Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Yli puoli vuotta potilasjonossa olleita enemmän kuin kertaakaan kymmeneen vuoteen

Potilasjonot erikoissairaanhoidon kiireettömään hoitoon ovat pahimmat kymmeneen vuoteen. Koronavirusepidemia on odotetusti heikentänyt hoitoon pääsyä, kertoo Uutissuomalainen.

Puoli vuotta on aika, jossa kiireettömään hoitoon tulisi erikoissairaanhoidossa päästä. Kesäkuun loppuun saakka puolen vuoden hoitotakuu sai kuitenkin erikoissairaanhoidossa ylittyä valmiuslain nojalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreimman tilaston mukaan yli puoli vuotta kiireetöntä hoitoa odottaneita oli 12,9 prosenttia kaikista jonottajista. Keväällä heidän osuutensa oli 6,3 prosenttia, ja tavallisesti yli puoli vuotta jonottaneita on vain pari prosenttia.

– Jos koronavirus leviää vanhempiin ikäryhmiin ja käyttäytyy kuin keväällä, tilanne pahenee muiden hoitojen osalta entisestään, THL:n kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen toteaa Uutissuomalaiselle.

Uutta höllennystä hoitotakuuseen ei ole kuitenkaan suunnitteilla. Häkkisen mielestä olisi kuitenkin kohtuutonta, jos sairaanhoitopiireille tulisi nyt seuraamuksia siitä, ettei hoitotakuussa pysytä.

Alueellisesti erot hoitojonoissa ovat suuria. Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä yli puoli vuotta jonottaneita oli elokuun lopussa 1,8 henkilöä 10 000 asukasta kohden, joukon hännille sijoittuvassa Satakunnan sairaanhoitopiirissä 71,4.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä luku oli 38,1.

Koko maan keskiarvo oli 29,8.