Poliisi katuvalojen sammutuksesta: "Turvattomuuden tunnetta ei pidä väheksyä"

Katuvalaistuksen kesäaikaisesta vähentämisestä haetaan nyt säästöjä kunnan tiukkaan taloustilanteeseen. Lopullisen päätöksen asiassa tekee kunnanvaltuusto. Teppo Komulainen

Nurmijärven katuvalot eivät ole kesällä arkiöinä päällä, mikäli kunnanvaltuusto hyväksyy teknisen lautakunnan esityksen. Kunnallistekniikan päällikön Jyrki Merosen mukaan kyse on mahdollisimman vähän haittaa aiheuttavien säästöjen löytymisestä. Merosen mukaan säästökohteita tarvitaan kunnan nykyisessä taloustilanteessa kovasti.

Entä mitä mieltä Nurmijärven suunnitelmista ovat niiden ammattikuntien edustajat, joiden työhön yöllä liikkuminen olennaisesti kuuluu?

– Kesäyönähän ei ole hirveän montaa tuntia pimeää. Nurmijärvelle kaavaillun tyyppinen ratkaisu voi vaikuttaa enemmän ihmisten turvallisuudentunteeseen kuin itse turvallisuuteen, sanoo ylikomisario Jussi Huhtela Itä-Uudenmaan poliisista.

– Pimeällä ihmistä pelottaa enemmän kuin valossa, eikä turvattomuuden tunnetta pidä väheksyä, hän jatkaa.

Huhtela ei kuitenkaan usko, että valojen sammuttamisella olisi suoranaista vaikutusta rikollisuuteen tai ilkivaltaan.

– Viikonloppuna katuvalaistusta on hyvä pitää päällä, kun on ihmisiä liikkeellä. Katuvalaistusta tarvitaan pimeällä, sillä Ihmiset ovat tottuneet siihen ja se lisää turvallisuudentunnetta. Autollakin on mukavampi ajaa kun katuvalot ovat päällä. Ei niitä auringonvalolla tarvita, sanoo puolestaan pitkän linjan nurmijärveläinen taksiyrittäjä Arvo Laurila.

Pimeällä ihmistä pelottaa enemmän kuin valossa, eikä turvattomuuden tunnetta pidä väheksyä.

Ylikomisario Jussi Huhtela Itä-Uudenmaan poliisista

Hän kertoo nähneensä katuvalojen palavan usein kesällä valoisan aikaan, ja pitää tärkeänä valojen huolellista ohjelmointia.

– Sieltä sitä säästöä tulee, Laurila tuumaa.

Nurmijärven ympäristötoimiala esitti katuvalojen sammuttamista kesällä myös viikonlopuiksi. Tämä olisi tuonut kunnalle noin 20 000 euron säästöt.

Teknisen lautakunnan käsittelyssä 3. syyskuuta päättäjät päätyivät kuitenkin äänestykseen, jossa Visa Tarikka (kok.) esitti ensin Jenni Sandbergin (sd.) kannattamana, että katuvalot pidetään päällä myös kesäaikaan.

Tarikan puoluetoveri Juhani Vuorisalo (kok.) esitti puolestaan Kalevi Laineen (kesk.) kannattamana katuvalojen sammuttamisen toteuttamista kesäaikana siten, että valaistus sammutetaan arkena mutta ei viikonlopuilta. Vuorisalon esitys voitti äänestyksen. Mikäli tämä ratkaisu toteutuu, saavutettava säästö jää Merosen mukaan alle 20 000 euron.

Seuraavaksi asiaa käsitellään kunnanhallituksessa ja lopullisen päätöksen tekee valtuusto.

Merosen mukaan teknisen lautakunnan esitys olisi mahdollista toteuttaa siten, ettei sen tekninen toteutus syö toimenpiteen tuomaa säästöä.

– Hienosäätöä tehdään viimeistään alkuvuodesta, kun tiedetään ensin mihin vaihtoehtoon päättäjät päätyvät, Meronen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut