Kirkonkylän terveysaseman akuuttiosastot suljetaan jouluun mennessä – tiloissa alkamassa remontti

Kirkonkylän terveysaseman 1990-luvulla rakennetussa osassa on alkamassa peruskorjaus. Tiloissa olevat akuuttiosastot suljetaan remontin takia. Riikka Jokinen
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Kirkonkylän terveysasemalla on alkamassa ensi vuoden alkupuolella mittava peruskorjaus.

Remontti käsittää koko 90-luvulla rakennetun C-osan potilaskerrosten tilamuutokset ja kellarikerroksen ja aulan tilojen käyttötarkoituksen muutokset sekä talotekniikkajärjestelmien peruskorjaukset ja jäädytyksen lisäyksen. Rakentaminen ajoittuu pääosin vuodelle 2021.

Nurmijärven investointiohjelmassa 2021–2025 remontille on varattu alustavasti rahaa ensi vuodelle 5,5 miljoonaa ja vuodelle 2022 yhteensä 500 000 euroa.

– Urakkalaskenta on parhaillaan käynnissä. Odotamme myös sosiaali- ja terveysministeriön (STM) lupaa käynnistää hanke. Jos ministeriö suo, kunnan investointibudjetointi ei muutu ja urakkatarjoukset ovat budjetissa, rakennustyöt alkavat helmikuussa 2021, Nurmijärven kunnan tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen selventää.

Keusote ja Hyvinkään sairaala ovat puolestaan antaneet jo puoltavan lausunnon STM:lle hankkeen käynnistämiseksi.

Käytännössä remontti koskee Kirkonkylän terveysaseman kahden akuuttiosaston tiloja ja samassa siivessä sijaitsevaa sisääntulon aulatilaa ja siinä sijaitsevia työhuoneita.

Kyseisillä akuuttiosastoilla on yhteensä 42 potilaspaikkaa, joista elokuun jälkeen käytössä on ollut 32. Keusoten vs. palvelujohtaja Susanna Pitkäsen mukaan osaston paikkamäärää on tavoitteellisesti pienennetty ja säästösyistä jätetty rekrytoimatta yksi lääkäri.

Tulevan remontin takia akuuttiosastojen potilaspaikkakäyttöä vähennetään asteittain loppuvuoden 2020 aikana.

– Suunnitelmissa on, että joulukuun alusta toiminta keskitetään alakerran akuuttiosastolle 1. Akuuttiosasto 1 suljetaan vähitellen jouluun mennessä. Tämän jälkeinen aika varataan tavaroiden inventaariolle, varastoinnille, siirroille ja tilojen tyhjentämiselle, Pitkänen kertoo.

Aulatiloihin valmistuvat uudet tilat kotisairaalatoiminnalle.

Keusoten tarkoituksena on avata Kirkonkylän akuuttiosastojen remontin takia Mäntsälän akuuttiosaston yhteyteen määräajaksi 12 potilaspaikkaa lisää.

– Näin ollen Keusoten terveyskeskussairaalan akuuttiosastojen kokonaispaikkamäärä pienenee remontin seurauksena 30 potilaspaikalla.

Henkilökuntaa Nurmijärven akuuttiosastoilla on noin 40. Henkilöstö sijoittuu remontin ajaksi Keusoten muihin toimipisteisiin työskentelemään.

– Henkilöstön sijoittumishalukkuutta eri toimipisteisiin ja työtehtäviin on kartoitettu YT:n lisäksi henkilöstölle suunnatulla erillisellä kyselyllä ja henkilökohtaisissa esimiestapaamisissa.

Potilaat ohjataan puolestaan ensi vuonna Keusoten muihin toimipisteisiin.

– Kuntayhtymän terveyskeskussairaala on alueellinen toimija, jonka akuuttiosastoilla hoidetaan tarvittaessa kaikkien jäsenkuntien asukkaita. Nurmijärven akuuttiosaston potilaat hoidetaan remontin aikana pääsääntöisesti Hyvinkäällä, mutta tarvittaessa myös Järvenpäässä, Mäntsälässä tai Tuusulassa sijaitsevilla akuuttiosastoilla tai kotisairaalan toimesta omassa kodissa.

Kirkonkylän akuuttiosastojen remontti valmistuu alustavan aikataulun mukaan helmikuussa 2022, jolloin tilat avataan Pitkäsen mukaan 38 paikkaisena. Potilaspaikkojen määrä siis vähenee neljällä.

– Neljän potilaspaikan vähentäminen tiloista varmistaa remontin seurauksena nykyaikaisen sairaalahygieniatason, jolloin potilaat sijoittuvat yhden tai korkeintaan kahden hengen huoneisiin. Tiloihin valmistuu myös nykyaikaisia sairaalahygieniatason täyttäviä eristyshuoneita.

Nurmijärven Uutisiin yhteyttä ottaneet kuntalaiset ovat arvelleet, että remontista aiheutuva Kirkonkylän terveyskeskuksen akuuttiosasojen sulkeminen olisi pysyvä ratkaisu.

Pitkäsen mukaan Keusoten tavoitteena on lisätä alueellisen kotisairaalan toimintaa ja arvioida vuoden 2021 aikana optimaalista alueellisen terveyskeskussairaalan kokonaispotilaspaikkamäärää.

– Suunnitelmia tai esityksiä tulevaisuudessa mahdollisesti toteutettavista potilaspaikkasupistusten kohteista ei ole, mutta on selvää, että juuri remontoiduista tiloista ei olla luopumassa, hän vastaa kysymykseen Kirkonkylän akuuttiosastojen kohtalosta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut