Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärveläiskoirat Juku ja Kössi saavat Sankarikoiran arvon – kumpikin pelasti ihmisiä tulipalolta

Suomen Kennelliitto palkitsee kaksi nurmijärveläistä koiraa 2020 Sankarikoiran arvolla, kerrotaan Suomen Kennelliiton tiedotteessa. Sankarikoiran arvo myönnetään ihmishenkien pelastamisesta.

Nurmijärveltä palkinnon saavat suomenpystykorva Juku ja saksanpaimenkoira Kössi. Kumpikin koira pelasti ihmisiä tulipalolta.

Juku oli ollut kaveriporukan kanssa mökkeilemässä. Osa porukasta nukkui Jukun omistajan tavoin teltassa, osa kahdessa läheisessä mökissä. Yöllä Juku käyttäytyi levottomasti ja hyppi omistajaansa vasten. Omistaja huomasi oudon paukkeen, lämmön ja huminan. Hän avasi teltan oviaukkoa, jolloin Juku juoksi ulos haukkumaan.

Omistaja seurasi koiraansa ja huomasi mökin palavan. Omistaja herätti muut henkilöt. Parissa minuutissa mökki roihahti kunnolla palamaan ja poltti teltat mukanaan. Jukun ansiosta ihmiset saatiin ajoissa hereille ja kaikki selvisivät ilman vammoja.

Kössin omistaja oli mennyt nukkumaan kymmenen maissa uudenvuodenaattona kotonaan Klaukkalassa. Kössi nukkui aina omistajansa lähellä, mutta ei nyt millään pysynyt siinä. Omistaja havahtui siihen, että Kössi pyöri olohuoneessa ja ravasi vinkuen eteisen ja olohuoneen välillä. Komennuksista huolimatta Kössi ei rauhoittunut, joten omistaja käveli eteiseen, jossa hän huomasi keittiön ikkunan peittyvän liekkeihin.

Omistaja ja koirat pääsivät ulos liekkien ja savun tieltä. Omistaja oli ensimmäinen hätänumeroon soittanut. Kössin ansiosta he pelastuivat tulipalosta. Pian soiton jälkeen koko talo oli liekeissä. Tulipalo tuhosi lopulta koko rivitalon.

Kaikkiaan 2020 Sankarikoiran arvo myönnetään 22 koiralle. Lisäksi 18 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä.