Nurmijärvi suunnittelee kymmenien kiinteistöjen myymistä tai purkamista – nämä kaikki ovat listalla

Rakennukset: Nurmijärven kunta listasi myytävät ja purettavat kiinteistöt.

Nurmijärven kunta on saanut valmiiksi listan mahdollisesti myytävistä kiinteistöistään.

Kehitettävät kiinteistöt -nimellä kulkevaa toimitilaluetteloa käsitellään kunnan toimitilaohjelman rinnalla. Tekninen lautakunta hyväksyi molemmat edellisessä kokouksessaan. Asiaa käsitellään vielä kunnanhallituksessa.

Kirkonkylän osalta kunnan kiinteistöistä myyntiin ovat tämän hetken suunnitelman mukaan päätymässä muun muassa sähkölaitoksen johtajan entinen asunto Krannilanpolulla, Nurmijärven taideyhdistyksen käyttämä rakennus Punamullantiellä, Salkolan talo Keskustiellä, elokuvateatteri Kino Juhan rakennus Keskustiellä, eläinlääkäritalo Toreenintiellä ja Nurmijärven yhteiskoulun käytössä oleva Kivelän rakennus Pratikankujalla.

Rajamäeltä myyntiin ovat päätymässä muun muassa tyhjillään oleva erämajatila Hyttikujalla, Pikku Paroni Olantiellä, nykyisen Toivojentien päiväkodin käyttämät omakotitalot, Isokallion päiväkodin rakennus Puistotiellä ja Sääksjärven veteraanihuvila Särkilahdentiellä Röykässä.

Klaukkalasta myyntilistalle on nostettu muun muassa yksityisen Metsäpirtin päiväkodin rakennus Pirttitiellä, Kiinteistö Oy Aitohelmi sekä Klaukkalan Gunnarintien hammashoitolan tila.

Lisäksi kunnan myytävien kiinteistöjen listauksessa ovat mukana Hynnänkorventiellä sijaitsevat Raalan koulun entiset tilat, Nummenpään entisen koulun rakennus ja Perttulan päiväkodin rakennus.

Kyseiset kiinteistöt on ryhmitelty myytäviin sekä kaavamuutoksen kautta myytäviin kohteisiin. Valtaosa kohteista vaatiikin ensin kaavamuutoksen ennen kuin niitä voidaan ryhtyä myymään.

– Esimerkiksi Toivojentien päiväkodin käyttämät omakotitalot sijaitsevat opetustontilla. Ne täytyy palauttaa asemakaavallisesti asumistonteiksi ennen myyntiä, Nurmijärven kunnan tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen selventää.

Vaikka myyntiinlaitto vie jo vaadittavien kaavamuutosten takia aikaa, Könösen toiveissa on, että myynnin suhteen liikkeelle päästäisiin jo pian.

– Nähdäkseni alkuvuodesta on aloitettava. Tiedossa kuitenkin on, ettei rakennusten myyminen ole aina kovinkaan nopeaa. Tärkeää kuitenkin on saada työ käyntiin.

Vielä ei ole tiedossa, myydäänkö kiinteistöjä esimerkiksi kiinteistönvälitysfirman tai huutokauppasivustojen kautta. Sitäkään ei ole sovittu, mitä ryhdytään myymään ensin. Listalla on kuitenkin muutama kohde, jotka eivät vaadi kaavamuutosta: esimerkiksi Terveystie 2:ssa sijaitseva talo, Hyttikujan Erämajatila ja Pikku Paroni Rajamäellä sekä Sääksjärven veteraanihuvila.

Pikku Paronin vuokralaisella on vuokrasopimuksen kirjattuna osto-optio vuosille 2019–2023. Veteraanihuvilan osalta on puolestaan tulossa neuvottelu vuokralaisten kanssa.

Myyntilistalla on myös muita vuokrattuja kohteita, joiden vuokralaisilla ei kuitenkaan ole erikseen kirjattua osto-optiota.

Miten näille vuokralaisille käy, jos kiinteistöt myydään?

– On mahdollista, että vuokralainen jatkaa uuden omistajan vuokralaisena, vuokralainen muuttaa muualle tai vuokralainen ostaa itselleen rakennuksen, Könönen sanoo ja muistuttaa, ettei nopeita muutoksia ole kuitenkaan vuokralaisille luvassa.

