Koronavilkkua ladattu laiskasti Keusoten alueella – sovelluksesta ei ole saatu täyttä hyötyä

Koko maassa vilkkusovellusta on ladattu yli kaksi miljoonaa kertaa. Marja Tarvainen

Riitta Suomalainen

Ensimmäiset uutiset joukkoaltistumisista pysäyttivät, mutta nyt niistä on tullut arkipäivää: joku on saanut positiivisen tuloksen koronavirustestissä ja se joku on ollut paikassa, missä on monia muitakin.

– Keusoteen tieto positiivisista tulee joko Huslabilta tai yksityisiltä palveluntuottajilta, kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen kertoo.

Keusote haastattelee jokaisen koronapositiivisen henkilön, josta se on saanut tiedon.

– Hänen liikkumisensa ja kontaktinsa selvitetään minuuttien tarkkuudella.

Jos henkilöllä on Koronavilkku, häntä pyydetään vilkuttamaan puhelimellaan muille puhelimille Keusoten antaman avauskoodin avulla.

– Koska suuressa osassa tähänastisista tapauksista Koronavilkku ei ole ollut käytössä, siitä ei valitettavasti ole saatu täyttä hyötyä.

Altistumista ei välttämättä seuraa sairastuminen, mutta riski on olemassa.

Vilkkusovellus kertoo mahdollisesta altistumisesta ja sen kautta voi nimettömästi ilmoittaa omasta tartunnastaan. Altistumista ei välttämättä seuraa sairastuminen, mutta riski on olemassa. Siksi kaikki altistuneet yritetään tavoittaa ja katkaista jatkotartunnat.

– Jos kysymys on vaikkapa ravintolasta, jossa koronapositiivinen ei tunne kaikkia samaan aikaan paikalla olleita, heitä ei myöskään voida henkilökohtaisesti jäljittää.

Silloin Keusote pistää viestin joukkoaltistumisesta eteenpäin median kautta.

– Kerrotaan aika ja paikka sekä kehotetaan paikalla olleita seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan herkästi testiin.

Rajoitukset jo voimassa

Entistä tiukemmat, aluehallintoviraston viime viikolla päättämät yleisötilaisuuksien koronarajoitukset eivät muuta käytäntöjä Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueella.

Kuntayhtymä asetti itse muuta Uuttamaata tiukemmat suositukset jo noin kuukausi sitten.

– Tämä on varmasti yksi asia, joka on auttanut meidän aluettamme laskemaan taudin ilmaantuvuutta, kun se muilla alueilla on ollut nouseva, Keusoten johtaja Pirjo Laitinen-Pakkonen sanoo.

– Nyt tämä sama on vain tullut avin määräyksenä.

Keusoten jo voimassa olleiden rajoitusten mukaan suurin sallittu osallistujamäärä urheilutapahtumissa on 50 henkeä. Lukuun sisältyvät urheilijat, toimitsijat ja yleisö.

Läsnäolijoiden on käytettävä kasvomaskia ja huolehdittava turvaväleistä varsinaista pelitilannetta lukuun ottamatta.

Muissa kuin urheilutapahtumissa osallistujien määrä on rajoitettu 20 henkeen. Se koskee esimerkiksi kuoroja. Orkestereille Keusote suosittelee, että puhallinsoittimia ei toistaiseksi käytettäisi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut