Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varaton mies osti 80 golf-osaketta ja jätti yli 200 000 euron vastikkeet maksamatta – Hovioikeuskaan ei uskonut selitystä aidoista liiketoiminta-aikeista

Jo valmiiksi ulosotossa ollut vantaalaismies osti 77 golf-osaketta golf-kentiltä ympäri Suomen ja jätti kaikki niihin liittyvät maksut maksamatta. Kahden ja puolen vuoden aikana maksurästejä kerääntyi yli 200 000 euroa.golf

Kyseessä oli törkeä velallisen epärehellisyys. Hovioikeus päätti tänään perjantaina, että käräjäoikeuden vuonna 2018 antama tuomio pysyy voimassa.

Vuonna 1969 syntynyt mies ryhtyi vuonna 2013 ostamaan nimellisellä hinnalla golf-osakkeita, joista niiden omistajat halusivat eroon. Mies maksoi osakkeista euron kappaleelta, mutta peri vastineeksi myyjiltä 250–300 euron järjestelypalkkion.

Osakkeet ostaessaan mies sitoutui huolehtimaan niihin liittyvistä vastikkeista, jotka vaihtelivat joistakin sadoista euroista jopa tuhanteen euroon vuodessa. Kaikki nämä velvoitteet hän jätti maksamatta.

Näin hän oikeuden mukaan perusteettomasti lisäsi velvoitteitaan, ja pahentanut näin maksukyvyttömyyttään. Mies oli jo valmiiksi todettu varattomaksi eikä hänellä vuosina 2013–2016 ollut mitään tuloja.

Mies on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Hän väitti, että kyseessä oli aito liiketoiminnallinen pyrkimys, joka kuitenkin oli epäonnistunut, koska markkinoille oli tullut liikaa golf-osakkeita.

Mies kertoi hankkineensa osakkeet aikeenaan houkutella uusia junioripelaajia harrastuksen pariin. Hän sanoi päätelleensä, ettei golf-osakkeiden hinnan romahdus voisi olla pysyvää, olihan golfkerhoilla omistuksessaan esimerkiksi maa-alueita. Mies sanoi tarkoituksensa olleen tarjota aloitteleville golfharrastajille paketteja, joihin kuuluisivat varusteet ja mahdollisuus lyhentää osaketta osamaksulla.

Mies väitti luulleensa, että jos osaketta ei käyttäisi, siihen ei liittyisi vastikevelvollisuutta.

Käräjäoikeus ja nyt siis myös hovioikeus pitivät miehen selityksiä kuitenkin epäuskottavina. Jo se, että myyjät olivat valmiit maksamaan, että pääsisivät osakkeistaan eroon, oli selvä merkki niiden jälleenmyyntiarvon puuttumisesta. Mies ei myöskään tekoaikana ollut myynyt yhtään osaketta eteenpäin.

Lisäksi hän oli todisteena olleen sähköpostin mukaan kertonut myyjälle, että vastikevastuut siirtyisivät kaupassa ostajalle.

Syyllinen valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Helsingin hovioikeus ei tänään perjantaina antamassaan päätöksessä kuitenkaan muuttanut käräjäoikeuden tuomiosta mitään. Näin miehen rangaistukseksi jäi vuosi ja 8 kuukautta ehdotonta vankeutta, rikoshyötynä maksettava valtiolle runsaat 21 000 euroa ja lisäksi korvattava vahingot velkojille korkoineen.

Velkojina on 14 golfkenttää ympäri Suomen, muun muassa pääkaupunkiseudulta ja sen tuntumasta. Lisäksi mieheltä perivät saataviaan muun muassa perintätoimisto, sairaanhoitopiiri ja verohallinto.

Gogolf-sivuston mukaan kyseisenlaiset huijaukset ovat miehen vuonna 2018 saamasta tuomiosta huolimatta yleistyneet.