Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärvi säilyttämässä A2-kielen opetuksen, lisää rahaa myös siisteyteen – kunnanhallitus ei esitä veronkorotuksia

Riikka Laine

Nurmijärven kunnanhallitus hyväksyi keskiviikkona kunnanjohtajan talousarvioesityksen, ja esitys etenee seuraavaksi valtuuston hyväksyttäväksi 11.11.

Kunnanhallitus linjasi, ettei se esitä tänä vuonna valtuustolle kunnallisveron tai kiinteistöveron korotuksia, ja muutenkin talousarvioon tehtiin vain maltillisia muutoksia.

Julkisuudessa talousarviokäsittelyn alla ehkä eniten huomiota on saanut sivistyslautakunnan esitys A2-kielen opetuksen lakkauttamisesta.

Kunnanhallitus päätti kuitenkin tiukan äänestyksen jälkeen palauttaa A2-kielen vaatimat 24 000 euroa budjettiin ja esittää näin ollen valtuustolle A2-kielen opetuksen jatkamista.

Lisäksi äänestyksen jälkeen budjettiin palautettiin 70 000 euroa alueiden siisteyden ja ylläpidon parantamiseen sekä 40 000 euroa yksityistieavustuksiin.

Säästöjä esitetään sen sijaan usealle osa-alueelle. Konsernipalveluissa merkittävimmät säästöt muodostuvat palvelujen ostojen vähentämisestä. Sivistystoimialan säästöjä syntyy puolestaan kotitalouksien avustuksista varhaiskasvatuksessa sekä koulukuljetussäästöistä. Ja ympäristötoimialalla säästöjä syntyy puolestaan esimerkiksi henkilöstökuluista. Tuottoja syntyy puolestaan omaisuuden myynnistä ja vuokratuloista.

– Toivon, että kuntalaiset antavat tukensa sopeutuksille, jotka näkyvät valitettavasti heidän arjessaan. Kunnan taloustilanne on kuitenkin niin haastava, että vaikeita päätöksiä on tehtävä. Sopeuttamisen tavoite kuntalaisten peruspalveluiden laadun turvaamisesta on hyvä pitää mielessä leikkauskeskustelussa, talousjohtaja Ville Rajahalme sanoo kunnan tiedotteessa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Virpi Rädyn (kok.) mukaan jatkossa säästöjä haetaan NUUKA:n toimenpidesuunnitelman kautta palveluiden kehittämisellä ja rakenteellisilla uudistuksilla, joiden vaikutus näkyy vuodesta 2022 ja 2023 alkaen.

– Peruspalvelut kuitenkin pyritään säilyttämään laadukkaina. Investoinneissa pitää tarkkaan miettiä tarkoituksenmukaisimmat investointikohteet sekä erilaiset rahoitusvaihtoehdot. Kunnanhallituksessa on menoleikkausten lisäksi mietitty tulojen lisäämistä muun muassa omakoti- ja yritystonttimyynnin vauhdittamisella ja tonttien lisäämisellä Klaukkalassa ja Kirkonkylällä sekä kunnan tarpeettomien kiinteistöjen myynnillä, Räty jatkaa.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelän mukaan velan käyttö paikka-aineena on tullut tiensä päähän.

– Nurmijärven ei tule, eikä kasvukuntana ole väistämätöntä, ajautua kriisikuntien joukkoon. Kuilua menojen ja tulojen välillä on uskallettava kuroa umpeen muilla keinoin. Tarvitaan toiminnan priorisointia, rakenteellisia uudistuksia ja käyttötalouden säästöjä. On kuitenkin tärkeää toteuttaa säästöt siten, että turvaamme kunnan peruspalveluiden laadun ja mahdollistamme kuntamme kehityksen myös jatkossa, Mäkelä sanoo.

Lisää aiheesta Nurmijärven Uutisissa lähiaikoina.