Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lemmikkien laiton tuonti nousi ennätyksellisen korkeaksi, arvioi asiantuntija – "Suurin osa Virosta tuoduista koiranpennuista on laittomia"

Laittomasti Suomeen tuotujen koirien määrä nousee tänä vuonna jopa ennätykselliseksi, arvioi läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Pentutehtailu ja lemmikkien salakuljetus rajojen yli on ongelma, joka ei ole laantunut edes korona-aikana – päinvastoin, kirjoittaa Haikka aluehallintoviraston blogissa.

Haikan mukaan valvontamäärät eivät ole kasvaneet, mutta lemmikkien laiton tuonti on lisääntynyt vuosi vuodelta.

"Realistinen asiantuntija-arvioni on, että kuluva vuosi on ennätyksellinen: koskaan aiemmin ei ole Suomeen tuotu laittomasti näin paljon koiria kuin nyt. Kuitenkin esimerkiksi EU-maista tulevien, valvonnassa kiinnijääneiden laittomasti tuotujen eläinten luku on vuodesta toiseen samalla tasolla", kirjoittaa Haikka.

Laittoman eläinkaupan vilkastuminen näkyy lisääntyneinä ongelmina sen jälkeen, kun pentu on saatu uudelle omistajalle. Haikka huomauttaa erityisesti eläinsuojeluongelmien lisääntyvän.

"Koiria hankkivat ihmiset, joilla ei ole kykyä huolehtia eläimistä – heillä ei ole varaa käyttää pentua eläinlääkärissä eikä kiinnostusta kouluttaa koiraa tai tarjota riittävästi virikkeitä."

Haikka tähdentää, että ongelmat eivät ratkea pelkästään viranomaisten valvonnalla vaan ihmisten täytyy ymmärtää, että laiton eläinkauppa ei kannata.

Lemmikkieläinten tuojan on täytettävä monet vaatimukset, jotka voi tarkistaa Ruokaviraston verkkosivuilta. Tarkoituksena on estää ihmiselle vaarallisten eläintautien – rabieksen ja ekinokokkoosin – leviäminen, varmistaa eläinten hyvinvointi ja taata verojen maksu.

EU:n alueelta tuotavan koiran ostajan pitää aina pyytää ennen koiran hankintaa myyjältä tieto niin sanotusta Traces-todistuksesta, Haikka muistuttaa.

"Jos Traces-todistus puuttuu, tuonti on suurella todennäköisyydellä laitonta, vaikka lemmikkipassin mukaan tuontiasiakirjat näyttäisivät olevan kunnossa", hän kirjoittaa.

Tuontikoiran passi ei siis takaa laillista kauppaa, vaan eläimestä pitää olla myös Traces-todistus.

Tällä haavaa Traces-todistukset puuttuvat suurimmasta osasta Virosta tuoduilta koirilta. Haikan mukaan käytännössä valtaosa virolaisista koiranpennuista tuleekin laittoman kaupan kautta. Sama pätee pentuihin, jotka tulevat esimerkiksi Venäjältä Viron kautta.

"Yhä tavallisempaa on, että EU:n ulkopuolelta, kuten Venäjältä, tuodaan pentuja esimerkiksi Viroon tai Unkariin, missä ne ”pestään” väärennetyillä passeilla ja dokumenteilla vaikuttamaan EU:ssa syntyneiltä koirilta".

Ostajan on syytä kysyä myyjältä tietoa Traces-todistuksesta, esimerkiksi kuvaa todistuksesta, neuvoo läänineläinlääkäri Haikka. Eläintä ei myöskään pidä koskaan maksaa käteisellä, vaan myyjän pankkitilille.

"Jos pentua väitetään suomalaiseksi, käy katsomassa sitä kahdesti muutaman viikon välein, jotta varmistut kasvatusoloista ja siitä, että pennun emä tosiasiassa imettää pentuja", ohjeistaa Haikka.

Jos ostaja hankkii koiran pentutehtaasta tai salakuljettajalta, hän on aktiivinen osa harmaata taloutta ja auttaa ylläpitämään rikollisjärjestöjen toimintaa. Tällöin syyllistyy todennäköisesti myös itse rikokseen.