Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksityistieasian vääntö jatkuu oikeudessa – "Hoitosopimukset oltava edelleen voimassa"

Yksityistieasian vääntö Helsingin hallinto-oikeudessa jatkuu, vaikka hallinto-oikeus teki syyskuussa välipäätöksen, jossa kumottiin valittajien vaateet kunnan keväisten yksityistiepäätösten täytäntöönpanokiellosta.

174 valittajan porukkaa edustava Matti Putkonen kertoo, etteivät valittajat hyväksy välipäätöstä, vaan he ovat lähettäneet HHO:lle täsmennyksen ja muutosesityksen, jossa pyydetään hallintooikeutta kiirehtimään tarkkarajaista täytäntöönpanokieltoa niiden 160 kilometrin osalta, jotka kunta on ottanut valtuuston päätöksillä hoitovastuulleen 1970–1980 luvuilla ja yhden tien 1990-luvulla. Täytäntöönpanokiellolla estettäisiin Putkosen mukaan teiden täydellinen romahtaminen ja minimoitaisiin onnettomuusriskit sekä varmistettaisiin kiireellisten sairaankuljetusten turvallisuus.

– Olemme halunneet rajata täytäntöönpanokiellosta ulos ne tiet, joissa on ollut toimivat tiehoitokunnat ja jotka ovat vuosittain hakeneet yksityistieavustuksia (noin 90 km). Näiden teiden osalta kunnanvaltuuston päätökset ovat meidän mielestämme laillisia ja avustukset voidaan toteuttaa, Putkonen sanoo.

Hän muistuttaa, että 52 eri tiekuntaa edustavien valittajien valitus kohdistuu kunnan viranomaisten ja hallinnon tekemiin päätöksiin yksityisteiden hoitosopimusten irtisanomismenettelystä.

– Ihmettelen edelleen, että kunta jääräpäisesti väittää, että sopimusten irtisanomiset on toteutettu lain mukaisesti. He toistavat, että ovat lähettäneet irtisanomisilmoitukset sille yhdyshenkilölle, joka on ollut kirjattuna 25.4.2019 Maanmittauslaitoksen kiinteistötietojärjestelmässä. Rekisterin mukaan Nurmijärven kunta on ollut yhteyshenkilönä tuolloin mm. Lakiasuontiellä, Uotilan koulutiellä, Taipaleentiellä sekä kymmenillä muilla vastaavilla teillä, mm. entisillä valtion teillä, joille ei ole koskaan perustettu tiehoitokuntia. Lähettikö kunta siis itselleen sopimusten irtisanomiset, kun yksikään näiden teiden varsilla asuva ei ole niitä saanut?

– Erikoista on myös se, että kun vaadimme oikeusturvamme kannalta tärkeitä tietoja, kelle irtisanomisilmoitukset on toimitettu, niin kunta kiireesti ryhtyi poistamaan nimensä Maanmittauslaitoksen rekisteristä. Meillä on tästä todisteet. Väitämme siis tältä pohjalta, että sopimukset ovat edelleen voimassa, koska niitä ei ole todistettavasti sanottu irti, Putkonen sanoo.

Nurmijärven kunta ei ole halunnut lähteä kommentoimaan valitusprosessia kesken oikeuskäsittelyn.

Helsingin hallinto-oikeudesta kerrotaan sen sijaan Nurmijärven Uutisille, että tuorein muutosesitys on vastaanotettu ja se huomioidan tuomioistuinkäsittelyssä. Uutta välipäätöstä asiassa ei ole kuitenkaan tulossa, sillä täytäntöönpanokieltoa koskevaan välipäätökseen voi lain mukaan hakea muutosta vasta pääasian yhteydessä. Pääasiaratkaisu pyritään antamaan tämän vuoden puolella.