Jätehuollon perusmaksu otetaan käyttöön – osa kunnista ja asukkaista vastusti ehdotusta

Kiertokapulan alueella otetaan käyttöön jätehuollon perusmaksu. Sauvo Jylhä
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Jätehuollon perusmaksu on tulossa käyttöön Kiertokapulan alueella.

Jätelautakunta Kolmenkierto hyväksyi torstain kokouksessaan esityksen perusmaksun käyttöönoton jätelautakunta Kolmenkierron ja Kiertokapula Oy:n toiminta-alueella eli Nurmijärvellä, Tuusulassa, Keravalla, Järvenpäässä, Hyvinkäällä, Hattulassa, Hausjärvellä, Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Lopella, Mäntsälässä, Riihimäellä ja Valkeakoskella.

Perusmaksu otetaan käyttöön vuoden 2022 alusta alkaen.

Käytännössä perusmaksu tarkoittaa sitä, että jatkossa asuinkiinteistöjen jätemaksu koostuu sekä vuosittain maksettavasta perusmaksusta että kiinteistön jäteastian tyhjennysmaksusta. Omakotitalojen perusmaksu on 32, rivi- ja ketjutalojen 22, asuinkerrostalojen 22 ja vapaa-ajan asuntojen 16 euroa vuodessa.

Jätehuollon perusmaksun tarkoitetuksena on Kiertokapulan mukaan rahoittaa muun muassa alueen jätehuollon palvelujen parantaminen, jätehuoltoviranomaisen toimintakulut ja jätehuollon järjestämisen kiinteät kustannukset.

Jätelautakunta Kolmenkierto sai jätehuollon perusmaksua koskevasta ehdotuksesta kesällä 15 lausuntoa, 14 kirjallista mielipidetta ja 136 kommenttia otakantaa.fi-palvelussa.

Lausuntoja pyydettiin toimialueen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksilta, kunnilta sekä kuntien ympäristönsuojelu- ja terveydensuojeluviranomaisilta.

Kiertokapulan mukaan enemmistö toimialueen kunnista puolsi lausunnossaan perusmaksun käyttöönottoa.

Esimerkiksi Nurmijärven kunta suhtautui myönteisesti perusmaksun käyttöönottoon ja toivoi samalla, että jätelautakunta mahdollistaisi perusmaksuun tehtävän huoneistokohtaisen lisämaksun Nurmijärven kunnan alueella siirtymävaiheessa syntyvien kustannusten kattamiseksi. Kiertokapulan mukaan kuntakohtainen lisä on mahdollinen siirtymävaiheen aikana syntyvien kulujen kattamiseksi, ja siitä neuvotellaan erikseen Nurmijärven kunnan kanssa.

Nurmijärvi suhtautuu myönteisesti jätehuollon perusmaksuun – toivoo myös erillistä kuntalisää

Keravan kaupunki puolestaan puolsi esitystä, mutta nosti esiin tarpeen perusmaksuesityksen tarkentamisesta investointisuunnitelmien osalta.

Sen sijaan kaksi Kiertokapulan kuntaa ei puoltanut perusmaksun käyttöönottoa esitetyssä muodossa.

Hyvinkään kaupunki ehdotti, että kaikki jätehuollon kustannukset katettaisiin edelleen jäteastioiden tyhjennysmaksuilla.

Tuusulan kunta puolestaan totesi lausunnossaan, että perusmaksu johtaa vähän jätettä tuottavien kiinteistöjen kustannusten nousuun ja alentaa suhteellisesti paljon jätettä tuottavien kustannuksia.

Ympäristönsuojeluviranomaisista kolme puolsi perusmaksun käyttöönottoa.

Sen sijaan Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta ei puoltanut perusmaksun käyttöönottoa. Lautakunta näki palvelutason parantamisen tärkeänä, mutta ei pitänyt esitettyä suunnitelmaa riittävänä.

Asukkaiden jättämissä kommenteissa nousi puolestaan esille muun muassa huoli asumiskustannusten noususta.

Kiertokapulan mukaan kommenteissa nousi vahvimmin esiin mielipide, jonka mukaan jätteen aiheuttajan pitäisi maksaa jtäehuollon kulut. Toiseksi eniten kommentoitiin sitä, että perusmaksu ei motivoi kuntalaisia kierrättämään, koska perusmaksun määrään ei voi itse vaikuttaa kierrättämällä ja vähentämällä jätteen määrää. Kolmanneksi eniten kommenteissa nousi esiin kysymys omakotitalolle esitetyn korkeimman maksuluokan perusteista.

Vastahangasta huolimatta jätelautakunta päätti merkitä tiedoksi saapuneet lausunnot, mielipiteet ja kommentit sekä päätti, että jätehuollon perusmaksu otetaan käyttöön kaikissa toimialueen kunnissa.

Kiertokapulan alueella suunnitellaan perusmaksun käyttöönottoa – omakotiasukkaille 32 euroa vuodessa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut