Influenssarokotukset hoidetaan nyt pääosin ajanvarauksella – uudelle autokaistalle pääsee ilman ajanvarausta

Terveys: Rokotukset hoidetaan nyt pääosin ajanvarauksella. Nurmijärvellä kokeillaan ensimmäistä kertaa myös influenssarokotusautokaistaa.

Kuvituskuva. arkisto/Johanna Erjonsalo

Riikka Laine

Nurmijärven kunnallisista sote-palveluista vastaava Keski-Uudenmaan sote hoitaa influenssarokotukset tänä vuonna rokotukset pääosin ajanvarauksella. Ajanvaraus käynnistyy ensi tiistaina 27.10., ja rokotukset jatkuvat kaikilla kolmella terveysasemalla sekä kaikissa neuvoloissa niin kauan aikaa, kun kysyntää riittää.

Terveysasemalla rokotetaan maksutta mm. 65 vuotta täyttäneitä, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvia ja sote- sekä lääkealan henkilöstöä. Neuvoloissa rokotetaan puolestaan 0,5–6-vuotiaat lapset ja raskaana olevat asiakkaat perheineen. Koululaiset ja opiskelijat saavat influenssarokotuksen puolestaan koulu- ja opiskeluterveydenhuollon kautta.

Keusoten koordinoiva hoitotyön esimies Miia Seistilä-Kyle kertoo, että terveysasemalla rokotuksen ottaville tulee päiväaikojen lisäksi tarjolle aikoja iltaisin ja lauantaisin. Lisäksi vastaanoton varanneet asiakkaat voivat saada rokotteen vastaanottokäynnin yhteydessä niin terveysasemalla kuin neuvolassa.

– Rokotukset annetaan ajanvarauksella sen vuoksi, että sillä rajoitetaan asiakkaiden samanaikaista oleskelua rokotustiloissa koronan takia.

–  Ajoissa ja tilajärjestelyissä huomioitu se, että pystytään noudattamaan turvavälejä. Aulahenkilöt ohjaavat asiakkaita koko ajan terveysasemilla eri tiloihin, jotta samaan tilaan ei kerry liikaa asiakkaita, Seistilä-Kyle kertoo.

Hän painottaa myös sitä, että asiakkaan on tärkeää saapua rokotukseen vain terveenä ja maksimissaan viisi minuuttia ennen omaa rokotusaikaa.

– Kelakortti tulee ottaa esiin valmiiksi. Rokotus annetaan olkavarteen, joten toivotaan pukeutumista, jossa olkavarsi on helposti paljastettavissa. Suosittelemme maskin käyttöä ja jokaisen tulee itse myös huolehtia turvavälien noudattamisesta, Seistilä-Kyle jatkaa.

Neuvolapalveluiden esimies Jenni Nissilän mukaan neuvoloissa pätee sama ohje. Rokotukseen tulee saapua terveenä ja aika tulee olla varattuna etukäteen.

– Kela- tai neuvolakortti on hyvä olla mukana. Vauvoille rokotus annetaan pistoksena reiteen, 2v.–6 v. lapsille ensisijaisesti nenäsumutteena ja aikuisille pistoksena olkavarteen. Yli 12-vuotiaille suosittelemme maskin käyttöä neuvoloiden tiloissa ja pyydämme kaikkia huomioimaan turvavälit, Nissilä sanoo.

Aikuisten influenssarokotuksessa Keusote kokeilee tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös influenssarokotusten autokaistoja, jonne ei tarvitse varata aikaa etukäteen. Nurmijärven autokaista tulee Nurmijärven Kirkonkylän terveysasemalle. Terveysaseman autokaista on käytännössä avoinna lauantaina 7.11 ja 14.11 klo 9–15. Autokaista toimii hyvin samaan tapaan kuin koronanäytteenoton drive in, eli autolla saavutaan rokotukseen ilman ajanvarausta ja rokotus tapahtuu auton sivuikkunan kautta.

– Myös autokaistalla Kela-kortti tulee ottaa valmiiksi esille ja pukeutua niin, että olkavarsi on helposti paljastettavissa, Seistilä-Kyle opastaa.

Hänen mukaansa idea influenssarokoteautokaistaan syntyi nimenomaan koronanäytteenotosta, jossa autokaistoja on käytössä mm. Klaukkalassa.

Pääterveysaseman parkkipaikka valikoitui puolestaan influenssarokotuspaikaksi sen vuoksi, että parkkitilat olivat siihen sopivat. Rokotus vaatii runsaasti parkkitilaa, sillä rokotuksen jälkeen pitää olotilaansa seurata 10–15 minuuttia.

– Autokaistat on valikoitunut terveysasemille, joissa on siihen sopivat tilat ja se on helposti toteutettavissa pihatilojen suhteen. Mielenkiinnolla odotamme ketkä hakeutuvat autokaistalle rokotettavaksi. Uskoisimme tämän olevan suosittua.

Voiko autokaistalta tai terveysasemalta sitten hakea rokotteen myös muut kuin maksuttomaan rokotteeseen oikeutetut?

– Kyllä voi. Resepti tulee pyytää joko nettipalvelun kautta tai soittamalla rokotusajanvarausnumeroon ja ostaa rokote apteekista. Rokote mukana voi tulla joko autokaistalle tai varata ajan terveysasemalle.

Varaa aika influenssarokotukseen terveysasemalle sähköisen ajanvarauksen kautta www.keski-uudenmaansote.fi tai soittamalla rokotusajanvarauspuhelimeen 0192260665 arkipäivisin klo 8–16. Neuvolan asiakkaat voivat varata ajan osoitteessa www.keski-uudenmaansote.fi/neuvola sähköisen ajanvarauksen kautta tai soittamalla neuvolan puhelinpalveluun 019 226 0128. Numeroon voi soittaa 24 h, jonka perusteella terveydenhoitaja soittaa mahdollisimman pian arkipäivänä takaisin. Koululaisten ja opiskelijoiden rokottamisesta tiedottavat tarkemmin oppilaitokset itse.

Aiempaa enemmän kysyntää?

Keusotessa uskotaan, että influenssarokotteen ottaa tänä vuonna yhä useampi kuntalainen.

Miia Seistilä-Kylen mukaan taustalla on se, että influenssarokotteen hyödyllisyydestä on käyty paljon julkista keskustelua ja sen puolesta on mm. THL kampanjoinut.

– Paljon on kirjoiteltu julkisesti siitä, että henkilö voi saada samaan aikaan korona- ja influenssatartunnan ja se lisää huomattavasti vakavan taudin riskiä ja tehohoitoon joutumista. Influenssarokotteen ottamisella tätä voi estää.

Seistilä-Kyle muistuttaa myös, että samaan aikaan jylläävät influenssa- ja koronavirusepidemiat lisäävät terveydenhuollon kuormitusta huomattavasti.

– Koronan vuoksi terveydenhuolto on jo valmiiksi ollut kuormittunut ja vakava influenssaepidemia siihen päälle tekee tilanteesta kestämättömän. Influenssa voi johtaa myös tehohoidon tarpeeseen kuten myös koronavirus, jolloin tehohoitopaikkojen tarve kasvaa huomattavasti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut