Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asra kahden lukiotoimipisteen kannalla – esittää myös selvitystä opiskelun järjestämisestä yksityisen lukion kanssa

Nurmijärven asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta antoi viime viikon tiistaina lausunnon Nurmijärven kunnan palveluverkkosuunnitelmasta 2020–2040.

Kokouksessa Nurmijärven kunnan teknisen johtajan Jouko Lehtosen lausuntoesitykseen tehtiin seitsemän muutosesitystä, joista neljä hyväksyttiin äänestysten jälkeen. Kolmesta muutosesityksestä lautakunta oli yksimielinen.

Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta esittää lausunnossaan, että kunnallista lukiokoulutusta jatkettaisiin hajautetun mallin mukaisesti Kirkonkylässä ja Rajamäellä.

Tämä lisäys tehtiin lausuntoon äänestyksen jälkeen äänin 5–3–3 siten, että lisäystä kannattivat Esa Laitinen (ps.), Anja Lammio (sd.), Elli Mantila (kesk.), Pirkko Vertti (vas.) ja Sami Virtanen (virh.). Lisäystä eivät kannattaneet Joona Suomi (kok.), Ismo Uusitalo (sd.) ja Kirsi Lompolo (kok). Vaiti olivat Jussi Malkamäki (kok.), Kalle Mustonen (kesk.) ja Hannele Ruoti (kesk.)

– Maaniitun kustannuksissa ei ole huomioitu mm. mahdollista tarvetta rakentaa lisärakennus Maaniitun koulun tontille 0.–4.-luokkien oppilaille. Hajautettua lukioratkaisua kannatettiin eniten myös kuntalaiskyselyssä, lausunnossa perustellaan.

Lausunnossa todetaan myös, että lukiokoulutuksen keskittäminen Kirkonkylän Maaniitun kouluun ja Maaniitun koulun muuntaminen lukiokäyttöön edellyttää keskisen alueen palveluverkkoon merkittäviä muutoksia ja ratkaisu kasvattaa erityisesti Raalantien varren asuinalueiden ja uuden Heinojan asuinalueen oppilaiden koulumatkoja.

Tämän vuoksi lautakunta ehdottaa, että ennen lukioratkaisun tekemistä tutkitaan myös mahdollisuutta sijoittaa siirrettävät luokkatilat Lukkarin koulun sijaan Maaniitun nykyisen koulun pihapiiriin tai Karhunkorven koulun yhteyteen. Tämä lisäys lausuntoon tehtiin 6–5-äänestyksen jälkeen (jaa: Malkamäki, Mustonen, Ruoti, Suomi, Uusitalo, Lompolo, ei: Laitinen, Lammio, Mantila, Vertti, Virtanen).

– Ratkaisussa pitäisi huomioida 0.–4.-luokkien oppilaiden koulumatkan pituus sekä turvallinen koulumatka. Samalla tulee tehdä kustannusarvio tarvittavista luokkatiloista, lausunnossa todetaan.

Lautakunnan mukaan lukioratkaisu tulisi joka tapauksessa toteuttaa niin, ettei se merkittävästi vaikuta alakouluverkkoon.

Lausunnossa myös muistutetaan, että mikäli kunnallinen lukio keskitettäisiin Kirkonkylään, tarkoittaisi se pohjoisen alueen lukiolaisten koulupäivien pidentymistä kasvaneen liikkumistarpeen vuoksi. Keskitetyssä lukioratkaisussa joukkoliikenteen kehittäminen on arjen sujuvuuden edellytys. Toisaalta pohjoisen alueen keskitetty lukioratkaisu mahdollistaa monipuolisemman kurssitarjonnan, mikä saattaa olla arjen sujuvuutta merkittävämpi vetovoimatekijä.

– Joskin etäopetusmahdollisuudet tuovat monipuolisen kurssitarjonnan tarjolle mainiosti myös pienimpiin lukion toimipisteisiin. Suuremman kurssitarjonnan saaminen ei edellytä isoa keskitettyä lukiorakennusta, lausunnossa todetaan.

Lisäys etäopetusmahdollisuuksista tehtiin lausuntoon äänin 6–3–2 (jaa: Laitinen, Lammio, Malkamäki, Mantila, Vertti, Virtanen, ei: Ruoti, Uusitalo, Lompolo, vaiti: Mustonen, Suomi).

Lautakunta esittää myös palveluverkkosuunnittelussa selvitettäväksi lukio-opiskelun järjestämistä Arkadian tai jonkun muun yksityisen lukion kanssa ja opiskelun siirtämistä yksityisiin käsiin kahden tai useamman toimipisteen mallilla. Selvitystä lukio-opiskelun järjestämisestä yksityisen lukion kanssa kannatettiin äänin 7–4 (jaa: Malkamäki, Mantila, Mustonen, Ruoti, Suomi, Uusitalo ja Lompolo, ei: Laitinen, Lammio, Vertti, Virtanen).

Lautakunnan lausunnossa myös todetaan, että niistä kouluista, joissa on tilaa 0.–6.-luokille, ei tulisi siirtää 5.–6.-luokkien oppilaita muihin kouluihin.

Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta muistuttaa myös lausunnossaan, että palveluverkkosuunnitelman mukaiset toimenpiteet ovat pääosin toteutettavissa voimassa olevien asemakaavojen mukaisesti ja kaavojen muutostarpeet kohdistuvat palveluverkosta mahdollisesti poistuvien kohteiden jatkojalostamiseen.

– Rakentamisennusteeseen ja väestöennusteeseen tulee suhtautua varauksella Nurmijärven haja-asutusalueiden osalta, jossa rakentamisennuste ei vastaa kunnan strategiaa elinvoimaisista kylistä, ja on asetettu hyvin alhaiseksi. Väestöennuste ei todennäköisesti tule siten olemaan niin heikkoa lasten osalta kuin ennusteessa on laskettu, lausunnossa todetaan.

Lausunnossa myös muistutetaan, että Klaukkalan keskustan osalta rakentamisennuste on hyvin optimistinen varsinkin kerrostaloasuntojen osalta.

– Kerrostaloasuntojen määrän yli kaksinkertaistuminen tarkasteluajalla on epärealistista. Lasten määrän kasvu ei tule todennäköisesti olemaan niin radikaali kuin väestöennusteessa on esitetty.

Lautakunta kehottaa myös ottamaan jatkotyössä paremmin huomioon Vanha-Klaukan tulevan asuinalueen lisäksi Klaukkalan muut suunnitellut päälaajenemissuunnat.

– Esimerkiksi Klaukkalan koillisosaan tulevan ohikulkutien asuinalueen varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestämisen ratkaisuihin tulee kiinnittää huomiota.