Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiviainespalvelun ympäristölupa nähtäville – betonia- ja tiiltä saa ottaa vastaan ja murskata heti

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt ASM Kiviainespalvelu Oy:lle ympäristöluvan, joka koskee yrityksen Iivarin metsätiellä Metsä-Tuomelan jätehuoltoalueella omistamaa kiinteistöä.

Lupa koskee maa- ja kiviaineksen käsittelyä ja murskausta sekä betoni- ja tiilijätteen, asfalttijätteen, käytettyjen renkaiden ja puun murskausta. Se sisältää myös betoni-, tiili- ja asfalttimurskeen hyödyntämisen maanrakentamisessa sekä jätteiden siirtokuormaus- ja käsittelyaseman toiminnan.

Avi:lle jätetyssä ympäristölupahakemuksessa mainitaan myös teollisuuden ja kaupan pakkausjätteet, metalli sekä kompostimulta.

– Koska lupaprosessi on niin raskas, olemme pyrkineet laittamaan lupahakemukseen kaikki ne asiat, mitä käsittelyasemalla mahdollisesti tullaan jatkossa tekemään, kertoo ASM Kiviainespalvelun toimitusjohtaja Antti Lempinen.

– Muovinkierrätys on kyllä tulevaisuuden juttu, johon jatkossa pitäisi panostaa enemmän, hän jatkaa.

Tässä vaiheessa muovinkierrätys ei kuitenkaan ole yrityksen suunnitelmissa.

Yritys saa aloittaa avi:n päätöksen mukaisen toiminnan, kun päätös on lainvoimainen. Päätös saa lainvoiman, mikäli siitä ei valiteta.

– Toivon, että luvasta ei valiteta Vaasan hallinto-oikeuteen, mutta epäilen, että valitetaan. Jos siitä valitetaan, kiertotaloutta päästään harjoittamaan asemalla vasta kun valituskierros on käyty läpi. Siihen voi mennä pari vuotta, Lempinen sanoo.

ASM Kiviainespalvelu Oy saa kuitenkin avi:n lupapäätöksen mukaisesti aloittaa betoni- ja tiilijätteen vastaanoton ja murskauksen, valmiin betoni- ja tiilimurskeen vastaanoton ja sekä louheen vastaanoton, enintään 30 000 tonnia, mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Edellytyksenä on, että vastaanotettavaa betoni- ja tiilijätettä sekä louhetta käytetään kenttärakenteissa.

Tällä hetkellä kiinteistöllä, jolle jätteiden käsittely- ja siirtokuormausasemaa ollaan perustamassa, murskataan kalliota pois tulevan toiminnan tieltä sekä rakennetaan kenttää, jolle betonia ja kiveä voidaan ryhtyä ottamaan vastaan. Antti Lempinen toivoo, että kenttä saataisiin valmiiksi ensi vuoden aikana.

Ympäristöluvan myöntämistä koskeva kuulutus sekä päätös betonin ja kiven vastaanottamisen aloittamisluvasta ovat nähtävillä aluehallintoviraston verkkosivuilla osoitteessa https://ylupa.avi.fi 25. marraskuuta 2020 asti.

Päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitusaika päättyy 25. marraskuuta 2020.