Sivistysjohtaja vastaa Kirkonkylän vanhempien huoleen – näin Maaniitun muuttamista lukioksi perustellaan

Kivelä ei sivistysjohtajan mukaan sovellu mihinkään opetuskäyttöön. Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven Uutiset pyysi kunnan sivistysjohtaja Tiina Hirvosta vastaamaan alakoululaisten vanhempien huoleen palveluverkkotyössä esiin nousseen Maaniitun lukioesityksen suhteen, koska se tarkoittaisi suuria muutoksia myös alueen alakouluihin. Nurmijärven Uutisissa kerrottiin keskiviikkona 21.10., että kyseinen esitys on saanut kaikista eniten kritiikkiä.

Osa lautakunnista on puoltanut lukion sijoittamista Maaniittuun, mutta osa vastustanut esitystä. Lopullisesti asia on tarkoitus ratkaista valtuustossa joulukuussa.

Tiina Hirvosen mukaan ratkaisussa, jossa lukio keskitettäisiin Maaniittuun, saataisiin käytettyä optimaalisesti Kirkonkylän alueen koulutilat.

– Tässä vaihtoehdossa muodostuisi myös pienten lasten kouluja sekä osittainen yhtenäiskoulu, jossa hyödynnetään luokan- ja aineenopettajien osaamista oppilaiden parhaaksi. Perusopetuslain mukaan vuosiluokkien 1.–6. opetus järjestetään pääosin luokanopettajan opetuksena. Opetus todennäköisesti järjestettäisiin sekä luokan- että aineenopettajien antamana opetuksena. Nykyisinkin monissa alakouluissa esim. kielten opetus järjestetään aineenopettajan antamana opetuksena, Hirvonen kertoo.

Sivistysjohtaja näkee hyvänä myös sen, että Kirkonkylän alueen lasten koulupolku esiopetuksesta toiselle asteelle sisältäisi perusopetuksen aikana vain yhden siirtymän, jos esiopetus saadaan alaluokkien yhteyteen.

Mitä vastaat vanhempien huoleen pidentyvistä koulumatkoista ja koulumatkojen turvattomuuden lisääntymisestä?

– Lukkarin koulussa opiskelee tälläkin hetkellä oppilaita Toreeninmäen ja Sorvankaaren alueilta. Lisäksi osa Maaniitun koulun oppilaista kulkee Nurmijärven Yhteiskoulun (NYK) pihalla sijaitseviin väistötiloihin koulun peruskorjauksen ajan. Helsingintien ylitystä ei pidetä lapsille vaarallisena, koska ylitys on ohjattu liikennevaloilla ja suojatiet ovat keskisaarekkeellisia. Koulun antama liikennekasvatus lisää koulumatkojen turvallisuutta, Hirvonen sanoo.

Vanhemmat ovat nostaneet esille myös sen, ettei NYK:n pihoja ole suunniteltu alakoululaisten käyttöön ja moni on sitä mieltä, ettei NYK keskusta-alueen läheisyyteensä vuoksi sovellu 5.–6.luokkalaisille. Hirvonen myöntää, että NYK:n koulun piha on ankea kaiken ikäisille oppilaille. Sen vuoksi pihan korjaukseen on investointiohjelmassa varattu alustavasti määrärahaa vuodelle 2024.

– On myös tärkeää, että jos keskitetyn lukion vaihtoehtoon päädytään, niin mahdollisia oppilaiden koulupaikkamuutoksia valmistellaan yhdessä heidän kanssaan ja mietitään tarkkaan miten luokkatilat sijaitsevat yläkoulujen yhteydessä. Meillä on jo esimerkiksi Mäntysalossa olleet 4.–9.luokat pitkään samoissa tiloissa, ja tästä on hyviä kokemuksia myös muista kunnista.

Hirvonen muistuttaa, että nykyisessä hajautetun lukion mallissa Nurmijärven lukion Kirkonkylän toimipisteessä on haasteita luokkatilojen koon suhteen. Lisäksi tilojen riittävyydessä sekä perusopetuksen että lukion tarpeisiin on myös haasteita.

Hirvosen mukaan ongelmallisimmat tilat ovat entisen paloaseman tila, eli Kivelä, ja vanha oppilasasuntola Sarjala.

– Niitä ei ole alun perin tehty opetustiloiksi, joten toivomme, että niiden käytöstä voitaisiin luopua, sillä ne eivät palvele toivotulla tavalla opetuksen tarpeita.

– Sen sijaan jos viides- ja kuudesluokkalaiset siirretään NYK:iin, arvioidaan tilojen riittävyyttä ja onko mahdollista luopua Kivelästä ja Sarjalasta. NYK:n muut opetustilat soveltuvat normaalina opetustiloina eri-ikäisten oppilaiden opettamiseen, mutta Kivelä ja Sarjala eivät sovellu mihinkään opetuskäyttöön.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut