Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Loukkaantuneiden ihmisten löytäjiä, sairauskohtauksesta ja tulipalosta varoittajia – 22 uutta Sankarikoiraa ovat todellisia ihmisen parhaita ystäviä

Kennelliitto on tänä vuonna myöntänyt Sankarikoiran arvonimen 22 koiralle. Lisäksi 18 koiraa saa urotyöstään kunniamaininnan.

Sankarikoiran arvon voi saada koira, jonka toiminnan ansiosta yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Tämänvuotiset Sankarikoirat ovat pelastaneet niin tuntemattomien sivullisten kuin omistajiensa tai näiden läheisten henkiä. Ne ovat puolustaneet ihmisiä vaaralta, etsineet loukkaantuneita maastosta, josta näitä ei muuten olisi heti huomattu, ja kiinnittäneet omistajansa huomion tulipaloon tai jonkun perheenjäsenen vakavaan sairauskohtaukseen.

Voinee perustellusti sanoa, että nämä koirat ovat todellisia ihmisen parhaita ystäviä. Sankarikoiria on palkittu vuodesta 1997, mutta Kennelliitto on palkinnut koiria sankariteoista jo 1970-luvulta lähtien.

Jutun lopussa on lista kaikista Sankarikoiran arvon ja kunniamaininnan saaneista.

Esimerkiksi saksanpaimenkoira Riona asettui omistajansa ja karhun väliin sekä haukkumalla pelotti jo takajaloilleen nousseen karhun pois.

Welsh corgi cardigan Hugo puolestaan vaati omistajaansa avaamaan laistetun terassin oven, katseli piha-aidan ali ja vinkui voimakkaasti. Hugon ansiosta omistaja huomasi, että kadulla oli verilammikossa makaava mies, joka oli kaatunut ja lyönyt päänsä. Hugon ansiosta miehen henki pelastui.

Suursnautseri Tolvi veti omistajansa suosta, josta tämä ei olisi itse päässyt pois. Omistajan kännykkä oli taskussa märän turpeen alla, joten hän ei olisi pystynyt soittamaan apua paikalle.

Suomenpystykorva Juku herätti telttailemassa olleen omistajansa, joka herättyään huomasi oudon paukkeen, lämmön ja huminan. Omistaja seurasi Jukua ja huomasi, että mökki, jossa osa kaveriporukasta nukkui, oli tulessa. Omistaja ehti viime tipassa herättää muut ihmiset ennen kuin mökki roihahti täyteen paloon ja poltti teltat mukanaan. Jukun ansiosta selvisivät ilman vammoja.

Kleinspitz Mosku puolestaan käyttäytyi levottomasti ja haukkui aamuyöstä herättäen omistajansa äidin ja muut talossa nukkuneet henkilöt. Omistajan herättyä hän huomasi äitinsä köhivän, olevan huonovointinen ja saavan huonosti henkeä. Omistaja soitti äidilleen ambulanssin ja tällä todettiin sydäninfarkti. Moskun ansiosta apu ehti ajoissa.

Muutkin Sankarikoirien tarinat ovat yhtä sankarillisia. Ne voi lukea Kennelliiton sivuilta.

Sankarikoiran arvon saavat tänä vuonna monirotuinen Anna, welsh corgi cardigan Hugo, mäyräkoira Sissi, rottweiler Hilma, labradorinnoutaja Sampo, kultainennoutaja Bruno, stabyhoun Aatu, novascotiannoutaja Repe, belgianpaimenkoira malinois Rafaela, vehnäterrieri Nessa, kleinspitz Mosku, kultainennoutaja Nisse, suomenpystykorva Kille, kaukasiankoira Vilma, suomenpystykorva Juku, saksanpaimenkoira Kössi, berninpaimenkoira Captain Morgan, siperianhusky Demon, saksanpaimenkoira Riona, suursnautseri Tolvi, pitkäkarvainen mäyräkoira Luca ja monirotuinen Nana.

Kunniamaininnalla palkitaan monirotuinen Mila, labradorinnoutaja Bondi, monirotuinen Lilli, mittelspitz Kelsier, kääpiövillakoira Gemma, rottweiler Kartus, lunnikoira Ira, saksanpaimenkoira Nero, novascotiannoutaja Nita, mäyräkoira Manu, novascotiannoutaja Ruska, siperianhusky Kronos, lyhytkarvainen chihuahua Stig, labradorinnoutaja Ronja, siperianhusky Lily, lyhytkarvainen chihuahua Tico, bichon frisé Iines ja suursnautseri Diego.