Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinvoimalautakunta keskitetyn lukion kannalla – pitäisi kuitenkin Maaniitun alakouluna

Koulut: Lautakunta äänesti peräti 12 kertaa lausunnostaan.

Nurmijärven elinvoimalautakunnalta ei löytynyt täysin yhtenäistä näkemystä kunnan palveluverkkosuunnitelmasta, kun lautakunta päätti lausunnostaan viime torstaina.

Lautakunta päätyi äänestämään lausunnon yksityiskohdista peräti 12 kertaa.

Lopullisessa lausunnossaan elinvoimalautakunta toivoo alakoulujen pysyvän lähikouluina ja lautakunta asettui myös Maaniitun alakouluna pysymisen kannalle. Perusteena lautakunta mainitsee, että alakoulujen toiminnan turvaaminen edistää alueen asukkaiden arjen sujuvuutta.

Lukiokoulutuksen osalta lautakunnan näkemyksen mukaan ylioppilaskirjoitusten painava ja ennestään kasvava merkitys korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa puoltaa keskitettyä lukioratkaisua, sillä isompi lukio mahdollistaa laajemman kurssitarjonnan sekä opettajien ammatilliset tiimit.

– Laadukas lukio-opetus edellyttää yhden toimipisteen ratkaisua, lukiokoulutuksen merkityksen kasvaessa, lautakunta katsoo.

Elinvoimalautakunta tuo esiin sen, että kunnan talouden tasapainottamisen näkökulmasta selkeästi edullisin lukiokoulutuksen toteuttamisen ratkaisu on lukiokoulutuksen keskittäminen Kirkonkylän Maanitun kouluun ja Maaniitun koulun muuntaminen lukiokäyttöön.

Mutta lautakunnan näkemyksen mukaan Maaniitun lukio edellyttäisi keskisen alueen palveluverkkoon merkittäviä muutoksia ja heikentäisi Heinojan tulevan asuinalueen vetovoimaa.

Lautakunta tuo esille lausunnossaan sen, että mikäli kunnallinen lukio keskitettäisiin Kirkonkylään, tarkoittaisi se pohjoisen alueen lukiolaisten koulupäivien pidentymistä kasvaneen liikkumistarpeen vuoksi. Siksi lautakunta katsoo, että keskitetyssä lukioratkaisussa joukkoliikenteen kehittäminen on arjen sujuvuuden edellytys.

Lautakunta tiedostaa myös, että Rajamäen lukiotoiminnan lakkauttamisella voi olla vaikutusta alueen yritystoimintaan, mutta lautakunnan näkemyksen mukaan kokonaisuutenaan näiden kielteisten vaikutusten voidaan kuitenkin olettaa olevan vähäisiä.

– Yritystoiminnan kannalta oleellisinta on, että peruspalvelut on tarjolla laadukkaasti kunnassa asuville työntekijöille. Tämän lisäksi merkitystä on myös sillä, että kunnantalous on tasapainoinen eikä verotukseen kohdistu liian suurta painetta, lautakunta katsoo.

Lautakunnan mukaan Rajamäen kampukseen tarvittavia määrärahoja tulee muutenkin tarkastella kriittisesti palveluverkonsuunnitelman päätöksen jälkeen.

– Kampusta suunniteltaessa tulee miettiä tarvitaanko uudet tilat nuorisotoimelle ja miten kirjastopalvelut Rajamäellä toteutetaan sekä riittävät liikuntatilat alueen koulujen tarpeisiin. Rajamäen kampuksen tilat tulee suunnitella mahdollisimman tehokkaiksi ja taloudellisiksi.

Eteläisen alueen osalta lautakunta toivoo, että jatkotyössä otetaan paremmin huomioon esimerkiksi Klaukkalan koillisosaan tulevan ohikulkutien asuinalueen varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestämisen ratkaisut.

Urheilupuiston koulun osalta lautakunta kehottaa kiirehtimään uudisrakennuksen suunnittelua, rahoitusvaihtoehtojen tarkastelu ja uudisrakennuksen rakentamista.

– Lisäksi tulee huomioida väistötilojen tarve ennen uudisrakennuksen valmistumista minimoiden opetuksen jatkuminen nykyisessä rakennuksessa.