Kansallisen liigan kuopusei kuluta penkkiä – Oona Sevenius pelannut lähes täydet minuutit

Oona Seveniuksen kaikki kolme liigaosumaa ovat syntyneet vierasotteluissa. Hän uskoo venyttävänsä verkkoja vielä tällä kaudella Myyrmäessäkin. Matti Hannula

Suomalaisen naisjalkapalloilun suurimpiin lupauksiin kuuluva Oona Sevenius, 16, oli viime vuonna nostamassa kasvattajaseuraansa Nurmijärven Jalkapalloseuraa naisten Kakkosesta Ykköseen. Sitten Sevenius ”hyppäsi Ykkösen yli” ja siirtyi Kansallisessa liigassa pelaavan PK-35 Vantaan riveihin.

– Menin Vantaalle sillä ajatuksella, että pääsen kovaan ympäristöön kehittymään. Peliajan saaminen ei ollut itsestäänselvyys, sanoo Sevenius, Kansallisen liigan nuorin pelaaja.

– Olin yllättynyt, kun pääsin kesäkuussa liiga-avauksessa aloituskokoonpanoon. Ajattelin, että nyt näytetään.

Sevenius näytti, on näyttänyt sen jälkeenkin, ja vastuuta on tullut: Sevenius pelasi joukkueensa 14 ensimmäisestä ottelusta 13:ssa täydet 90 minuuttia ja yhdessä toisen puoliajan. Kahdesta viimeisimmästä pelistä Sevenius on valitettavasti joutunut olemaan lievän alaraajavamman vuoksi sivussa.

Seveniuksella on joka tapauksessa jo 1215 pelattua liigaminuuttia. Hänen runsas peliaikansa on melkoinen erikoisuus. Vertailun vuoksi: viisi päivää Seveniusta vanhempi Greta Moilanen on pelannut Kuopion Palloseuran riveissä alle kymmenen minuuttia. Muita 2004 syntyneitä ei ole Kansallisessa liigassa vielä nähty.

Sevenius on pelannut eri pelipaikoilla: kärjessä, kymppipaikalla, laidassa, tovin jopa laitapuolustajanakin.

– Pidän itseäni hyökkäävänä pelaajana ja maalintekijänä, ja kymppipaikka on mieluisin. Siinä pystyy osallistumaan pelinrakenteluun ja pääsee kuitenkin maalipaikkoihin. Mutta on avartavaa nähdä kenttää eri pelipaikoilta.

PK-35 Vantaan laitapuolustaja Anna Vlasoff oli Seveniuksen syntyessä samanikäinen kuin Sevenius nyt. Toisaalta PK:n toinen tämän kauden mainio liigadebytantti, Wilma Forsblom, on vain runsaat puoli vuotta Seveniusta vanhempi. Forsblom on viidellä osumalla PK-35 Vantaan paras maalintekijä, Sevenius ja Netta Koso ovat kumpikin tehneet kolme.

Kun Kansallista liigaa on jäljellä enää kaksi ottelukierrosta, viime vuosikymmenen kestomenestyjä PK-35 Vantaa on sijalla seitsemän. Se ei ole sitä, mitä joukkue lähti tältä kaudelta hakemaan.

– Tulos ei ole ollut meille aina suotuisa, mutta olemme pystyneet pelillisesti kamppailemaan tasaisesti kaikkia vastaan, Sevenius puolustautuu. Nopeus, yksi yhtä vastaan -tilanteet ja kliininen viimeistely olivat hänen valttejaan Kakkosessa. Huomattavasti kovatasoisemmissa ympyröissä Sevenius tuntui alkukaudesta pelaavan liiaksikin varman päälle. Itseluottamus alkoi vasta syksyn tullen pilkahdella.

– Mitä enemmän saan kokemusta, sitä enemmän saan itsestäni irti. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen kauteeni.

Tyytyväinen on myös PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisänen.

– Oona on lunastanut odotuksia, joita häneen asetimme. Hän on fyysisesti aivan eri tasolla kuin moni muu saman ikäluokan maajoukkuepelaaja. Se antaa Oonalle mahdollisuuden pelata näitä pelejä, Väisänen toteaa.

– Oona on erikoislaatuinen persoona ja tottunut tekemään kentällä itse paljon. Nyt hän pystyy jo katsomaan paremmin asioita myös joukkueen pelaamisen kannalta, Väisänen kehuu. Sevenius ja PK-35 Vantaa ovat jo tehneet sopimuksen ensi kaudesta.

Kuka?

Oona Sevenius

Syntynyt 28.4.2004.

Asuu Rajamäellä.

Pelaa ensimmäistä kauttaan Kansallisessa liigassa.

Seura: PK-35 Vantaa.

Pelipaikka: hyökkääjä.

Pelannut liigassa joukkueensa kaikissa 13 ottelussa, joista 12 ensimmäistä kokonaan.

Tehnyt liigassa kolme maalia.

Pelannut kuusi U17-ikäluokan maaottelua.

Opiskelee ensimmäistä vuottaan Pohjois-Haagan yhteiskoulun lukiossa urheilulinjalla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut