissa säilyttää ja yläkoulu ja lukiokin säilyisivät lähellä.

Nukarin koululaisten tuki ry:n edustajaa ei yrityksistä huolimatta tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut