Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimitusjohtajalle sakkoja työtapaturmasta Nurmijärvellä – tiesi työssä piilevästä vaarasta

Elementtien kuljetukseen erikoistuneen yhtiön toimitusjohtaja on tuomittu sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi 30 päiväsakkoa.

Tapaturma sattui 12.7.2018 Nurmijärvellä rakennustyömaalla. Tapauksessa työntekijä oli noussut kuorma-auton lavalla reilu kaksi metriä korkealle kävelysillalle. Viimeistä seinäbetonielementtiä nostettaessa elementti osui poikittain kävelysiltaan. Osuman seurauksena työntekijä horjahti ja putosi kuorma-auton lavalle. Putoamissuojausta kyseisen työvaiheen aikana ei ollut järjestetty.

Käräjäoikeus totesi, että työnantaja tiesi, että työtä tehdään kyseisellä tavalla. Lisäksi työnantaja tiesi työhön liittyvästä putoamisvaarasta. Seinä- ja parveke-elementtien nostoon autosta työmaalle oli pyritty kehittämään työturvallisuutta parantavia ratkaisuja, mutta työn luonteen takia toimivia turvallisuusratkaisuja ei ollut onnistuttu luomaan. Käräjäoikeus totesi, että vastuuta ei poista se, että toimivia ratkaisuja ei ollut löydetty.

Tapahtuneesta keskiviikkona tiedottanut Aluehallintovirasto muistuttaa, että työnantajan tulee tarpeellisilla toimenpiteillä huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työnantajan on otettava huomioon useita työhön, työolosuhteisiin ja työympäristöön vaikuttavia tekijöitä.

– Myös niistä aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät tulee selvittää, ja jos niitä ei voida poistaa, on arvioitava niiden merkitys työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle. Kyseisessä tapauksessa olosuhteet olisivat edellyttäneet putoamissuojauksen järjestämistä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio annettiin viime torstaina 29.10. Tuomio ei vielä ole lainvoimainen.