Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tekninen lautakunta ei puolla lukion siirtoa Maaniittuun – "Selvästi kuntalaisten näkemyksien vastainen"

Nurmijärven kunnan tekninen lautakunta ei puolla lukion keskittämistä Maaniittuun. Asia selviää lautakunnan viime torstaina antamasta palveluverkkosuunnitelman lausunnosta.

Lautakunta ei ota lausunnossaan suoraa kantaa siihen, onko Kirkonkylään keskitetty lukio ylipäätään parempi vaihtoehto vai kahdella toimipisteellä jatkaminen.

Lautakunnan mukaan kaikki esitetyt lukiovaihtoehdot ovat käytännössä toteuttamiskelpoisia.

Sen lautakunta kuitenkin toteaa selkeästi, ettei se puolla Maaniitun alakoulun muuttamista lukion käyttöön.

– Kyseinen vaihtoehto on selvästi kuntalaisten näkemyksien vastainen. Lisäksi teknisen lautakunnan ottaa huomioon oppilaiden koulumatkan liikenneturvallisuuden. Alakoulun siirtyminen Kirkonkylällä Lukkarin koululle tarkoittaisi nuorimmille alakoululaisille koulumatkaa, jossa ylitetään vilkasliikenteinen Helsingintie. Koulumatkojen turvallisuuden näkökulmasta tämä on väärä kehityssuunta. Muutoksesta saattaisi tulla lisäkustannuksia. Esimerkiksi tarve parantaa liikenneturvallisuutta Helsingintien kevyenliikenteen alikululla, lautakunta lausuu.

Tekninen lautakunta muistuttaa myös, että Maaniitun koulua remontoidaan parhaillaan alakoulun tarpeisiin koulun pihaa myöten, joten ei ole tarkoituksenmukaista lähteä muuttamaan juuri remontoitua koulua uuteen käyttötarkoitukseen.

Tekla toteaa lausunnossaan, että kahden toimipisteen mallissa Rajamäen toimipiste tulisi sijoittaa Rajamäen kampusalueelle ja Nurmijärven lukion Kirkonkylän toimipiste NYK:n tiloihin. Tekla myös huomauttaa, että pitkällä aikavälillä kahden lukion toimipisteen todelliset kokonaiskustannukset eivät ole merkittävästi korkeammat kuin Maaniituun keskitetyn lukion vaihtoehdossa, kun kustannuksissa otetaan huomioon myös NYK:n liikuntasalin ylläpito.

– Lukiotilojen jatkosuunnittelussa tärkeimmät näkökulmat ovat tilatehokkuus, muuntojoustavuus ja käyttöarkkitehtuuri. Kustannuksia hallitaan yksinkertaisilla teknisillä ja arkkitehtonisilla ratkaisuilla ja mahdollisuuksien mukaan käytetään esimerkiksi tilaelementtirakentamista. Rakentamisessa tulee lisäksi kartoittaa mahdollisuudet hyödyntää moduulirakentamista, jotta rakennuksen kokoa voidaan muuttaa joustavammin. Rakennushankkeiden toteutusmallina tulee perinteisen urakkamallin lisäksi tutkia elinkaarimallin käyttöä sekä lainarahoituksen rinnalla tulee selvittää leasingrahoituksen käyttöä, tekla lausuu.

Lautakunta myös katsoo, että palveluverkkosuunnitelman päätöksen jälkeen tulee tarkastella kriittisesti Rajamäen kampukseen tarvittavia määrärahoja.

– Kampusta suunniteltaessa tulee miettiä tarvitaanko uudet tilat nuorisotoimelle ja miten kirjastopalvelut Rajamäellä toteutetaan sekä riittävät liikuntatilat alueen koulujen tarpeeseen. Rajamäen kampuksen tilat tulee suunnitella mahdollisimman tehokkaiksi ja taloudellisiksi.

Kyläkoulujen osalta tekla katsoo, että niissä on tilaa 5.–6. luokkalaisille, joten lautakunnan mukaan tässä vaiheessa ei kannata siirtää kyseisiä oppilaita taajamien yläkouluihin.

Urheilupuiston koulun osalta tekla teki saman kirjauksen kuin hyvinvointilautakunta, eli teklan mukaan uudisrakennuksen suunnittelu ja rahoitusvaihtoehtojen tarkastelu tulee aloittaa mahdollisimman pian sekä rakentamisen aloittamisen ajankohtaa pitää tarkastella.