– Tässä taloudellisessa tilanteessa on kuitenkin hyvä ymmärtää se, että kunnan pitää keskittyä ydintoimintoihinsa ja myydä tarpeettomia kiinteistöjä, jotta saamme talouden järkevämmälle uralle.

Könönen painottaa myös, että kehitettävien kiinteistöjen luetteloa täydennetään ja pidetään ajantasaisena palveluverkkotyön jalkauttamisen edetessä. Siitä poistetaan käsitellyt kohteet ja lisätään uusia.

Kehitettävien kiinteistöjen luettelo sisältää myös listauksen kunnan omistamista kiinteistöitä, jotka on tarkoitus tulevaisuudessa purkaa.

Purettavien kohteiden listalla ovat Kirkonkylästä muun muassa Aleksis Kiven tiellä sijaitseva entinen lehtidivari, Lukkarin koulun tontilla sijaitsevat rivitalot, Pratikankujalla sijaitseva rakennus, jossa toimii eläintarvikeliike Heiluhäntä sekä Punamullantiellä sijaitseva rakennus, jossa toimii Pilke-päiväkoti Helmitarha.

Esimerkiksi päiväkodin rakennus on purkulistalla kaavan toteutuksen takia. Vanhan sähkölaitoksen alueella on parhaillaan käynnissä kaavamuutos, jossa tutkitaan ympäristöön sopivia täydennysrakentamisen vaihtoehtoja, monipuolisia asuinratkaisuja, puurakentamista ja rakennussuojelun toteuttamista. Myös eläintarvikeliikkeen kohdalla on tulevaisuudessa suunnitteilla kaavamuutos asumiseen.

Klaukkalan osalta purettavaksi on listattu muun muassa Vaskomäen päiväkodin entinen rakennus, joka on ollut tyhjillään maaliskuusta 2019 lähtien tiloissa ilmenneiden sisäilmaongelmien takia. Ennen sisäilmaongelmia talossa tehtiin 1,2 miljoonaa maksanut remontti.

Rajamäen osalta purkulistalla ovat muun muassa entinen Puistotien päiväkodin rakennus, Rajamäen vanha terveysasema, jossa nykyään toimii Rajamäen kylätalo sekä Ylisjoentiellä sijaitseva Rajamäen neuvolan entinen rakennus.

Lisäksi Uotilan koulutiellä sijaitseva Perttulan vanha neuvolarakennus sekä Koulukulmantiellä Palojoella sijaitseva Palojoen koulun asunto ovat purettavien listalla. Listalla kuitenkin huomautetaan, että Palojoen koulu on taloteknisesti riippuvainen kyseisestä rakennuksesta.

Toimitilat

Teknisen lautakunnan hyväksymä toimitilaohjelma linjaa Nurmijärven kunnan toimitilojen omistamisen, vuokrauksen tai muun hankinnan sekä tilojen ylläpidon ja muiden toimenpiteiden yleiset pääperiaatteet.

Toimitilaohjelman mukaan toimitilojen määrää pyritään vähentämään ja toimitilat, joille kunnalla ei ole itsellään käyttöä, pyritään ensisijaisesti myymään markkinatilanteen salliessa tai kun myynti on kokonaistaloudellisesti järkevää.

Toimitilaohjelman yhteydessä laadittiin myös Kehitettävät kiinteistöt -toimitilaluettelo, johon on kerätty palveluverkon kannalta tarpeettomia kehitettäviä kiinteistöjä. Kehitettävät kiinteistöt on ryhmitelty purettaviin, myytäviin sekä kaavamuutoksen kautta myytäviin kohteisiin.

Kaikkiaan kunnalla omistamien toimitilojen määrä on yhteensä noin 202 000 brm2 (175 000 htm2), joka jakaantuu noin 290 erilliseen rakennukseen tai tilaan.

Kaikkien toimitilojen tekninen arvo on noin 258 miljoonaa euroa ja jälleenhankinta-arvo noin 333 miljoonaa euroa.

Könönen ei halua lähteä arvioimaan sitä, minkä verran kunnalle kertyy rahaa, jos kaikki nyt listatut kiinteistöt myydään. Hän muistuttaa, että markkinat määrittävät aina kiinteistön arvon. Myös kiinteistön sijainti vaikuttaa paljon.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut