Osallistavaa budjetointia ei enää jatkossa luvassa? Rahat karsittiin pois talousarvioesityksestä

Kuvituskuva. Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärvellä ei nähtäne ensi vuonna enää samanlaista osallistavan budjetoinnin mahdollisuutta mihin tähän asti on totuttu.

Osallistavan budjetoinnin määräraha on karsittu kunnanhallituksen hyväksymästä talousarvioesityksestä. Talousarvio etenee toki vielä valtuuston päätettäväksi.

– Osallistavaa budjetointia ei ainakaan nykymuotoisena esitetä toteutettavan ensi vuonna siten, että sille olisi osoitettu erillinen budjetti. Jatkossa selvitämme, voidaanko eri toiminnoille kohdistettavia määrärahoja jakaa joiltakin osin osallistamisen kautta. Aikataulu mahdollisesta uudesta mallista täsmentyy selvityksen edetessä, talousjohtaja Ville Rajahalme kertoo.

Osallistava budjetointi otettiin Nurmijärvellä käyttöön ensimmäistä kertaa keväällä 2017. Sen ideana on ollut, että kunta on varannut budjetistaan n. 35 000–50 000 euroa ja kuntalaiset ovat saaneet antaa ehdotuksia, mihin summa käytetään. Kunta on myös etukäteen määritellyt teeman, johon ehdotusten tulee liittyä.

Ehdotuksista on järjestetty kuntalaisäänestys, ja raati on arvioinut niiden toteutuskelpoisuuden. Tänä vuonna äänestys jäi poikkeuksellisesti välistä ja kunnanhallitus myönsi rahat suoraa valitsemiinsa kohteisiin.

Osallistavan budjetoinnin kautta rahaa on myönnetty useisiin kohteisiin, mm. ympäristön siisteyshankkeisiin, Isoniitun koulun piharemonttiin, Mustasaaren tulipaikkaan, Kuhakosken kaiteisiin, Herusten frisbeegolfrataan, lasten onkitapahtumaan ja Palojoen saunasuunnistukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut