Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaepidemia on Uudellamaalla leviämisvaiheen kynnyksellä, ja se tarkoittaa toimien laajentumista – Nämä rajoitukset ja ohjeistukset ovat nyt voimassa

Koronavirusepidemia on Uudellamaalla jo leviämisvaiheen kynnyksellä, linjaa koronatoimien alueellinen koordinaatioryhmä. Vielä ollaan kuitenkin kiihtymisvaiheen puolella. Leviämisvaihe on valtioneuvoston toimintasuunnitelmassa kolmiportaisen epidemia-asteikon korkein taso.

Koordinaatioryhmä päätti epidemiatilanteen vuoksi laajentaa pääkaupunkiseutua koskevat koronatoimet koko Uudellemaalle.

Tämä tiukentaa suositusta esimerkiksi yleisötilaisuuksien järjestämisestä.

Husin johtajaylilääkärin Markku Mäkijärven johtama ryhmä kokoontui tänään torstaina.

Tässä listaus alueellisista suosituksista ja rajoituksista, jotka nyt ovat voimassa koko Uudellamaalla.

Vierailut sote-yksiköissä

Vierailuja Uudenmaan sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä on rajoitettu. Vierailijoiden määrää sisätiloissa on rajoitettu eikä vierailuja yhteisissä tiloissa sallita.

Koordinaatioryhmä suosittelee, että tapaamiset järjestetään ulkona, jos se on mahdollista.

Koulujen opetusjärjestelyt

Jos koulussa todetaan altistumisia, joko luokka tai koko koulu siirtyy kunnan päätöksellä etäopetukseen.

Kasvomaskit

Maskin käyttöä suositellaan koko Uudellamaalla yli 15-vuotiaille julkisessa liikenteessä, julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa, yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.), toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja nuorisotyössä, harrastustoiminnassa, työpaikoilla, kun turvavälejä, vuorottelua tiloissa tai muita hygienia- ja turvallisuusjärjestelyjä ei pystytä toteuttamaan sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle potilas- ja asiakastyössä.

Kokoontuminen

Suosituksen mukaan yli 20 hengen yleisötilaisuuksia järjestetään sisä- ja ulkotiloissa vain siinä tapauksessa, että kaikilta edellytetään maskin käyttöä koko ajan, ja että vain puolet tapahtumatilan paikkamäärästä on käytössä.

Aluehallintovirasto päätti viime viikolla, että pääkaupunkiseudulla järjestettävissä yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntoja ehkäisevistä toimista. Ohjeessa puhutaan esimerkiksi turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Yksityistilaisuuksissa suositeltava enimmäishenkilömäärä on 20.

Muut alueelliset suositukset

Työpaikoille menoa suositellaan mahdollisuuksien mukaan välttämään eli Uudellamaalla on voimassa laaja etätyösuositus.

Koordinaatioryhmä suosittelee noudattamaan myös THL:n ohjeita koronavirukseen sairastuneelle ja sairastunutta hoitaville.