Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palveluverkkokyselyn tulokset julki: Kritiikkiä Maaniitun lukiolle ja 5.–6.luokkien siirrolle, kehuja vanhojen tilojen korvaamiselle

Nurmijärven kunnan perjantaina julkaisemista palveluverkon kuntalaiskyselyn tuloksista selviää, että eniten kritiikkiä tai huolta vastaajien keskuudessa herättivät Maaniitun lukioratkaisun vaikutukset perusopetukseen. Kritiikkiä tuli erityisesti alakoulujen ja Kirkonkylän reuna-alueiden näkökulmasta.

Kritiikistä voit lukea lisää keskiviikon täältä.

Osa vastaajista sen sijaan kiitteli sitä, että kohtuullisin kustannuksin saataisiin ”ihan toimiva” kestävä ratkaisu.

Kritiikkiä sai niinikään esitys 5.–6. luokkien siirtämisestä yläkoulujen yhteyteen. Henkilöstöltä ehdotus saa periaatteessa ymmärrystä, koska sillä ratkaistaan mm. tilapuutetta ja mahdollistetaan alkuluokkatoiminta. Vanhemmat olivat sen sijaan huolissaan mm. nuorten ”altistamisesta teinimaailman ongelmille” ja koulumatkojen pitenemisestä. Vastaajat kokivat, että mikäli ehdotus toteutetaan, pidetään tärkeänä, että 5.–6. luokkien oppilailla säilyy luokanopettajavetoinen opetus ja että nuorempien turvallisuudesta huolehditaan. Erityistä huolta kannetaan hitaammin kypsyvistä.

Hyvinä puolina nähdään puolestaan, että yläkouluympäristössä voitaisiin osin myös hyödyntää aineenopettajia mm. kielten opetuksessa.

Kunnan kyselykoosteessa kuitenkin huomautetaan, että 5.–9.luokat opiskelevat monessa koulussa jo samoissa tiloissa onnistuneesti.

Positiivista palautetta vastaajat antoivat erityisesti esityksistä, joissa vanhoja ja huonokuntoisia tiloja korvattaisiin uusilla ja ajanmukaisilla tiloilla. Myös alkuluokkatoiminnan kehittäminen sekä palveluverkon alueelliset muutokset Röykän, Harjulan ja Syrjälän sekä Mäntysalon ja Haikalan alueella saivat pääosin positiivisen vastaanoton.

Kysymys kyläkouluista sai sensijaan selkeän äänivyöryn kyläkoulujen säilyttämisen puolesta.

Paljon puhuttaneen lukioratkaisun osalta näkemykset jakautuivat. Kokonaisuutena kahden toimipisteen ratkaisun kannatus oli hieman suurempaa ja mm. nuoriso kannatti hieman selvemmin hajautetun lukion vaihtoehtoja. Keskitetyn lukion kannalla oli sen sijaan henkilöstön niukka enemmistö.

Keskitettyjä lukioita vertailtaessa Maaniitun kouluun keskitettävä lukio ei saanut niin paljon kannatusta kuin Kirkonkylään tehtävä uudisrakennus.

Rajamäen toimipisteen osalta suhtautuminen väistötilojen tai Työtehoseuran tilojen hyödyntämiseen oli puolestaan varsin kriittistä.

Mielipiteitä jakoivat myös Klaukkalaan esitetty suurpäiväkoti, päiväkotien ja koulujen hallinnolliset yhdistämiset, Lepsämän koulun suunnitelmat sekä Kirkonkylään keskitettävän lukion (uudisrakennus) vaatimat palveluverkon uudelleenjärjestelyt.

Reilun viikon ajan avoinna olleessa verkkokyselyssä kunta kysyi palveluverkkosuunnitelmasta yleisesti sekä yksityiskohtaisista kehittämisehdotuksista. Kyselyyn tuli 1138 vastausta kunnan kaikilta alueilta.

Neljännes vastaajista oli kunnan palveluksessa, erityisesti opetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilöstö oli hyvin edustettuina kyselyssä.

Myös yläkoulu- ja lukioikäiset nuoret olivat vastaajien joukossa hyvin edustettuina.

Kunnan on tarkoitus julkaista kooste kuntalaiskyselyn vastauksista verkkosivuillaan tällä viikolla.

Vastaukset saatetaan myös päättäjille tiedoksi, ennen kuin he tekevät palveluverkkopäätöksiä.

Palveluverkkosuunnitelman käsittely etenee kunnan päätöksenteossa seuraavan kahden viikon aikana, kun kaikki lautakunnat antavat suunnitelmasta lausuntonsa tämän kuun loppuun mennessä.

Käsittely viivästyi, kun lautakunnat vaativat edellisissä kokouksissaan useita lisäselvityksiä ja täsmennyksiä suunnitelmiin. Nyt palveluverkkosuunnitelman lisäselvitystarpeet ja täsmennykset on tehty ja tarkoitus on, että kunnanhallitus pääsee päättämään palveluverkkosuunnitelman esityksestä 24.11. Valtuuston on määrä päättää asiasta 16.12.