Yksityistieasian vääntö jatkuu oikeudessa – "Hoitosopimukset oltava edelleen voimassa"

Yksityistievalittajat ovat huolissaan siitä, kuinka huonoon kuntoon tiet voivat päästä oikeusprosessin aikana, joten he olisivat vaatineet kunnan päätökselle täytäntöönpanokieltoa. Riitta Ketola

Riikka Laine

Yksityistieasian vääntö Helsingin hallinto-oikeudessa jatkuu, vaikka hallinto-oikeus teki syyskuussa välipäätöksen, jossa kumottiin valittajien vaateet kunnan keväisten yksityistiepäätösten täytäntöönpanokiellosta.

174 valittajan porukkaa edustava Matti Putkonen kertoo, etteivät valittajat hyväksy välipäätöstä, vaan he ovat lähettäneet HHO:lle täsmennyksen ja muutosesityksen, jossa pyydetään hallintooikeutta kiirehtimään tarkkarajaista täytäntöönpanokieltoa niiden 160 kilometrin osalta, jotka kunta on ottanut valtuuston päätöksillä hoitovastuulleen 1970–1980 luvuilla ja yhden tien 1990-luvulla. Täytäntöönpanokiellolla estettäisiin Putkosen mukaan teiden täydellinen romahtaminen ja minimoitaisiin onnettomuusriskit sekä varmistettaisiin kiireellisten sairaankuljetusten turvallisuus.

– Olemme halunneet rajata täytäntöönpanokiellosta ulos ne tiet, joissa on ollut toimivat tiehoitokunnat ja jotka ovat vuosittain hakeneet yksityistieavustuksia (noin 90 km). Näiden teiden osalta kunnanvaltuuston päätökset ovat meidän mielestämme laillisia ja avustukset voidaan toteuttaa, Putkonen sanoo.

Hän muistuttaa, että 52 eri tiekuntaa edustavien valittajien valitus kohdistuu kunnan viranomaisten ja hallinnon tekemiin päätöksiin yksityisteiden hoitosopimusten irtisanomismenettelystä.

– Ihmettelen edelleen, että kunta jääräpäisesti väittää, että sopimusten irtisanomiset on toteutettu lain mukaisesti. He toistavat, että ovat lähettäneet irtisanomisilmoitukset sille yhdyshenkilölle, joka on ollut kirjattuna 25.4.2019 Maanmittauslaitoksen kiinteistötietojärjestelmässä. Rekisterin mukaan Nurmijärven kunta on ollut yhteyshenkilönä tuolloin mm. Lakiasuontiellä, Uotilan koulutiellä, Taipaleentiellä sekä kymmenillä muilla vastaavilla teillä, mm. entisillä valtion teillä, joille ei ole koskaan perustettu tiehoitokuntia. Lähettikö kunta siis itselleen sopimusten irtisanomiset, kun yksikään näiden teiden varsilla asuva ei ole niitä saanut?

– Erikoista on myös se, että kun vaadimme oikeusturvamme kannalta tärkeitä tietoja, kelle irtisanomisilmoitukset on toimitettu, niin kunta kiireesti ryhtyi poistamaan nimensä Maanmittauslaitoksen rekisteristä. Meillä on tästä todisteet. Väitämme siis tältä pohjalta, että sopimukset ovat edelleen voimassa, koska niitä ei ole todistettavasti sanottu irti, Putkonen sanoo.

Nurmijärven kunta ei ole halunnut lähteä kommentoimaan valitusprosessia kesken oikeuskäsittelyn.

Helsingin hallinto-oikeudesta kerrotaan sen sijaan Nurmijärven Uutisille, että tuorein muutosesitys on vastaanotettu ja se huomioidan tuomioistuinkäsittelyssä. Uutta välipäätöstä asiassa ei ole kuitenkaan tulossa, sillä täytäntöönpanokieltoa koskevaan välipäätökseen voi lain mukaan hakea muutosta vasta pääasian yhteydessä. Pääasiaratkaisu pyritään antamaan tämän vuoden puolella.

Kaksi ehdotusta

Valittajien ensisijainen vaatimus oikeudessa on, että kunta jatkaa alueellaan sijaitsevien teiden kunnossapitoa niin kuin tähänkin asti.

– Tämä johtuu siitä, että useimmilla asukkailla ei ole ollut alueelle muuttaessaan tietoa, että he asuvat yksityistien varrella, koska rakennuslupia myönnettäessä ei ole varmistettu tieoikeuksia, Matti Putkonen sanoo.

Jos tämä ei mene läpi, niin toisena vaihtoehtona valittajat esittävät, että hallinto-oikeus palauttasi asian takaisin tekniseen lautakuntaan ja edellyttäisi tiekohtaista käsittelyä asukkaiden tai heidän valitsemiensa edusmiesten kanssa.

– Hoitosopimustietä ei voi käsitellä kategorisesti vaan yksilöllisesti. Näin selviäisi, mitkä tiet ovat oikeasti yksityistietä ja mitkä eivät.

– Ja tässä tulee huomioida se, että asukasmäärät ovat kasvaneet moninkertaiseksi näiden vuosikymmenten aikana, jolloin tiet ovat olleet kunnan hoitovastuulla. Lisäksi useilla teillä liikenteestä yli puolet on nykyään muuta kuin asukasliikennettä. On kohtuutonta vaatia teiden asukkaita yläpitämään tällaiset tiet, Putkonen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut