Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartuntojen kasvu näyttää taittuneen jopa Hus-alueella – Kolme viidestä saanut tartunnan perheenjäseneltä

Koronavirustartuntojen kasvu näyttää taittuneen, tiedottavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Viime viikolla tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 1 221 uutta koronatapausta, kun määrä sitä edellisellä viikolla oli 1 257. Sairaalahoidon tarve on pysynyt maltillisena.

– Sairaalahoidon ja tehohoidon tarvetta on kaikkialla Suomessa, totesi kuitenkin STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Myös positiivisten näytteiden osuus tutkituista on laskenut, mikä osoittaa, että taite on todellinen.

– Meillä oli vaihe, jossa tilanne näytti huolestuttavalta. Oli oikeasti pelko siitä, että nyt ollaan samalla tiellä, joka oli nähty muualta Euroopasta, sanoi johtaja Mika Salminen THL:stä tiedotustilaisuudessa.

Tilanne on parantunut myös pääkaupunkiseudulla, erityisesti Helsingissä. Alueella on kuitenkin edelleen enemmän tartuntoja kuin muualla.

– Ei voida tuudittautua siihen, että tämä on pysyvä tilanne, mutta se kertoo siitä, että suomalaiset ovat onnistuneet siinä työssä, mikä on kaikkein tärkeintä: etäisyyden pitäminen, hygieniasta huolehtiminen ja maskin käyttö, joka on selvästi lisääntynyt ainakin katukuvassa alueilla, jossa suositukset on voimassa, Salminen sanoi.

Yksi osoitus torjuntatoimien tehosta on se, että Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on palannut kiihtymisvaiheesta perusvaiheeseen. Kiihtymisvaiheessa ovat enää Hus sekä Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit.

– Nyt kannattaa jatkaa toimia, joita eri alueilla on tehty, jotta pystytään tilanne hyvänä säilyttämään, Salminen muistutti.

Yhä useamman tartunnan lähde on saatu selvitettyä. Epäselviä on koko maan tartunnanlähteistä 35–40 prosenttia. Tämä on Salmisen mukaan hyvä taso verrattuna esimerkiksi Saksaan, missä yli 70 prosenttia tartunnanlähteistä jää selvittämättä.

Niistä tartunnoista, joiden lähde on tiedossa, kolme viidestä (60 prosenttia) on saatu perhepiirissä. 15 prosenttia on peräisin yksityiselämän sosiaalisissa tilanteissa, kuten ystävien tapaamisissa, yksityistilaisuuksissa ja juhlissa.

Harrastuksiin on liitetty noin joka kymmenes tartunta, samoin kuin työpaikalla tapahtuneiden osuus.

Oppilaitos tai päiväkoti yhdistettiin tartunnanlähteeksi vain pienessä osassa tartuntoja. Viime viikolla suoraan ravintoloihin liittyviä tartuntoja raportoitiin aiempaa selvästi vähemmän.

Tartuntaketjujen tehokas jäljittäminen on yksi syy siihen, että epidemia on Suomessa pysynyt hallinnassa, arvioi johtaja Pasi Pohjola STM:stä. Hän kertoi, että tavoite testiin pääsystä päivässä ja tuloksen saaminen samoin päivässä on toteutunut varsin hyvin. Hus-alueella testituloksen on saanut jopa 40 tunnissa yhteydenotosta eli jopa alle tavoitteen.

Mika Salmisen mukaan jäljitettävyyttä on lisännyt se, että 2,5 miljoonaa suomalaista on ladannut koronavilkun.

– Se on maailmanennätys.