Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Keittiön ikkunasta näkyi pelkkiä liekkejä" – Sankarikoira Kössi pelasti omistajansa tulipalosta, jossa tuhoutui koko rivitalo

Suomen Kennelliitto on palkinnut kaksi nurmijärveläistä koiraa, saksanpaimenkoira Kössin ja suomenpystykorva Jukun, Sankarikoira 2021 arvonimellä. Kössi, perheen toinen koira Welho sekä niiden emäntä Merja Karvonen asuvat tosin tällä hetkellä väliaikaisesti Vantaalla ja odottavat, että pääsisivät takaisin Klaukkalan kotiin.

Karvonen oli nimittäin yksi niistä asukkaista, jotka menetti kotinsa Karjatiellä Klaukkalassa sijainneen rivitalon palossa viime uudenvuodenaattona. Järkyttävä tulipalo vei kodin ja irtaimiston, mutta toi Kössille Sankarikoiran arvonimen.

– Ajattelin, että menen hetkeksi nukkumaan ennen vuoden vaihtumista. Havahduin siihen, että Kössi haukahti jotain kovaa pamausta, ja jatkoin unia. Ehdin nukahtaa uudelleen, mutta Kössi ei rauhoittunut, vaan ravasi olkkarin, makkarin ja eteisen väliä ja vinkui, Karvonen kertoo illan tapahtumista.

– Sitten havahduin vähän enemmän, nousin katsomaan ja keittön ikkunasta näkyi pelkkiä liekkejä, hän jatkaa.

Karvonen nappasi avaimet taskuun, laittoi koirat hihnaan ja soitti samalla hätäkeskukseen. Kössin valppauden ansiosta hän oli ensimmäinen Karjatien tulipalosta hätäkeskukseen soittanut henkilö.

Kun Karvonen oli saanut kengät jalkaansa, keittiön ikkuna oli jo paukahtanut kokonaisuudessaan rikki ja liekit näkyivät myös etupihan puolelle. Karvonen vei koiransa auton takakonttiin ja siellä ne joutuivat viettämään koko uudenvuoden yön.

Siitä alkoi Kössin kotiutuminen citykoiran elämään vantaalaisessa kerrostalossa. Alkustressin jälkeen kaikki on sujunut emännän mukaan hyvin. Vielä on kuitenkin edessä yksi muutto ennen kotiin Klaukkalaan pääsyä, sillä asuminen vakuutusyhtiön kautta saadussa asunnossa päättyy pian, eikä Karjatien rivitalon uudelleenrakentaminen ole edes käynnistynyt.

Merja Karvonen kutsuu 8-vuotiasta Kössiä Kössi Kenguruksi.

– Se on iloinen koira, jolla on aina satakymmenen lasissa. Se rakastaa kaikkia ihmisiä, tykkää leluista ja kaikki herkutkin kelpaavat, emäntä kuvailee.

Myös röykkäläisen Jukun koirasankaruus liittyy tulipaloon. Juku ja sen isäntä Jarno Raatesalmi olivat kaveriporukan kanssa mökkeilemässä Somerolla viime elokuussa. Läheinen tyhjillään ollut mökki syttyi koko porukan nukkuessa palamaan, mutta onneksi Juku oli valppaana.

– Nukuin teltanpäädyssä Jukun kanssa. Juku tuli lavottomaksi ja kun päästin sen ulos teltasta, se lähti haukun kanssa pihalle. Lähdin sen perään, ettei se herättäisi kaikkia nukkujia, ja huomasin muutaman metrin päässä tulessa olevan mökin, Raatesalmi kertoo.

Palaneen mökin vieressä olevassa mökissä nukkui väkeä, samoin pihalla teltoissa. Raatesalmi arvelee, että Jukun toiminnan ansiosta hän sai ne pari ylimääräistä minuuttia, joiden aikana ehti herättää nukkujat.

– Pian lämpötila nousi niin korkeaksi, että tontilta piti lähteä. Tulessa ollut mökki paloi kivijalkaan asti.

4-vuotias Juku on Raatesalmen mukaan pystykorvaksi sosiaalinen ja ihmisrakas.

– Se kohtaa tutut ja tuntemattomat häntä heiluen. Välillä lenkkeilystä ei meinaa tulla mitään, kun kaikkia pitää moikata, Raatesalmi kertoo.

Jukun sankariteko on saanut arvostusta myös muilta perheenjäseniltä.

– Äiti sanoi, että tuolla teolla Juku sai monta asiaa anteeksi, muun muassa kukkapenkkien kaivelun mökillä.

Sekä Kössin että Jukun koirasankaruutta tullaan juhlimaan perhepiirissä. Kössille on luvassa koirankakku ja Jukulle hirvenlihaa.

Siitä, milloin koirat virallisesti palkitaan, ei ole vielä tietoa. Alunperin ne piti palkita syksyn Koiramessujen yhteydessä Messukeskuksessa, mutta messut on koronan vuoksi siirretty maaliskuulle.

Muokattu 8.11. klo 20: Kössin omistajan nimi korjattu Mirja Karvosesta Merja Karvoseksi.