Influenssarokottajiksi haalittu keikkatyöläisiä ja vanhempainvapaalla olevia

Terveys: Keusote varautuu antamaan yli 23 000 rokotetta enemmän kuin vuotta aiemmin. Riihimäen seudulle tilattu tavanomaiset noin 5 000 rokotetta.

Influenssarokotuksia annetaan tänä vuonna tavallista enemmän varsinkin Keusoten alueella. Sauvo Jylhä

Jarmo Toivanen

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä Keusote arvioi antavansa tänä syksynä yli 23 000 influenssarokotusta enemmän kuin viime vuonna.

– Rokotuksia annetaan laajemmin eri palveluiden yhteydessä kuin aikaisempina vuosina. Esimerkiksi lääkärit rokottavat vastaanotoillaan. Lisäksi rokotamme iltaisin ja lauantaisin, kertoo avopalveluiden koordinoiva hoitotyön esimies Miia Seistilä-Kyle.

Influenssarokotteet saapuivat tänä vuonna tavallista aikaisemmin, joten rokottaminen voidaan jakaa pidemmälle aikavälille.

Siitä huolimatta Keusote on joutunut palkkaamaan lisätyövoimaa vanhempain- tai opintovapaalla olevista työntekijöistään.

– Mutta pääosin rokotamme omalla henkilökunnalla, Seistilä-Kyle sanoo.

Kaikki lääkehoitoon osallistuvat työntekijät ovat suorittaneet lääkehoidon koulutuksen, johon kuuluu teoriaosuus, tentti ja näyttö.

Rokotamme iltaisin ja lauantaisin.

Miia Seistilä-Kyle

Kun nämä on suoritettu, työntekijä saa lääkehoitoluvan. Itsenäisesti saa rokottaa vasta hyväksytyn suorituksen jälkeen.

Miia Seistilä-Kylen mukaan nykyiset poikkeusjärjestelyt eivät vaikuta potilasturvallisuuteen.

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymässä on varauduttu tänä vuonna antamaan noin 5 000 influenssarokotusta.

– Määrä on suunnilleen sama kuin aiemminkin. Olemme hankkineet jonkin verran keikkatyöntekijöitä, koska rokotukset annetaan nyt ajanvarauksen kautta ja se tuottaa tavallista enemmän työtä, selvittää avoterveydenhuollon ylihoitaja Auli Anttila.

Hänen mukaansa Riihimäen seudulla pohdittiin muun muassa autokaistojen perustamista rokotusten antamiseen, mutta niitä ei kuitenkaan toteutettu.

Keusoten alueella rokotusautokaistat toimivat muutamina päivinä Nurmijärven kirkonkylän, Hyrylän ja Mäntsälän terveysasemalla.

Miia Seistilä-Kyle kertoo, että autokaistojen paikat valittiin sen mukaan, millä terveysasemilla on toimintaan soveltuvat piha-alueet.

– Rokotuksen jälkeen tulee paikan päällä odottaa kymmenen minuuttia, joten pysäköintitilaa tarvitaan runsaasti. Esimerkiksi Sandelininkadulla Hyvinkäällä tämä ei ole mahdollista piha-alueen pienuuden takia.

Keusoten rokotusajanvaraus käynnistyi tiistaina 27. lokakuuta.

Miia Seistilä-Kylen mukaan puhelinlinjoissa oli alkuun ongelmia, mutta ne saatiin korjattua.

– Puheluita tuli tiistaina yli 4 000. Osaan ei pystytty samana päivänä vastaamaan vaan ne jäivät takaisinsoittoon. Pyydämme asiakkaita odottamaan rauhassa, koska kaikkiin soitetaan takaisin lähipäivinä.

Sähköisessä ajanvarauksessakin on ollut ruuhkaa, mutta pääosin se on toiminut hyvin.

Ruuhkaa on havaittu myös Riihimäen seudun terveyskeskuksessa.

– Influenssarokotuksille on kovasti kysyntää. Lisäksi kaikki asiakkaat eivät ole tienneet, että rokotukseen hakeudutaan nyt ajanvarauksella, Auli Anttila sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut